Deși termenul era 31 decembrie 2017, / „Grijuliul” guvern PSD-ALDE ne-a mai...

Deși termenul era 31 decembrie 2017, / „Grijuliul” guvern PSD-ALDE ne-a mai tras o ţeapă: pensionarii din minerit nu beneficiază încă de recalcularea pensiilor

DISTRIBUIȚI

Nu sunt departe vremurile în care personaje precum Nistor, Intotero și Sălan își rupeau opincile prin Valea Jiului promițând dreptate socială în stânga și-n dreapta contra voturi pentru PSD. Oamenii s-au ajuns, devenind parlamentari pe voturile din zona noastră. Foștii mineri din Vale însă, cei ale căror pensii au fost calculate potrivit legislației anterioare datei de 1 ianuarie 2011, nu beneficiază nici astăzi de recalculare. Pensiile lor au o valoare tot mai mică în raport cu puterea de cumpărare, în timp ce puterea lor (a unora ca Nistor, Intotero și Sălan) n-are de suferit. Căci banii aflați la dispoziția miniștrilor și a parlamentarilor sunt din ce în ce mai mulți.

Culpa trebuie căutată exclusiv în sarcina guvernelor incompetente PSD-ALDE din 2016 încoace. Asta deoarece, deși art.1691 alin.(5) din Legea nr.192/2015 arată că recalcularea trebuia efectuată în termen de 24 luni, un termen calculat de la data de 1 ianuarie 2016, adică până la data de 31 decembrie 2017, ministerul condus de Lia-Olguța Vasilescu n-a fost în stare, și nici nu dă semne că s-ar grăbi, să acorde tuturor celor care au trudit în subteran drepturile cuvenite.
Și nu e puțin lucru. Potrivit legii menționate, oamenii ar trebui să beneficieze de o creştere a punctajelor anuale realizate cu 50% (pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupa I de muncă sau în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale) și/sau cu 25% (pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă sau în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite).
După cum se arată și într-o Întrebare adresată de senatorul hunedorean Eleonora-Carmen Hărău (PNL) ministrului Muncii și Justiției Sociale, poliglota de renume mondial Lia-Olguța Vasilescu, „mulți candidați i-au amăgit pe pensionarii mineri din Valea Jiului că le vor recalcula pensiile luând în calcul stagiile de cotizare de 20 de ani, astfel pensiile se vor majora la nivelul celor care au ieșit la pensie în aceleași condiții de muncă și vechime după 1 ianuarie 2011. A trecut și anul 2017 și nimic bun nu s-a întâmplat pentru acești oameni ce au trudit în subteranele minelor din Valea Jiului. Au făcut proteste în stradă, s-au întâlnit cu ministrul dialogului social, cu un secretar de stat de la ministerul dumneavoastră, cu decidenții județeni și nimic bun nu s-a întâmplat pentru ei”. Am auzit personal întrebarea citată la Radio România Actualități, în seara zilei de 12 februarie.
În Vale s-a făcut vâlvă mare atunci când Olguța a primit, cu a sa nemărginită ospitalitate, o delegație a pensionarilor, însoțită de primarii localităților din Vale. Reîntorși, cu toții au pupat-o în cur pe Olguța până la cer și înapoi. Dar pensionarii tot nu beneficiază de recalculare.
Sigur că este important să aflăm, așa cum cere și senatorul Hărău, câte pensii n-au fost recalculate și, de facto, ce mare brânză a însemnat recalcularea asta în puținele cazuri în care chiar s-a făcut. Dar și mai important de aflat ar fi când va fi rezolvată problema acestor oameni. Căci pensionarii, din nefericire, au și prostul obicei de a muri. Iar în cimitir, în mod cert, n-o să le mai pese de minciunile sfruntate ale incompetenților dovediți din PSD!
Dacă mai adăugăm și că autointitulații lideri locali ai pensionarilor nu scapă nicio ocazie de a-i ridica în slăvi pe aleșii PSD, deși pensiile n-au fost recalculate, lucrurile par cât se poate de clare. Foștii mineri au nimerit-o cum se poate mai rău: sub o guvernare mincinoasă și niște lideri-pensionari al căror scop pare a fi acela ca, la următoarele alegeri, să se procopsească și ’mnealor cu câte un loc călduț.
Oricât ar abera Olguța, purceaua-i moartă-n cocină. Citiți și analizați: PSD a promis că punctul de pensie va reprezenta 45% din salariul mediu brut pe economie. În anul 2016, salariul mediu brut a fost de 2.681 de lei, iar punctul de pensie a fost 871,70 lei. Procentual, vorbim despre 32,51%. De la 1 ianuarie 2017, salariul mediu brut a devenit 3.131 de lei, punctul de pensie atingând pragul de 917,50 lei, adică un procent de 29,30%. De la 1 iulie 2017, la același salariu mediu brut, punctul de pensie este de 1.000 de lei, deci procentul reprezintă 31,43% din salariul mediu brut. Ca atare, în loc să ne apropiem de promisiunea PSD, aceea ca un punct de pensie să valoreze 45% din salariul mediu brut pe economie, sărăcia se accentuează. Iar pensiile mărite devin, de fapt, tot mai mici.

de Cătălin DOCEA

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii