De vorbă cu / Medicul veterinar Adrian Cioran despre ADI Serviciul Judeţean...

De vorbă cu / Medicul veterinar Adrian Cioran despre ADI Serviciul Judeţean pentru Ocrotirea Câinilor fără stăpân

DISTRIBUIȚI

Problema câinilor fără stăpân de pe străzile localităţilor din Valea Jiului tinde să dispară substanţial dacă Consiliul Judeţean Hunedoara va trata cu aceeaşi responsabilitate ca până acum această chestiune, sprijinind în continuare bugetul celor de la ADI Serviciul Judeţean pentru Ocrotirea Câinilor fără stăpân, iar primăriile care fac parte din acest ADI plătindu-şi la timp cotizaţia. 
Nici un om muşcat de maidanezi. Nici invers…
Medicul Adrian Cioran, preşedintele ADI Serviciul Judeţean pentru Ocrotirea Câinilor fără Stăpân, ne-a spus luni, 16 ianuarie, că în doar două luni (noiembrie şi decembrie 2016), peste 100 de câini au fost ridicaţi din localităţile Petroşani, Petrila şi Aninoasa şi duşi la adăpostul din Petroşani. La Lupeni şi Uricani, peste 80 de patrupezi au umplut adăpostul de câini de la Uricani.
„Din păcate, am identificat sursa continuă de câini de pe străzi. Alimentarea aceasta permanentă se datorează în primul rând abandonului exagerat al stăpânilor de câini. Sute de câini sunt lăsaţi anual de izbelişte de către cei din gospodăriile individuale, astfel că aceşti câini, nesterilizaţi şi nevaccinaţi şi neaflaţi în evidenţele noastre se plimbă nestingherit dintr-o parte în alta, înmulţindu-se dacă nu sunt prinşi. Oricum, numărul lor a scăzut semnificativ, dar ce ne facem că mereu apar alţii şi alţii?”, a declarat Adrian Cioran. Care ne-a mai spus că, totuşi, munca celor aflaţi în serviciul judeţean pe care-l coordonează „se vede pe străzi, numărul câinilor e într-o scădere continuă şi va continua să scadă”. Cazurile câini agresivi au ajuns în Valea Jiului, în ultimele luni, până „la zero”. „Pe Vale nu mai există în ultimele trei luni cazuri de muşcături datorate câinilor fără stăpân. Noi, din trei în trei luni, cerem spitalelor câte o statistică legată de aceste muşcături de câini fără stăpân, iar la ultima de acest gen n-a fost semnalat niciun caz. Ceea ce e mai hilar, este faptul că acum 70% din cazurile muşcăturilor datorate de câini sunt pricinuite de, atenţie, câinii cu stăpân!”, susţine medicul veterinar Adrian Cioran.
Peste două săptămâni, la şedinţa AGA, UAT Vulcan va fi primită oficial în ADI
Colegul Gheorghe Olteanu amintea recent că şi municipiul Vulcan doreşte să intre în acest ADI judeţean creat, în acest sens fiind începută prima etapă: documentaţia. Adrian Cioran confirmă acest lucru şi susţine că în acest scop, după ce Vulcanul va intra în acest ADI, serviciul judeţean nu va mări numărul de personal, ci se va descurca cu cel existent, pentru simplul fapt că bugetul e limitat şi nu se pot face alte angajări.
„Da, Vulcanul şi-a făcut documentaţia şi doreşte să adere la acest ADI, numai că următorul pas, ca acest lucru să se întâmple, va fi Adunarea Generală a Acţionarilor care va avea loc peste circa două săptămâni şi unde vor fi primite din câte ştiu, pe lângă Vulcan, alte patru UAT-uri din judeţ. Dacă vor intra în ADI şi cei din Vulcan, nu vom suplimenta numărul de personal deoarece nu avem bani la buget, ne vom descurca cu ce oameni avem, cu echipele de la Petroşani şi Uricani, precum şi cu cele două adăposturi din Vale”, a menţionat Adrian Cioran.
Haitele de câini sălbăticiţi 
Legat de câinii sălbăticiţi din Munţii Straja şi împrejurimi, adevărate haite care atacă vânatul din zonă, Adrian Cioran susţine că şi această problemă e pe cale să se rezolve definitiv: „Azi toamnă am mai luat din ei. Prin octombrie am reuşit cu două echipe să reducem cât de cât numărul lor. Mai sunt încă, dar încet, încet îi depistăm şi îi adunăm de-acolo pentru că ei prezintă un real pericol pentru vânat şi, de ce nu, pentru turiştii care se aventurează prin pădurile de-acolo la plimbare, sau pentru culegătorii de fructe de pădure vara. Vedeţi dumneavoastră, aceşti foşti câini domestici, abandonaţi de stăpâni, s-au sălbăticit şi trebuie spus că dintre animale câinele se întoarce la origini cel mai bine, sălbăticindu-se acesta poate fi mai greu de stăpânit decât lupul. Câinele fost domestic dezvoltă un comportament de animal sălbatic uimitor. De multe ori el devine din cauza foamei şi foarte agresiv. Au tendinţa ca şi lupii să trăiască în haite iarna şi este incredibil cum acţionează. Sunt mai inteligenţi decât lupii din acest punct de vedere, mai bine organizaţi şi este incredibil cum îşi manifestă inteligenţa. Pe lângă toate acestea, mai au un atu faţă de lup: nu se feresc de oameni pentru că sunt obişnuiţi cu ei! De aceea acolo era o problemă, zic eu, dar e pe cale de rezolvare. Încet, dar sigur, aceşti câini vor fi capturaţi de către echipele noastre, la primăvară şi pe parcursul anului acesta”.
Au crescut activitatea cu 45%
Vorbeam la început de bugetul acestui serviciu. Poate că a venit momentul ca aceia din consiliul judeţean să reanalizeze situaţia (vicepreşedintele Sorin Vasilescu ar putea să facă aceasta, astfel ar face şi el ceva util societăţii – n.r.). În 2017 să aloce măcar cu un sfert mai mult decât a alocat în 2016. De ce? Deoarece din ceea ce ne-a spus medicul Cioran e evident că cei de la ocrotirea câinilor fără stăpân nu prea mai au cum să facă faţă tot cu acelaşi buget. Şeful de la acest ADI nu s-a plâns de acest lucru, să fie clar, dar e simplu de dedus în condiţiile în care şi cotizaţiile primăriilor rămân tot la 2,5 lei/ locuitor. Dar să vedem declaraţia legată de acest serviciu judeţean ca să nu se spună că vorbim aiurea: „Anul acesta trebuie pornit adăpostul de la Haţeg, unde s-a investit şi am făcut eforturi să-l facem. Problema cea mai mare e că din cauza dezvoltării continue, am început cu 12 angajaţi, şi acum avem 54, iar din acest punct de vedere nu ne mai putem permite în 2017 să mai facem angajări. Am început cu 2 utilitare, acum avem 15 ca să acoperim tot judeţul. UAT-urile pe care le deserveam erau la început 14, acum sunt 43, iar după şedinţa de peste două săptămâni, AGA, vom avea alte cinci, deci un total de 48. Activitatea noastră a crescut cu 45% şi va mai creşte în 2017 faţă de 2016. Să vedem cum vom face faţă în condiţiile în care hrana unui câine este de aproximativ 2,5 lei (vorbim de boabe cum ne obligă legea, 500 g/zi), o seringă de tranchilizare costă între 125-150 lei (ea putând fi folosită de maxim 10 ori, dar şi o dată dacă patrupedul o prinde-n colţi cum se mai întâmplă), plus costurile tranchilizantelor, cele ce ţin de sterilizare, de microcipare şi aşa mai departe, salarii, alte cheltuieli. Legat de hrana zilnică, mai suplimentăm la câinii din adăpost mâncarea cu produse de carne de la firme şi carmangerii cu care avem contract, e vorba de produse cu risc de expirare. Pe viitor căutăm să identificăm soluţii de autofinanţare şi poate nu vom mai avea nevoie de prea mulţi bani, dar actualmente, fiind şi în plină dezvoltare, iar numărul de câini fiind şi foarte mare încă, suntem dependenţi de bugetul consiliului judeţean şi de plata cotizaţiile. Pe această cale mulţumim primăriilor şi consiliilor locale din localităţile Văii Jiului care au înţeles acest lucru şi sunt cu cotizaţiile la zi, din acest punct de vedere Valea Jiului stând cel mai bine din judeţ. Vom dezvolta autofinanţarea pe latura de servicii veterinare, în primul rând, dar şi pe alte componente, dar e nevoie de timp, astfel încât să nu mai depindem de cea mai mare parte din bani de la bugetul consiliului judeţean”.
Credem că am demonstrat prin această declaraţie onestă, făcută de un profesionist în domeniu, că e nevoie de o mărire a bugetului acestui serviciu în 2017, un serviciu judeţean atât de necesar pentru confortul şi siguranţa cetăţenilor hunedoreni.
Vasilescu, ai auzit?

3 COMENTARII

  1. Am aflat de vreo doua saptamani de conditiile in care „traiesc” cainii in adaposturile din Petrosani , Deva…din tot jud. Hunedoara, unde acelasi individ, Cioran isi bate joc de animale . Fiind cainii nimanui are cineva dreptul sa-i infometeze, sa-i chinuiasca , sa-itortureze? Sunt fiinte vii, inteligente, simt teama, simt durerea, bucuria, au fost lasate de Dumnezeu in grija noastra si , unii oameni care ar trebui sa le asigure minimum de conditii de supravietuire, ce fac? Isi bat joc de aceste animale la modul cel mai barbar. N-am stiut nimic de aceste adaposturi , dar cititind si vazand pozele de pe paginile de facebook ale unor asociatii si simpli iubitori de animale, am fost oripilata!
    Mahatma Gandhi spunea ca „Nivelul de civilizaţie al unei naţiuni este dat de atitudinea faţă de animale.” Asta inseamna ca noi suntem un popor de oameni primitivi! Si ce este si mai trist: acest individ Adrian Cioran si complicea lui Cosmina Padure , sunt medici, au facut o facultate, unde au „invatat” sa asalveze vietile animaleor bolnave sau ranite!!! Si ei ce fac? Le infometeaza, le chinuie, nu le trateaza, le omoara !!! RUSINE!!! Viata unui animal intr-un adapost nu poate fi in roz, dar nu este nici macar in gri! In adaposturile de animale din jud. Hunedoara, viata cainilor este in negru, pentru ca acolo e numai durere si moarte!!!!. Dacă câinii se încaieră, hingherii le rup picioarele cu lopata. Dacă vreunui hingher nu-i place faţa unui câine, îi injectează apă cu sare ca să moară în chinuri. Dacă duc lipsă de sare, nu duc lipsă de curent electric. Se găsesc metode pentru eutanasiere, nu-i nici o problemă, aici nu lipseşte imaginaţia. BARBARIE CA IN EVUL MEDIU!!! Este crudul adevar despre conditiile in care isi traiesc ultimele zile acesti caini ai nimanui! Nu-i pot ajuta voluntari, pentru ca nu mai sunt accepati, nu-i ajuta legea,pentru ca nu are cine s-o aplice! Sper sa ajute reclamatiile facute la toate institutiile abilitate, filmarile facute de posturile locale si nationale, pozele cutremuratoare cu caini scheletici si moti, din aceste adaposturi conduse de CIORAN care fac inconjurul lumii!

    • Bravo doamna. Ati pus punctul pe i. Legea se va aplica odata si odata. E doar o chestiune de timp. Dar eu astept inca sa dau declaratii la procuratura

  2. Ce se întâmplă in adăposturile publice de animale este revoltător si rușinos, pentru noi ca natie! Nu ne place cand suntem tratati ca tara de mana a doua, dar pozele din lagărele mortii din jud Hunedoara sunt postate peste tot, le vede o lume întreagă si, cam ce impresie lasa? Ca suntem o tara de oameni primitivi, ca nu pretuim viata si dreptul la viata al oricărei ființe, ca tratam cu cruzime animalele, ca cei care ar trebui sa le îngrijească sunt incompetenti sau pur si simplu nepăsători la durerea animalelor. Îl întreb si eu pe acest ” medic” Cioran, daca a vazut vreodată cum arată un adăpost de animale dintr-o tara civilizata europeana in comparatie cu adăposturile lui? Parca sunt din evul mediu! Da-ti demisa, in felul asta animale de care iti bati joc, vor avea o sansa sa supraviețuiasca!

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii