De când a fost instalat sistemul public de supraveghere video / Petroşaniul...

De când a fost instalat sistemul public de supraveghere video / Petroşaniul este un oraş mai sigur

DISTRIBUIȚI

Multă lume ne întreabă dacă sistemul de supraveghere video funcţionează la Petroşani în condiţii bune sau nu, mai ales în ceea ce priveşte traficul rutier sau faptele antisociale petrecute în anumite intervale ale serii. 
13 camere de monitorizare
Din ceea ce spun poliţiştii locali, sistemul de supraveghere şi monitorizare se desfăşoară în condiţii bune. Şeful poliţiei locale se declară mulţumit de acest sistem, menţionând că pentru angajaţii acestei instituţii, dar şi pentru poliţia rutieră acest sistem este de un real ajutor.
„În momentul de faţă avem 13 camere de monitori­zare care se află amplasate în special în partea de nord şi centrală a Petroşaniului, pe strada 1 Decembrie 1918 şi pe strada Nicolae Bălcescu. Două camere sunt fixe, în zona magazinului Jiul Shopping Center şi în zona Pieţei Centrale, iar 11 sunt mobile, ultima cameră amplasată fiind cea din zona noului Centru de Informare Turistică. Monitorizarea se face 24 de ore din 24, iar punctul de colectare a tuturor imaginilor şi datelor se află pe strada Constructorul, în sediul Poliţiei Locale Petroşani. Este un sistem care ne ajută şi prin care avem o siguranţă mai mare în punctele cheie ale municipiului”, ne-a declarat şeful Poliţiei Locale Petroşani, Dorel Neag.
Monitorizare atentă
Împreună cu dumnealui am intrat pentru câteva minute şi în camera de monitorizare, unde un operator, angajat al poliţiei locale, supraveghea atent cele trei mari ecrane, împărţite, fiecare, în mai multe subecrane, pentru fiecare cameră video de supraveghere în parte.
„Aici, angajaţii noştri preiau imaginile de la întregul sistem de supraveghere. Funcţie de cele constatate, dacă există nereguli sau incidente, transmit mai departe, pe cale ierarhică. La nivelul poliţiei locale, legat de supravegherea video a străzilor din municipiul Petroşani, consilierii au aprobat o hotărâre de consiliu local prin care este stabilit un Regulament, în ceea ce priveşte funcţionarea acestui sistem de supraveghere video, precum şi prevederile privind manipularea acestor date şi informaţii, fiind stabilite şi situaţiile în care aceste date pot fi date mai departe anumitor instituţii, cum ar fi de exemplu poliţia sau alte instituţii abilitate ale statului privind ordinea, liniştea şi siguranţa publică sau a traficului rutier. Persoanelor fizice nu se pot da aceste date sub nicio formă, iar când spun asta doresc să dau un răspuns unora dintre cei care au ridicat public această problemă, cu siguranţă în necunoştinţă de cauză”, ne-a mai declarat Dorel Neag.
Sancţiunea contravenţională nu este însoţită de o fotografie 
L-am întrebat pe Neag dacă graţie acestui sistem de monitorizare a traficului rutier amenzile nu pot fi trimise prin poştă, alături de o fotografie, cum se întâmplă în multe oraşe din vest atunci când unii şoferi fac prostii în trafic, parchează aiurea sau pe trotuare ori, mai grav, trec pe culoarea roşie de la semafor punând în pericol integritatea şoferilor şi pietonilor. A răspuns că la Petroşani nu se poate face încă acest lucru: „Ar însemna, vă rog să mă credeţi, să dăm mii de amenzi într-un trimestru şi să avem totodată sute de contestaţii şi de procese! Nu neg că n-ar fi bun acest sistem, dar la noi e mai greu încă de implementat acest lucru. Dar, legat de incidente în trafic sau de încălcări ale legii, operatorul care monitorizează atent imaginile, solicită imediat, telefonic, patrulelor auto să se deplaseze la locul cu pricina, astfel că imediat se iau măsuri. Din acest punct de vedere, viteza de reacţie este foarte rapidă şi promptă. Momentan, sancţiunea contravenţională nu este însoţită de o fotografie, dar s-ar putea ca pe viitor să se întâmple şi acest lucru, oricum cred că nu foarte curând”.
Corneliu BRAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii