Garda Forestieră va stopa tăierile ilegale de lemn din judeţ

Garda Forestieră va stopa tăierile ilegale de lemn din judeţ

DISTRIBUIȚI

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu, pare pusă pe fapte măreţe. După ce a cerut să vină ANAF-ul ca să rezolve problema deşeurilor periculoase de pe raza municipiului Hunedoara, acum aceasta pare să fie încrezătoare în propriile forţe, drept pentru care la conferinţa de presă de la sfârşitul săptămânii trecute de la Deva a ţinut morţiş să aducă în atenţia opiniei publice faptul că se vor stopa pe cât posibil tăierile ilegale de păduri din judeţul nostru. Cum? Foarte simplu… prin transformarea Inspectoratelor Silvice în Gărzi Forestiere.

În România se taie, anual, 8,8 milioane de metri cubi de pădure. Lucrul acesta nu că nu ni-l mai dorim, dar este o problemă de interes național, o problemă de securitate națională, și, în acest sens, am făcut toate demersurile ca aceste tăieri ilegale să nu mai fie făcute. Și dacă, în paralel acum un an, a început să se implementeze, în România, Radarul pădurilor, în patru luni s-a constatat, prin bilanțul făcut, că transportul de masă lemnoasă care era tăiată ilegal a scăzut cu aproximativ 30%”.

În urma prezentării în Consiliul Superior de Apărare a Țării, unde am arătat ce sumă ori cantitate uriașă de pădure se taie ilegal în România anual și ce amprentă bugetară are această masă lemnoasă, respectiv 1,5 miliarde de lei, am luat hotărârea, și Guvernul României a aprobat, prin Ordonanță de Urgență, transformarea Inspectoratelor Tehnice Silvice în Gardă Forestieră” , a precizat Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului.

Noua instituție ar urma să funcționeze de la 1 septembrie, fiind suplimentat, la nivel național, cu 200 numărul de inspectori silvici. Pentru județul Hunedoara este vorba, neoficial, de șase astfel de posturi, salariile acestora fiind, conform Grațielei Gavrilescu, echivalente cu cele ale inspectorilor de la ANAF. Lunar, un inspector ANAF câștigă între 2.100 și 5.000 de lei, la care se adaugă și diverse sporuri.

Andreea PATRICHE

 

poze cu gratiela gavrilescu trebuie sa fie de la stirea anterioara

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii