Delăsare flagrantă la Primăria municipiului Hunedoara pentru favorizarea grupului de firme Drupo

Delăsare flagrantă la Primăria municipiului Hunedoara pentru favorizarea grupului de firme Drupo

DISTRIBUIȚI

Chiar și astăzi, 25 aprilie 2018, soarta procedurii de desemnare a unui câștigător pentru contractul de realizare a unor fântâni arteziene în zona bulevardului Corvin este incertă. Contractul, estimat la aproape 4,9 milioane de lei plus TVA, a fost scos la mezat de Primăria municipiului Hunedoara, condusă de Dan Bobouțanu (PSD), încă din 3 noiembrie, anul trecut, data limită de depunere a ofertelor fiind 27.11.2017. Abia după ce dosarul achiziției publice a ajuns în atenția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), care a admis contestația uneia dintre asocierile de firme participante la procedură, s-a aflat și motivul întârzierii: funcționarii hunedoreni au aplicat un tratament discriminatoriu, favorizând pe față asocierea de firme din care fac parte Proactiv SRL Deva, Drupo SRL Călan și Etal Group SRL Moșnița Nouă (jud. Timiș).

Potrivit surselor noastre, diferența de preț între oferta grupului de firme favorizat și cea a celui care a contestat procedura se ridică la aproximativ 1,5 milioane de lei plus TVA.

În cadrul procedurii au depus oferte trei asocieri de firme, ale căror lideri sunt Galaxy Const SRL, Proactiv SRL și Industrial Construct Gedi SRL, toate din Deva. De menționat că Proactiv SRL și Industrial Construct Gedi SRL au același sediu social, la adresa str. Horea 212, în municipiul Deva. Ca asociat al Proactiv SRL am regăsit Drupo SRL, cu sediul în Călan.

Prima surpriză, de așteptat pentru cunoscători, ar fi fost, spun surse din interiorul administrației locale, retragerea din cursă a celor de la Industrial Construct Gedi SRL, spre evidenta favorizare a vecinilor de sediu social de la Proactiv SRL.

Mai apoi, după cum se arată negru pe alb în Decizia CNSC nr. 952/C8/806, emisă la data de 13.04.2018, a cărei motivare a fost recent publicată, a început exterminarea asocierii al cărei lider este Galaxy Const SRL, cu vădita intenție de a o favoriza pe cea formată din Proactiv SRL Deva (lider), Drupo SRL Călan (asociat) și Etal Group SRL Moșnița Nouă (subcontractant).

Redăm, pe înțelesul tuturor, câteva din constatările CNSC. Primăria municipiului Hunedoara nu a comunicat Galaxy Const SRL motivele concrete care au stat la baza deciziei sale de a-i respinge oferta sub pretextul că ar fi neconformă. Pentru că nu i s-au indicat concret argumentele legale, contestatorul Galaxy Const SRL a fost pus, spune CNSC, “în imposibilitatea de a formula apărări cu referire la motivele concrete de respingere a ofertei sale.

Din actele dosarului, se mai arată în decizia CNSC amintită, “rezultă că autoritatea contractantă nu a înțeles să solicite contestatorului nicio clarificare, deși o serie dintre aspectele pentru care oferta acestuia a fost respinsă puteau și ar fi trebuit să facă obiectul solicitărilor de clarificări”.

Doar un exemplu. Primăria municipiului Hunedoara a respins oferta celor de la Galaxy Const SRL pentru că nu ar fi descris în detaliu modul de tăiere e pietrei folosite, fără a-i solicita clarificări în acest sens, dar a cerut clarificări fix pe același subiect de la cealaltă asociere care a depus ofertă. S-a încălcat astfel în mod flagrant principiul tratamentului egal, pe care autoritatea contractantă trebuie să îl respecte în cursul derulării procedurii de achiziție publică. Și nu o spunem noi, ci chiar art. 49 din Legea 98/2016 (“Autoritățile contractante au obligația să acorde operatorilor economici un tratament egal și nediscriminatoriu și să acționeze într-o manieră transparentă și proporțională”).

În lumina argumentelor mai sus menționate, dar și a tuturor celor specificate în Decizia nr. 952/C8/806, emisă la data de 13.04.2018, CNSC a obligat Primăria municipiului Hunedoara să procedeze la reevaluarea, în termeni corecți, nediscriminatorii, a ofertei depuse de asocierea de firme al cărei lider este Galaxy Const SRL Deva.

Potrivit Sistemului Electronic de Achiziții Publice, Drupo SRL Călan a beneficiat în perioada 11.07.2016 – 22.02.2017 de 4 contracte atribuite de Primăria municipiului Hunedoara în urma unor cereri de ofertă. Bunele relații dintre grupul de firme Drupo și PSD sunt de largă notorietate, informații pe această temă putând fi regăsite în arhiva website-ului nostru. Vom reveni.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii