Dilema aleșilor petroșeneni: Nunţi de zi ori nunţi de noapte?

Dilema aleșilor petroșeneni: Nunţi de zi ori nunţi de noapte?

DISTRIBUIȚI

La „diverse”, la ultima şedinţă ordinară de consiliu local consilierii au dezbătut problema nunţilor şi evenimentelor organizate pe timp de noapte în zone cu multe case sau apartamente şi care deranjează cetăţenii.

Fiind vorba şi de un caz ajuns în litigiu în instanţă între reclamant şi patronul unei firme ce organizează astfel de petreceri, consilierii au pornit de la acest subiect, discuţia extinzându-se pentru situaţiile de acest gen din tot oraşul.
La un moment dat, s-a pus chiar problema să inițieze un proiect de hotărâre prin care să se stabilească că nunţile pot fi organizate doar ziua, cum se întâmplă „în foarte multe oraşe din ţară”, până la orele 22:00-23:00.
Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a intrat şi el în hora subiectului, menţionând că uneori, într-adevăr, „şi eu sunt deranjat, mai mult sau mai puţin, de o locaţie unde se organizează petreceri în apropiere de blocul unde stau. Dar asta nu înseamnă că acum, gata, închidem localul sau nu le mai dăm voie să organizeze noaptea nunţi. De aceea cred că trebuie să ne gândim bine înainte de a face un proiect de hotărâre care să blocheze de la o anumită oră din noapte un eveniment”.
Consiliera Margareta Burduf a fost de părere că nunţile în Valea Jiului se ţin, din moşi-strămoşi, noaptea. Tradiția aceasta n-ar fi prea bună, Burduf spunând că organizatorii unor astfel de evenimente nocturne ar trebui „să-şi antifoneze şi să investească pentru acest lucru; aşa ar fi normal şi aşa cere, de fapt, şi legea”.
Ideea consilierului a fost îmbrăţişată şi de alţi consilieri. Consilierul Claudiu Cornea a specificat că dacă s-ar face un proiect prin care să se stabilească un interval orar clar, de zi, „cum s-a spus, atunci acest proiect ar viza toate localurile din oraş, inclusiv terasele şi nu doar într-o zonă sau alta, ci în toată localitatea. Pentru că n-ar fi corect şi normal ca unii să beneficieze în continuare de o facilitate şi alţii nu. Iar din acest punct de vedere nu ştiu dacă ajutăm mediul privat prea mult, şi aşa fiind destule probleme în acest sector de activitate”.
Discuţiile au fost destul de lungi, ideea de bază desprinsă este că firmele ce organizează astfel de evenimente trebuie să-şi antifoneze „ca la carte sălile”, astfel încât să nu mai deranjeze locatarii de la blocuri sau pe cei de la case. Mai mult, s-a susţinut în sala de şedinţe că artificiile de la miezul nopţii care mai apar la câte o nuntă sunt interzise a fi trase, dacă nu se respectă acea distanţă de 500 de metri depărtare faţă de clădirile de locuit.
„Practic, aici este treaba poliţiei, şi ea trebuie să intervină, avertisment, apoi amendă şi a treia oară închiderea localului”, au susţinut această idee marea majoritate a consilierilor. Care au susținut că nu înţeleg de ce poliţia nu ia măsuri când acest gen de distracţie se întâmplă în zone la doi paşi de blocuri sau de case.
Rămâne de văzut dacă până la urmă aleşii locali vor veni cu un proiect clar în acest sens, ori totul rămâne ca-n tren.
Totuşi, din câte ştim, legislaţia prevede astfel de situaţii şi reglementează foarte clar ce se poate face şi ce măsuri trebuie luate. Deci, cum s-ar zice, trebuie doar aplicată legea şi nimic mai mult, inclusiv în cazul emiterii autorizaţiilor de funcţionare de la primărie. Asta dacă are şi cine! Că aici e câteodată marea problemă… Până atunci, vată în urechi, multă răbdare, extraveral, cafea sau tutun celor deranjaţi de başii daţi la maxim în nopţile de sâmbătă şi duminică sau de sărbători. Iar mirilor, casă de piatră!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii