Despre Cinematograful „Cultural” şi Cartierul Braia, cu primarul Lupeniului, Lucian Resmeriţă

Despre Cinematograful „Cultural” şi Cartierul Braia, cu primarul Lupeniului, Lucian Resmeriţă

DISTRIBUIȚI

După ce Vulcanul şi Petroşaniul au prins prin CNI proiecte prin care şi-au pus la punct două cinematografe de care tinerii din cele două municipii, dar şi cinefilii, aveau mare nevoie pentru petrecerea timpului liber, cel de-al treilea municipiu, Lupeniul, urmează, se pare, aceeaşi reţetă. Într-un an-doi Cinematograful „Cultural” din Cartierul Braia s-ar putea să fie moder­nizat. Pe de altă parte, odată cu acest cinematograf, primarul actual îşi propune să redea celui mai frumos cartier de pe vremuri „strălucirea de altădată”, prin lucrări de imagine şi confort bine ţintite, în opinia sa.

Cuprins și în programul electoral
Sincer, în ultimii zece ani tot s-a zvonit că şi acest cinematograf va fi reabilitat, că au promis unii şi alţii că vor sprijini un proiect legat de aceste lucrări. Dar toate astea au fost focuri de paie, unele electorale, astfel că pe zi ce trece clădirea bătrânului cinematograf s-a deteriorat. Sala a ajuns să nu mai fie folosită deloc, nici măcar pentru vreo întâlnire de partid, darmite pentru proiecţii de filme. În tot acest timp, totuşi, administraţia lupeneană a reuşit altceva: să salveze o clădire de patrimoniu cultural, Palatul Cultural Muncitoresc din centru, ajunsă la un moment dat o adevărată ruină! Bine că la acest aspect lupenenilor le-a întins o mână şi ministrul Elena Udrea, că altfel cine ştie dacă s-ar mai fi făcut ceva vreodată la cum merg lucrurile în ţara asta.
De data asta lucrurile sunt puţin schimbate şi nu mai par abureli electorale sau poveşti de adormit copiii, din moment ce ştim sigur că un proiect ce urmează a fi depus la CNI pentru finanţare, legat de reabilitarea şi modernizarea cinematografului din Lupeni, este aproape gata. Dacă acest cinematograf ar primi finanţare la lucrări prin CNI, probabil că ar fi vestea anului pentru lupeneni! Acest fapt ne-a fost confirmat marţi, 13 februarie, şi de primarul Lucian Resmeriţă, interesat de acest obiectiv din moment ce la ultimele alegeri locale pentru fotoliul de primar era trasat în programul electoral. „Am spus o vorbă şi mă ţin de cuvânt. Da, se lucrează la DALI, proiectul e aproape finalizat şi urmează să-l depunem, astfel încât să primim avizul şi finanţarea, după care să urmeze toţi paşii legali până la începerea lucrărilor. Da, tot prin CNI se realizează ca şi la Petroşani şi eu vă spun acum încrezător că sunt şanse mari ca încă din acest an să înceapă lucrările. Ceea ce ar putea însemna ca anul viitor, în ultima parte a lui, la Lupeni să existe funcţional Cinematograful Cultural” , ne-a declarat cu optimism primarul Lupeniului.

Strălucirea de altădată 
În altă ordine de idei, această clădire odată reabilitată ar schimba din temelii şi faţa Cartierului Braia, rămas oarecum în urmă din acest punct de vedere, chiar dacă în ultimii ani s-au făcut ceva eforturi în acest sens, prin programul de reparare a trotuarelor, montarea bordurilor sau alte lucrări de gen. „Asta şi ne-am propus, ca Braia să capete strălucirea de altă dată. Nu uitaţi că anul trecut printr-un program am reuşit să reabilităm toată strada Spiru Haret, iar printr-un alt proiect să reabilităm Stadionul Preparatorul de pe această stradă, pe care l-am lungit şi unde vom avea cel puţin două terenuri, dacă nu trei, astfel încât să satisfacă cererea şi pretenţiilor celor ce vor să facă mişcare. Ne gândim inclusiv la o instalaţie de nocturnă, necesară în serile de vară sau de primăvară când e multă animaţie. Pe de altă parte, am refăcut trotuarele şi ne ocupăm permanent de parcul din spatele cinematografului, unde există acum şi o parcare şi zona e schimbată total faţă de ce era acum două-trei decenii. În această primăvară noutatea la capitolul spaţii şi zone verzi va fi plantarea a mai multor flori, însămânţarea de iarbă peste tot unde este nevoie sau iarba este arsă, precum şi varietatea de specii de flori. Acest aspect se va vedea, iar curăţenia de primăvară deja am început-o, inclusiv prin toaletarea copacilor prin tot oraşul. Mai multe echipe, cam 15-20 de oameni în total, se ocupă de aceste aspecte zilnic, începând din această săptămână”.

Reabilitarea termică a blocurilor din Braia
Ce am uitat să-l întrebăm marţi pe primar dar o facem acum, când scriem aceste rânduri, este dacă s-au găsit soluţii la blocul fantomă tot din Braia? Dacă tot am vorbit de acest cartier, să vorbim puţin şi de „blocul partidelor”, un fost cămin, care arată de râsu-plânsu din 1990 încoace! Trage zona şi oraşul în jos la greu şi anulează celelalte eforturi făcute la capitolul imagine. Acea clădire strică de tot aspectul zonei unde se află supermarketul şi al străzii Aleea Liliacului! Pe de altă parte, singurul bloc turn din cartier, blocul 74, un bloc de garsoniere cu zece etaje, arată şi el de mulţi ani de parcă au căzut bombele pe el. Un proiect de reabilitare termică prins pe vreun program probabil că n-ar strica, ca şi pentru celelalte blocuri din cărămizi, 76, 78, sau 33 şi 35 aflate toate la stradă până în zona pieţei. De altfel, în materie de reabilitare termică, Cartierul Braia stă mai pe la coadă de multişor. Poate, de ce nu, odată cu încercarea de modernizare a lui şi aducerea la „strălucirea de altădată” ar trebui regândit la modul serioşi acest aspect, fireşte în parteneriat cu locatarii şi, unde există, cu asociaţiile de proprietari. Dar asta e o altă discuţie şi o lăsăm pe altă dată, oprindu-ne deocamdată aici…

de Corneliu BRAN

1 COMENTARIU

  1. Prin „toaletare” primarul din Lupeni intelege taierea de la sol a copacilor. In 15 luni au disparut peste 300 de copaci sanatosi pe o lungine de 2.5 km, de la Primarie la BRD. Practic nu mai are exista copaci, iarba sau altceva verde. Cei care au ramas sunt mutilati prin asa zisa „toaletare” si are aspectul din Padurea Spanzuratilor, numai cioturi. Iarna nu mai exista copaci cu coroana plina de zapada, vara nici o umbra unde sa te feresti de soare. Frumoase realizari !

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii