Gateriştii

Gateriştii

DISTRIBUIȚI

„Brigăzile complexe de la sectorul de industrializare a lemnului al întreprinderii forestiere din Orăştie, întregul colectiv, şi-a luat angajamentul ca până la 20 decembrie a.c. să îndeplinească planul anual şi să realizeze importante economii la preţul de cost. Pentru îndeplinirea angajamentului se munceşte cu un deosebit avânt.

În hala gaterelor totul impresionează. Atrage atenţia în special felul cum muncesc brigăzile complexe de gaterişti conduse de Ştefan Proşinic, Samoilă Curteanu şi Florea Acurmuloaie. În ultimul timp, aceste trei brigăzi s-au situat în fruntea întrecerii, înregistrând importante depăşiri de plan. După fiecare zi de muncă se calculează rezultatele, se fac anumite pronosticuri. Comunistul Ştefan Proşinic, împreună cu oamenii din brigada pe care o conduce, printre care Ioan Borza, Mihai Goronea şi Constantin Turcu, a reuşit ca în numai 15 zile ale lunii noiembrie să depăşească planul de producţie cu 40 m.c. cherestea. Pentru celelalte brigăzi însă, această depăşire nu constituie ceva neobişnuit. Din contră. De pildă, în aceiaşi perioadă, comunistul Samoilă Curteanu împreună cu Avram Bălşan, Aurel Maier, Dumitru Guia şi ceilalţi din brigadă a dat peste plan 59 m.c. cherestea de bună calitate, iar brigada condusă de Florea Acurmuloaie a dat peste plan 36 m.c. cherestea. Acestea sunt cifre care demonstrează însufleţirea cu care se munceşte pentru îndeplinirea planului anual înainte de termen, aşa cum este angajamentul.

Gateriştii nu uită nici un moment şi de un alt obiectiv: realizarea de economii prin prelucrarea mai judicioasă a masei lemnoase. Când a explicat mai amănunţit despre felul cum se realizează economii, tov. Ştefan P. a făcut o comparaţie interesantă.

  • De pildă, spunea tov. Proşinic, dacă scândura se taie cu câţiva milimetri mai mare faţă de dimensiunile stabilite, se pierd mari cantităţi de lemn. Se întâmplă la fel ca şi într-un atelier de croitorie. Când croitorul a tăiat o bucată mai mare de stofă, aceasta înseamnă o pierdere care cu greu mai poate fi folosită.

Aşa se explică faptul că gateriştii, împreună cu cei de la prelucrarea deşeurilor în lăzi, au realizat până la începutul lunii septembrie economii la preţul de cost în valoare de peste 300.000 lei. În acel moment, colectivul secţiei de industrializare a lemnului din Orăştie îşi îndeplinise planul anual de economii. Dar ei nu s-au mulţumit numai cu atât. Într-o adunare de partid ţinută în acea perioadă, comuniştii au propus să mai realizeze economii în valoare de 50.000 lei. Oamenii au fost de acord. La sfârşitul lunii octombrie, în urma calculelor făcute, s-a constatat că într-o singură lună se realizaseră economii în valoare de 142.000 lei. Acum, în aceste zile se munceşte cu avânt pentru a se realiza alte economii.

Iată aşadar, fapte care ilustrează munca plină de rezultate ale colectivului secţiei de industrializare a lemnului din Orăştie. Faptul că în zece luni ale anului planul producţiei globale a fost îndeplinit în proporţie de 110 la sută, că se munceşte cu mult avânt, demonstrează că angajamentul luat, de a îndeplini planul annual până la 20 decembrie, va fi cu siguranţă realizat. Dar nu trebuie uitat nici un moment că cel mai mare aport îl aduc brigăzile de gaterişti, aceşti oameni harnici şi pricepuţi, care fac din buşteni materie primă pentru marile construcţii din ţară”.

Cules de Felix Ostrovschi din „Drumul socialismului” (Anul XII, nr.1838, 22 noiembrie 1960).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii