Din decembrie 2018, Pachet legislativ pentru sprijinirea investițiilor agricole în zonele montane

Din decembrie 2018, Pachet legislativ pentru sprijinirea investițiilor agricole în zonele montane

DISTRIBUIȚI

Prefectura Hunedoara a reamintit la începutul acestui an conducerii localităților din județ despre beneficiile Legii Muntelui, intrată în vigoare în luna iulie a anului trecut. Legea a muntelui (nr. 197/2018),  acordă beneficii judeţului Hunedoara, acesta fiind inclus cu toate masivele muntoase şi grupele de munţi aflate în aria administrativ teritorială.

În luna decembrie 2018, a fost aprobat un întreg pachet legislativ care  vine în completarea Legii Muntelui, și vizează sprijinirea investiţiilor în zonele montane. Producătorilor li se poate acorda dreptul de utilizare a menţiunii de calitate facultative „produs montan” şi de verificare a respectării legislaţiei europene şi naţionale de către operatorii economici care au obţinut dreptul de utilizare a respectivei menţiuni. De asemenea, li se decontează 40 la sută din investițiile în dezvoltarea centrelor de colectare a laptelui, a fructelor de pădure, a lânii, și a abatoarelor, și se adresează tinerilor fermieri sau fermierilor care s-au instalat în cei 5 ani anteriori datei de depunere a cererii de înscriere în Program.

Legile care aduc beneficii producătorilor sunt:

Legea nr. 296/2018 privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare şi/sau prelucrare a laptelui în zona montană, publicată în Monitorul Oficial nr. 1033 din 5 d. Se instituie o schemă de finanțare prin care beneficiarii Programului primesc maximum 40% din valoarea cheltuielilor eligibile ale investiției în vederea realizării de centre de colectare și/sau prelucrare a laptelui în zona montană.

Valoarea totală a Programului este de 60 milioane euro echivalent în lei la data accesării Programului și se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Ruraleecembrie 2018

Legea nr. 330/2018 privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare, spălare şi prelucrare primară de lână şi piei în zona montană, publicată în Monitorul Oficial nr. 1103 din 27 decembrie 2018

Se instituie o schemă de finanțare prin care beneficiarii Programului primesc maximum 40% din valoarea cheltuielilor eligibile ale investiției în vederea realizării de centre de colectare, spălare și prelucrare primară de lână și piei în zona montană.

Valoarea anuală a schemei de finanțare, condițiile de eligibilitate, cheltuielile eligibile, modul de acordare a finanțării, precum și modalitățile de verificare și control se stabilesc anual prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Legea nr. 331/2018 privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea unităţilor de capacitate mică pentru sacrificarea animalelor şi/sau prelucrarea cărnii în zona montană, publicată în Monitorul Oficial nr. 1111 din 28 decembrie 2018

Se instituie o schemă de finanțare prin care beneficiarii Programului primesc maximum 40% din valoarea cheltuielilor eligibile ale investiției în vederea realizării unităților de capacitate mică pentru sacrificarea animalelor și/sau prelucrarea cărnii în zona montană.

Valoarea anuală a schemei de finanțare, condițiile de eligibilitate, cheltuielile eligibile, modul de acordare a finanțării, precum și modalitățile de verificare și de control se stabilesc anual prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Valoarea totală a Programului este de 15 milioane euro și se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Legea nr. 333/2018 din 21 decembrie 2018 privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare şi prelucrare primară a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/sau de cultură în zona montană.

Se instituie o schemă de finanțare prin care beneficiarii Programului primesc maximum 40% din valoarea cheltuielilor eligibile ale investiției în vederea realizării centrelor de colectare și prelucrare primară a fructelor de pădure, a ciupercilor și/sau a plantelor medicinale și aromatice din flora spontană și/sau de cultură în zona montană.

Valoarea totală a Programului este de 66 milioane euro și se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii