Hărău întreabă criteriile de alocare a fondurilor PNDL, Shhaideh răspunde

Hărău întreabă criteriile de alocare a fondurilor PNDL, Shhaideh răspunde

DISTRIBUIȚI

Senatorul PNL Carmen Hărău este circumspectă în ceea ce priveşte alocarea fondurilor bugetare PNDL, etapa a II-a.  Astfel, a adresat o întrebare ministrului căreia Sevil Shhaideh privind alocarea banilor prin PNDL.

Referitor la acest subiect ministrul a dat astăzi răspuns public, în cadrul unei conferinţe, având în vedere că Hărău nu este singurul parlamentar care a observat decontarea preferenţială a fondurilor de investiţii şi mai ales alocarea banilor pentru proiecte care ar putea fi finanţate cu bani europeni. Dacă ne amintim bine, guvernele PSD au refuzat continuarea susţinută a finanţării proiectelor domeniilor schiabile din Valea Jiului, motivând printre altele faptul că aceste proiecte puteau fi finanţate cu fonduri europene, iar acum preiau reţetarul alocării fondurilor preferenţial.

„Am observat cu surprindere faptul că mai multe proiecte finanţate prin acest program (PNDL), din bugetul de stat, sunt eligibile şi ar fi putut fi realiza din resurse financiare nerambursabile disponibile României în cadrul financiar 2014-2020, fonduri din care nu s-a accesat niciun euro şi pentru care multe administraţii publice locale nu au avut resurse pentru cofinanţare. Faţă de această situaţie profund neplăcută, cu incidenţă directă atât asupra operatorilor economici care realizează lucrările de construire, cât şi asupra administraţiilor publice locale, vă solicit, doamnă viceprim-ministru, următoarele clarificări:

– care este motivul pentru care nu aţi realizat, în vederea transparentizării implementării proiectelor finanţate prin PNDL (etapa 2) o platformă electronică, în care să fie prezentate contribuabililor români toate detaliile tehnice şi financiare ale proiectelor, pornind de la valoarea reală proiectelor vs. valoarea aprobată, termenele de plată, plăţile efectuate, plăţi în aşteptare, stadii de execuţie, câştigătorii licitaţiilor sau abonaţii la aceste proiecte etc., date care să fie furnizate şi încărcate în platformă, obligatoriu, de către beneficiarii PNDL?

– care sunt argumentele pentru care prin PNDL (etapa 2) se finanţează din bugetul naţional proiecte care ar putea fi susţinute financiar din fonduri europene nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020, în condiţiile în care România nu a atras niciun euro din aceşti bani, iar bugetul de stat se va rectifica negativ în această vară?

– când veţi prezenta opiniei publice toate detaliile care au stat la baza selecţiei de obiective de investiţii în anul 2017, criteriile care au stat la baza acestei selecţii, precum şi etapele de implementare/finanţare, în condiţiile în care programul se bazează în cea mai mare parte pe credite de angajament?”, întreabă senatorul Carmen Hărău.

Astăzi, într-o conferinţă de presă Sevil Shhaideh a prezentat  lista obiectivelor care vor fi finanțate, prin PNDL 2, în perioada 2017-2020. Este vorba de aproape 30 de miliarde de lei, care ar urma să finanțeze 6.851 de proiecte.

Cei mai mulți bani ar trebui să ajungă, în următorii trei ani și jumătate, în județele: Suceava (928,5 milioane de lei), Caraș-Severin (883 milioane lei), Vaslui (882 milioane lei), Teleorman (875,5 milioane lei) și Mehedinți (848,9 milioane lei).

„Județele cele mai sărace, cu populația cea mai mare, cu suprafața cea mai mare și cu numărul de unități administrativ-teritoriale cele mai multe primesc din PNDL 2 alocarea cea mai mare”, a declarat Sevil Shhaideh.

 

 

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii