Daniel Vișan, arată-ți competența! / La o aruncătură de macaz de locomotiva...

Daniel Vișan, arată-ți competența! / La o aruncătură de macaz de locomotiva cu căcat, altă zonă de… rahat

DISTRIBUIȚI

Cu siguranță, vă mai aduceţi aminte când am scris vara trecută că zona din apropiere de staţia de maxi-taxi şi pasarela CFR din Piaţa Victoriei arată jalnic. Aceasta se află la o aruncătură de macaz de o altă zonă puturoasă a Petroșaniului, unde este garată locomotiva cu căcat.

Ei bine, nu doar că nu s-a întâmplat nimic de-atunci, dar acum situaţia e de-a dreptul înfiorătoare. Orice persoană civilizată, venită de oriunde, nu doar din Petroşani (pentru că vorbim de primul impact pe care-l are un cetăţean ce vine de la gară şi urcă pasarela, poate pentru prima dată!), îşi face impresia că municipiul de la poalele Parângului este unul neadministrat. Fără supărare, dar din vară nimeni n-a catadicsit să strângă de pe baza dealului ce dă înspre trotuarul principal măcar un sac de PET-uri şi mizerie aruncată cu nesimţire de cei care stau şi aşteaptă să plece cu microbuzele înspre Vulcan, Lupeni, Uricani sau Aninoasa, dar şi de chioşcarii din zonă, precum şi de şoferii de pe microbuze, mulţi dintre aceştia confundând baza dealului şi vegetaţia de junglă cu toaleta publică, aflată şi ea la 30-40 de metri mai încolo, în drept cu giratoriul unde se află ceasul. Aşa am ajuns şi la cauza măgăriei de-acolo, oamenii nesimţiţi, cu şoricul gros şi fără cei şapte ani de-acasă, cum se spune din bătrâni. Dar să nu-i uităm nici pe cei care ar trebui să administreze zona, care nu fac nimic în acest sens, deşi toată ziua pun oamenii la măturat aiurea pe străzi şi de multe ori nu unde trebuie. Că nici ei n-au nicio scuză în condiţiile în care presa a tot semnalat.
Deasupra dealului ce coboară spre liniile ferate există un gard, sau un aşa-zis „gard”. Jumătate din acesta a fost efectiv rupt, smuls, încărcat la spinare ori pe cărucioare şi dus probabil la fier vechi. O altă discuţie ar fi cum de nu i-a văzut nimeni, cum de nimeni n-a prins pe nimeni, în condiţiile în care vorbim de o zonă centrală, iluminată noaptea, în apropiere de chioşcuri non-stop, de gară şi aşa mai departe… Acum, că vine azi-mâine primăvara, totul se vede şi mai groaznic. Cei din primărie n-au fost pe-acolo demult pe jos, şi nu trecând cu maşina pe drum. Lor le arătăm câteva imagini, cerându-le să spună dumnealor dacă ce se vede e o situaţie normală sau nu în mijlocul oraşului, dacă sunt imagini demne de un municipiu sau nu, şi aşa mai departe… Să nu mai vorbim de mirosul îngrozitor care înţeapă nările pietonilor şi celor ce au drum pe-acolo încă de la primele ore, iar când se va încălzi va fi şi mai şi! O junglă, nu alt­ceva, nimic european, nimic românesc şi nimic cum trebuie într-o zonă care ar putea arăta altfel dacă s-ar şi vrea, cu un minim efort.
Gardul nu mai există decât din loc în loc, copacii şi-au răsfirat crengile până pe trotuar şi arată ca nişte mărăcini de atâtea crengi crescute anapoda, trotuarul arată şi el cum arată, cu nişte bălţi lungi şi adânci, apa provenind din topirea zăpezii, trecerea de pietoni e nemarcată corespunzător – deşi au fost şi accidente mortale (!) -, în timp ce puţin mai încolo stă locomotiva plină de rahat de care a scris şi subsemnatul, şi redactorul-şef Marian Boboc în vreo câteva rânduri şi NIMENI nu doreşte să ia vreo măsură! Inacceptabil ce se întâmplă! Să se înţeleagă clar, nu vrem să atacăm pe nimeni şi vrem să fim cât mai politicoşi cu putinţă în text, dar când vezi astfel de lentoare cu care se mişcă lucrurile şi niciun răspuns prin fapte date de cei răspunzători, parcă nu prea poţi să nu spui că e o MĂGĂRIE fără margini ce se întâmplă în plin centrul Petroşaniului! Dacă am fi văzut măcar puţină bunăvoinţă, probabil n-am fi scris din nou, dar aşa ne vedem obligaţi să o facem. ZVJ a scris de această zonă de cel puţin 5-6 ori în ultimul an, am făcut reportaje, am arătat cu imagini cum stă situaţia, acum scriem din nou şi o vom face iar şi iar, cum scriem şi arătăm aproape săptămânal şi de alte zone din municipiu şi nu numai.
Aşteptăm ca în luna martie, luna de dinainte de Sfintele Paşti şi „luna curăţeniei de primăvară” cum le place unor edili să spună, să aducă ceva concret şi în această zonă a Petroşaniului Nord.

Să sperăm că angajaţii primăriei, inclusiv cei de la Mediu (că s-ar cuveni a se face şi nişte investigaţii despre cine aruncă mizeriile alea şi cine îşi face nevoile fiziologice acolo şi apoi să se aplice sancţiuni, că acum angajații de aici au salarii consistente) vor remedia problemele în această primăvară. Să fie clar, nu vorbim de cheltuieli mari. Vorbim de o echipă de lucru de câţiva oameni care să strângă gunoaiele, de nişte saci de plastic, de câteva greble şi mături, de câteva bucăţi de gard şi de câteva kilograme de vopsea, inclusiv o găleată de vopsea specială pentru trecerea de pietoni de care vorbeam, de o foarfecă specială de tăiat crenguţe şi de un fierăstrău electric de tăiat ramuri mai groase. Treabă de opt ore pe zi, maxim 2-3 zile… „Capisci”, domnilor directori şi şefi de birouri? E simplu, fără costuri mari, totul e să se şi vrea!

de Corneliu BRAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii