Gaşca lui Mărginean trânteşte licitaţie după licitaţie. Municipiul stă pe loc. Primarul...

Gaşca lui Mărginean trânteşte licitaţie după licitaţie. Municipiul stă pe loc. Primarul pozează.

DISTRIBUIȚI

Din două în două zile, primarul în exerciţiu al Devei se echipează. Şi, cu un aer preocupat, inspectează şantierele care, negreşit, ar trebui să schimbe la faţă capitala judeţului. Dispar benzi de preselectare a traficului în zone aglomerate, administraţia ne ia oxigenul plantând betoane în locul spaţiilor verzi, meşterul Dorel s-a pus deja în valoare şi, pe cale de consecinţă, noile parcări sunt pe dos. La propriu. Mărginean, sub a cărui casca galbenă şade întâiul creier al urbei, ignoră sutele de observaţii din partea cetăţenilor (popularizate de media ori găzduite online de Facebook pe pagini precum Grupul de Iniţiativă “Civitas” Deva). Dacă scoţi o vorbă, imediat apar nişte trântori limbrici (care n-au construit nimic la viaţa lor, dar sunt găzduiţi cu generozitate de Antena 1 Deva pe post de părerologi) să spună că Deva e pe culmile dezvoltării, iar noroaiele-s seva priceperii administrative supreme a lui Petrica I (cum altul nu-i). Bă, faceţi ceva cu vieţile voastre! Creşteţi un copil, citiţi o carte, sădiţi un pom, arătaţi şi voi câte impozite plătiţi acestei ţări înainte de a avea pretenţia că existaţi.

Să începem cu sfârşitul: primarul pozează.
Mărginean pufăie de se ridică praful până-n cetate. În esenţă, nu-i convin nici lucrările, mai exact calitatea lor, nici ritmul în care se derulează. De fapt, nu-i convin unii constructori, în timp ce ăialalţi sunt vrednici urmaşi ai meşterului Manole (al cărui suflet de meşter genial este, se ştie din legendă, nemuritor). De facto, prezenţa şi atitudinea lui Mărginean faţă de constructori ar suna drept corecte. Cu unele observaţii: când alegerile nu băteau în poartă, primarul se ţinea de cot. Acolo îl durea de lucrările din oraş. N-avea cizme, n-avea cască, nu bătea Deva în lung şi-n lat cu pozarii după el, să-i adulmece competenţa şi preocuparea. Se observă inclusiv din relatările presei locale că atitudinea primarului faţă de constructori diferă – nici asta nu este în regulă. Dar, mai presus de toate, primarul uită un aspect esenţial: administraţia locală este cea care a selectat constructorii şi, teoretic, s-a asigurat că au experienţa şi capacitatea de a duce în spate lucrări de anvergură. Dacă lucrările sunt slabe calitativ, iar muncitorii prea puţini, înseamnă că firmele nu respectă condiţiile puse şi verificate de administraţia locală. Înseamnă că, în loc să o ardă pe Facebook în timpul programului pentru care sunt plătiţi din bani publici, angajaţi gen Cosmin Vasile ar trebui să se deplaseze în teren, să constate şi să propună măsuri. Aşadar, dom’ Petrică, las-o mai moale: constructorii incompetenţi sunt exact cei competent selectaţi de administraţia locală.

Proceduri de atribuire suspendate/anulate pe bandă rulantă
Cererea de oferte privind furnizarea echipamentelor IT aferente proiectului <<Reabilitarea ansamblului de clădiri şi echiparea infrastructurii educaţionale a Colegiului Tehnic Energetic “Dragomir Hurmuzescu”>>, cod SMIS 13287, anunţată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) de trei ori la rând (în 11.02.2015, 24.03.2015 şi 03.08.2015), a fost – tot de atâtea ori – anulată. De peste şapte luni, feisbucării primarului nu sunt în stare să o potrivească fără să le moară la intrare. O nouă tentativă a demarat în 17 septembrie a.c., când cererea de oferte a fost relansată, pe loturi, în SEAP. Încă puţin şi proiectul e compromis. Coafura rezistă.

Tot aşa, pe dealul SEAP-ului s-a urcat şi cu procedura (cerere de oferte) privind “Execuţia lucrărilor suplimentare de termo şi hidroizolaţie a acoperişului de la scara B, bloc 41, str. Minerului”. Din martie şi până în iunie, anul acesta, a fost anunţată de patru ori. Şi anulată de patru ori.

După cum am arătat (în acest articol), şi procedura de atribuire a contractului care vizează creşterea eficienţei energetice a blocului de locuinţe nr. 13 de pe str. Mihai Eminescu din Deva trenează de luni de zile. Proiectul fluieră a pagubă întrucât, la data de 02.09.2015, împotriva rezultatului procedurii a fost transmisă o contestaţie pe adresa Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC).

Tot în atenţia CNSC se află şi procedura privitoare la construcţia (amenajarea) de locuinţe sociale modulare (72 de unităţi locative) pe str. Nicolae Grigorescu din municipiul Deva. Există pe rolul CNSC o contestaţie legată de graba suspectă cu care administraţia doreşte să atribuie acest contract, o primă decizie a organismului amintit fiind aceea de a suspenda procedura de atribuire (până la soluţionarea pe fond a contestaţiei). Regăsiţi documentele în subsolul articolului.

Deşi leprele ce-şi ţin limbile sudate de primar ar fi în stare să spună că mecanismul funcţionează, orice om cu scaun la cap vede că interesele a sute (dacă nu chiar mii) de deveni sunt direct afectate de joaca aceasta de-a licitaţiile.
(sursa foto: facebook.com/alin.bena)

(DOCUMENTE) Gaşca lui Mărginean trânteşte licitaţie după licitaţie. Municipiul stă pe loc. Primarul pozează.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii