Cum și-a băgat patriotul Ile ţurţurul luminos în bugetul local. Și cum...

Cum și-a băgat patriotul Ile ţurţurul luminos în bugetul local. Și cum a plouat cu bani…

DISTRIBUIȚI

Final de decembrie. În marea lor majoritate, vulcănenii de rând aveau deja în gând marca ălui mai bun parizer de la Penny pentru masa de Anul Nou. Căci, oricât s-ar da de premiate și răspremiate pe la tot felul de gale de doi bani administrațiile locale din Vale, adevărul e unul singur: sărăcia ne mănâncă. Iar ultima pită cu unsoare din Vale au grijă chiar administrațiile locale să ne-o sustragă de sub nas. Citiți. Căci de minunat, mai mult ca sigur că nu vă veți mai minuna. Le-am văzut și aflat împreună pe (aproape) toate.

În 27 decembrie 2017, la orele prânzului, Primăria municipiului Vulcan își anunța în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) intenția de a achiziționa de la Electric Tibro SRL din Deva un număr de 300 de țurțuri luminoși (compuși din 100 de leduri albe, dimensiuni 2 x 1 metri, interconectabili) la prețul de 158,70 lei plus TVA / bucată. A doua zi, tot spre prânz, achiziția era deja finalizată. Ați zice că ne-am dilit devreme ce facem referire la o achiziție al cărei preț unitar nu face nici cât cea mai trompetă sticlă de vin din colecția de profil a primarului de Vulcan. Nicidecum.
Aparent banală, achiziția de țurțuri luminoși a drenat de la bugetul local spre cel al societății devene peste o jumătate de miliard de lei vechi. Mai exact 56.655,90 lei, TVA inclus. Totuși, în Valea telegondolelor la suprapreț, un articol despre o achiziție de peste jumătate de miliard de lei, și ăia vechi, pare o glumă bună. Esența șade însă într-o cu totul și cu totul altă parte.
Ce țurțuri, și cu ce folos, să mai fi cumpărat administrația vulcăneană, în 28 decembrie, cu peste o jumătate de miliard de lei vechi, în condițiile în care luminile Moșului s-au aprins în seara zilei de 6 decembrie 2017? Cu 22 de zile mai devreme adică. Dată la care primarul însuși le mulțumea subordonaților pentru faptul că „de câteva săptămâni s-au ocupat ca acest decor luminos hibernal să fie pregătit”, dar și pentru că „au reușit și în acest an să își ducă misiunea la bun sfârșit”. Dată ulterior căreia, pentru meritele deosebite de a fi agățat niște fire și leduri pe stâlpi și prin copaci, Ile a și fost pupat în cur la greu de presa de profil.
Așa cum rezultă după consultarea SEAP, mai multe firme au vândut, din octombrie 2017 și până la începutul lunii decembrie, decorațiunile necesare iluminatului festiv al Vulcanului. E clar ca lumina zilei, așadar, că tot ceea ce a fost achiziționat în materie de decorațiuni de către administrația vulcăneană până la începutul lunii decembrie 2017 s-a urcat, s-a prelins și se prelinge și astăzile pe străzile municipiului amintit.
Drept urmare, de ce a mai cumpărat Vulcanul îngrășăminte după ce a și mâncat recolta? Doar primarul Ile știe. Nu credem scenariul sumbru că, la final de an, au rămas bani a căror cheltuire era obligatorie (căci, cum s-ar zice, „e păcat”), și că – în realitate – nu s-a mai cumpărat niciun țurțur, luminos ori ba. Drept urmare, lansăm un alt scenariu. Anume că primarul a făcut întâi decorul luminos și doar mai apoi achizițiile. Ceea ce, la o adică, ar fi mai puțin periculos din punct de vedere legal în raport cu prima variantă.
Generos și bugetul Vulcanului devreme ce, doar de la firma deveană, administrația locală a achiziționat spre finele anului trecut bannere și șiruri luminoase, dar și cablurile de alimentare necesare, cu 37.960 lei + TVA, 4.350 lei + TVA și 39.750 lei + TVA. Dacă punem la socoteală și achiziția din 28 decembrie, totalul achizițiilor trece de 1,65 miliarde de lei vechi. Țineți cont că firma din Deva n-a fost singura care, anul trecut, a contribuit la stingerea dorinței nestăvilite de decor hibernal luminos a vulcăneanului de rând. Important de menționat că și la finalul anului 2016 s-au făcut achiziții la greu de la aceeași firmă.
Electric Tibro SRL Deva a fost înființată în noiembrie 2014, fiind deținută în cote egale de către Tiberiu Stancu (n. 1960, în Lupeni) și Rodica Daniela Stancu. Pe patriotul local Ile pare să-l doar fix la țurțurul luminos de faptul că, încă din decembrie 2016, această firmă încasează sute și sute de mii de lei noi de la bugetul local cu „0” (ZERO) angajați. Zero angajați de toți, nu doar din Vulcan.

Cum și-a băgat patriotul Ile ţurţurul luminos în bugetul local. Și cum a plouat cu bani…

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii