Dumitru Bârlida, Şeful Salvamont Petroşani: „Pe munte, dacă Salvamont nu e, nici...

Dumitru Bârlida, Şeful Salvamont Petroşani: „Pe munte, dacă Salvamont nu e, nici linişte nu e… Chiar nu înţeleg de ce politicienii se poartă aşa cu noi?!”

Timp de citire: 4 minute

Viaţa de salvamontist nu e deloc uşoară şi necesită în primul rând multă pregătire fizică şi rezistenţă, cunoştinţe despre munte şi de acordarea primului ajutor, inteligenţă şi viteză de reacţie în condiţii de vreme dificilă, mult curaj şi, poate în primul rând, pasiune şi timp dedicat acestei activităţi. Un grup de oameni puternici şi inimoşi, coordonaţi de Dumitru Bârlida, practică la Petroşani, de zeci de ani, una dintre cele mai nobile meserii. Cu bune şi rele, am stat de vorbă marţi cu şeful Salvamontului Petroşani, care ne-a oferit câteva repere din activitatea acestui important serviciu pe linie de turism local.

Salvamont Petroşani dotare ca la carte

Chiar dacă sezonul de schi începe în Parâng doar în decembrie, salvamontiştii din cadrul Salvamont Petroşani sunt pregătiţi oricând să intervină.

„Din punctul de vedere al dotării suntem pregătiţi cu de toate, începând de la maşină de teren, snowmobil şi ATV, până la echipament de transport răniţi şi echipamentul nostru. Acest lucru se datorează, în primul rând, consiliului judeţean şi primăriei Petroşani, care ne-au ajutat cu aceste dotări şi cu echipamentul. În momentul de faţă, toţi cei 11 salvamontişti din Petroşani sunt capabili să facă faţă situaţiilor grele sau incidentelor care apar pe munte, legate de turişti sau de iubitori de munte şi drumeţii. Să dea Dumnezeu însă să nu fie nevoie de noi prea mult, asta ar fi cel mai bine”, ne spune Dumitru Bârlida, şeful Salvamont Petroşani şi cel mai experimentat dintre cei 11 salvamontişti.

„Cu natura nu te joci…”

Dacă nu se desfăşoară într-un cadru organizat, cu echipament adecvat şi pe trasee bine stabilite şi marcate, orice drumeţie poate duce la accidente sau rătăciri, care, pot fi fatale. „Eu le recomand turiştilor acum, toamna, să nu plece aiurea pe munte de unii singuri şi pe trasee nemarcate. E ceaţă, riscul de rătăcire e iminent, ploile şi vântul sunt obstacole grele, n-ar fi de preferat să-i prindă noaptea în munte pe ploaie, frig şi ceaţă. Azi (marţi, 22 septembrie – n.r.), de exemplu, în Parâng, e ceaţă, a plouat, e destul de rece, n-ar fi o vreme potrivită pentru excursii de niciun fel şi pe nicio distanţă. Dar unii, câteodată, nu înţeleg şi se aventurează, crezând că lor nu li se poate întâmpla nimic, că sunt specialişti ai muntelui… Ori, cu natura nu te joci, o viaţă ai şi e bine să-ţi seama de sfatul salvamontiştilor întotdeauna când te afli pe munte”, mai spune Mitu Bârlida.

Marcajele din Parâng vopsite

Toată vara salvamontiştii s-au ocupat de marcajul traseelor, fără de care nu se poate vorbi de itinerarii turistice controlate, în orice munte, nu doar în Parâng.

„Ca de fiecare dată, astă vară am refăcut marcajul de creastă şi l-am revopsit, montând în plus la ce era şi zece stâlpi. A durat ceva, dar suntem mulţumiţi că am făcut şi treaba asta, fără de care nu se poate. În fiecare an începem această muncă încă din ultima lună de primăvară, ca să avem timp până în august să terminăm”, ne mai spune experimentatul şi inimosul salvamontist petroşenean.

Nedreptatea din vremea Boc în formă continuată

Cel mai mare of a lui Mitu Bârlida rămâne însă faptul că din 11 băieţi care se dedică acestei ocupaţii nobile, de salvare de vieţi omeneşti şi de prevenire de incidente şi accidente pe munte, doar unul singur are carte de muncă. De ani şi ani, această problemă e nerezolvată. Însă anii trec şi respectivii, ca şi alţi colegi din Straja sau din nordul judeţului, lucrează tot aşa, conform principiului „las-o bă că merge aşa…”. Cei care se ocupă de reglementarea acestui aspect nu schiţează niciun gest, poate doar gargară şi vorbărie de politician „made în România”, indiferent din ce tabără politică face parte.

„Aşa ne-a lăsat legea lui Boc… O lege prost făcută şi fără cap. Acum, au venit ăştialalţi patru ani, tot nimic nu s-a reglementat. N-au fost în stare să facă în parlament o lege clară, care să ne ajute şi pe noi. Nici guvernul, nici parlamentul… Nimeni nu vrea să facă nimic în acest sens, doar poveşti de adormit copiii. Parafrazând un mare autor român, care se referea la dragoste, aş zice şi eu ceea ce politicienii ar trebui să ştie: pe munte, dacă Salvamont nu e, nici linişte nu e… Chiar nu înţeleg de ce se poartă aşa cu noi şi nu ne rezolvă de ani şi ani problema asta?!”, spune supărat Dumitru Bârlida. Poate măcar în al doisprezecelea ceas din acest mandat, cineva, dintre parlamentari sau politicieni, ori guvernanţi, le aude supărarea salvamontiştilor, pentru că nu doar Dumitru Bârlida susţine demult că se face această nedreptate, ci toţi cei care lucrează în sistem, unii şi de 15-20 de ani, poate şi mai bine.

Corneliu BRAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii