Doi copii au decedat într-o avalanșă declanșată în Retezat, zona Bucura

Doi copii au decedat într-o avalanșă declanșată în Retezat, zona Bucura

DISTRIBUIȚI

UP DATE ”Cei doi salvamontiști aflati de serviciu la baza Salvamont Pietrele au plecat în jurul orei 16.00 să preia grupul de turiști ce coboară din zona în care s-a produs avalanșa , urmând să le asigure coborârea până unde vor ajunge restul echipelor sosite în sprijin de la celelalte structuri . Alti 15 salvamontiști din Hunedoara, Uricani și Petroșani sunt în zonă pentru a participa la acțiunea de recuperare și transport a celor două victime, acțiune care se va pregăti împreună cu ISU și poliția”, transmite Salvamontul”.Cinci persoane au fost surprinse de o avalanșă în munții Retezat, zona Bucura. Două dintre persoanele prinse în avalanșă erau copii, de i 13 și 14 ani. Aceștia nu au supraviețuit atacului neprevăzut al zăpezii. Cele trei persoane rămase în viață au sunat la 112, iar o echipă de salvamontiști, jandarmi montani și un echipaj ISU au plecat spre locul indicat pentru a veni în ajutorul celor trei persoane captive în munte.

Raed Arafat a anunțat că, dacă va fi nevoie, va trimite în zonă un elicopter de la Mureș sau de la Arad, dar momentan așteaptă indicațiile echipei de salvare care se apropie de turiști pe jos.

Turiștii surprinși de avalanșă au făcut cele mai proaste alegeri astăzi de dimineață când au pornit în drumeție. Au ales un traseu de vară, spre lacul Bucura, și nu s-au interesat despre starea vremii și atenționările emise de autorități încă de ieri despre pericolul de avalanșă.

Pe o scară de 1 la 5, riscul de avalanșă este 4 spre 5, deoarece zăpada proaspătă poate porni la vale foarte ușor. La munte a nins și s-a depus un strat de zăpadă gros de circa 60-70 de cm, în zonele de creastă, care se pot disloca în orice moment,și iată că acest lucru s-a și întâmplat.

Ovidiu Bodean, șeful Salvamont Hunedoara a recomadat ieri turiștilor, prin intermediul media, ” să nu se aventureze pe creste, iar dacă vor să facă schi de tură, să urmeze traseele clasice. De asemenea, îi sfătuim să fie atenți la traversările peste șei sau pasuri, acolo unde s-au format deja cornișe foarte mari”,

În ultimele 24 de ore la Dispeceratul Național Salvamont, s-au primit 4 apeluri de urgență : 1 apel pentru Formația Salvamont Uricani, 1 apel pentru Formația Salvamont Sinaia , 1 apel pentru Formația Salvamont Suceava și 1 apel pentru Formația Salvamont Salvaspeo Dâmbovița.

De asemenea s-au mai primit alte 25 de apeluri prin care se solicitau informații despre zona montană.
Alina PIPAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii