Cu sau fără răspuns, întrebarea persistă: Lasă CEH SA mii de petroșeneni fără...

Cu sau fără răspuns, întrebarea persistă: Lasă CEH SA mii de petroșeneni fără căldură în toiul iernii?

DISTRIBUIȚI

Lichidatorul Termoficare SA nu este impresionat de obrazul gros al CEH SA: “…dacă vor începe scandalul, eu sunt pregătit să vorbesc: vom sta cu pistoalele pe masă, cum s-ar zice!”

La ședința de astăzi (joi) a Consiliului Local al municipiului Petroșani se va afla în mapa de lucru a consilierilor și o adresă/somație din partea CEH SA, către Primăria municipiului Petroșani, referitoare la probleme financiare legate de furnizarea agentului termic la Petroșani. Prin societatea locală de termoficare, aflată – după cum se știe -, în faliment și sub conducere judiciară. 

Mușchi de Dioane
„Prin prezenta vă comunicăm că, în luna decembrie 2018, SE Paroșeni a furnizat agent termic în municipiul Petroșani prin SC Termoficare SA – în faliment, reprezentată legal prin lichidator judiciar SC Heral Consult IPURL, pentru operațiuni de conservare a activelor ce aparțin administrației publice locale de care beneficiază toți consumatorii de energie termică la sistemul centralizat de termoficare, iar urmare a acestui fapt, la data de 28.12.2018 a fost emisă factura număr FSPAR 3618419 în sumă de 452.155,66 lei cu TVA, având termenul scadent 12.01.2019. Până la data prezentei a fost achitată suma de 113.789 lei cu TVA.
Având în vedere că nici până la data prezentei nu ați răspuns adresei număr DG 15.608/1/27.12.2018 transmisă atât dumneavoastră cât și spre știința Instituției Prefectului și ISU Hunedoara, prin care să ne fie comunicată soluția legală identificată de către Primăria municipiului Petroșani cu privire la garantarea plății întregii contravalori a energiei termice preluată de SC Termoficare SA – în faliment, vă facem cunoscut că dacă până la data de 31.01.2019 nu se achită în integralitate contravaloarea facturii emise, începând cu această dată vom sista furnizarea agentului termic către societatea distribuitoare din municipiul Petroșani și vom lua măsurile necesare de protejare împotriva înghețului a întregii magistrale de transport, fapt care va avea ca și consecință imposibilitatea reluării funcționării instalației de termoficare a Văii Jiului în iarna 2018-2019”, se susține în adresa transmisă.
Semnează la final, „cu stimă”, directorul general al CEH, Samuel Dioane, plus alți doi directori ai Complexului Energetic, alături de contabilul șef și un șef al unui serviciu din cadrul aceleiași entități economice.

Cum vor comenta aleșii?
Vom vedea răspunsul dat de primarul Tiberiu Iacob-Ridzi în ședință, dar și ce vor sublinia și consilierii locali, ținând cont că aceasta este o problemă a municipiului, a miilor de petroșeneni (vreo două mii cu familiile lor înseamnă vreo 5.000-6.000 de suflete, deci deloc puțini!) care i-au trimis, ca și ceilalți localnici, pe aleșii locali în parlamentul local. Și care nu doresc, firește, ca în toiul iernii să rămână fără căldură în calorifere.
Problema e spinoasă și fiecare dintre părți are dreptatea sa. CEH că vrea să-și încaseze banii pe un serviciu (scumpit, e drept, cu lăcomie, „că se poate, e momentul și conjunctura, că avem cheltuieli mari și așa e corect”, fapt ce a atras în sine colectarea a mai puțini bani decât înainte!).

De cealaltă se află…
…Heral Consult IPURL Orăștie, prin administratorul judiciar, dl. Herlea, care ne transmite că scumpirile nu au făcut deloc bine, dar să nu fie grijă, banii se vor recupera, conform înțelegerilor tacite făcute când s-a bătut palma în prezența prefectului de Hunedoara. Dar se vor recupera în timp, anul acesta, „în condițiile în care ani de zile s-a stat cu găuri financiare la acest capitol și nimeni n-a mai întrebat nimic și nu și-a pus probleme, și nici n-a sărit nimeni pe nimeni, bine că au acum pe cine…”.
Referitor la discuția cu administratorul judiciar al falimentarei Termoficare SA, acesta ne-a spus că nu prea vrea să comenteze acest gest al celor de la CEH, considerând că fiind o instituție de stat trebuie și ei să arate că întreprind ceva. Cum ar veni, să fie acoperiți când i-o scutura cineva, cum se obișnuiește în sistemul de stat.
„Nu am putut să plătim decât o parte bună din prețul vechi. Prețul nou, că au mărit, deși i-am rugat să n-o facă, nu l-am putut încă recupera. Să oprească instalația, să vedem… Asta le-ar fi fatal, în condițiile în care energie electrică nu dau, că nu au cui, iar din energia asta termică trăiesc, cum s-ar zice. Ar arunca-o pe apa Jiului dacă nu am fi noi și abonații din Petroșani. Banii îi vor recupera, să nu-și facă griji, dar era de așteptat că scumpind va merge mai greu, sunt oameni bătrâni, săraci… Să știți că, referitor la asta, am rămas uimit când nu unul, ci zeci de cetățeni, bătrâni bolnavi m-au sunat din Petroșani în luna decembrie să-mi mulțumească că mi-am luat angajamentul și mă zbat pentru căldura din casele lor. Iată, nu au sunat la primărie, au sunat la noi să ne mulțumească, e ceva uimitor! Da, un contabil din Orăștie are grijă de cetățenii din Petroșani, iar unii din Vale, care ar trebui să se lupte pentru cetățenii și comunitatea lor, se comportă de parcă ar fi vorba de cetățeni din Vaslui sau Tg-Jiu. Este strigător la Cer ce se întâmplă!”.

Herlea versus CEH, 5-0:
“Noi am plătit până acum 5 milioane lei la bugetul de stat, dumnealor cât au plătit???”

“Păi, nu oprește la București (nota red. – interlocutorul devin tot mai enervat), unde, mă scuzați de expresie, rahatul e mare de tot și unde se subvenționează 5-6%, dar se oprește căldura la Petroșani? În toiul iernii? Am spus pe riscul meu că vom da iarna aceasta căldură la Petroșani, mulțumesc celor care ne-au sprijinit și au înțeles situația. Lucrurile sunt forțate. A fost o înțelegere tacită, toată lumea a fost de acord, se știa că nu vor fi plăți totale, la zi. Ani de zile au lăsat miliarde nerecuperate și nu i-a interesat. Acum, că au pe cine să sară, se dau mari, dau ultimatumuri. De ce nu au făcut scandal până n-am venit noi? Dacă vor începe scandalul, eu sunt pregătit să vorbesc: vom sta cu pistoalele pe masă, cum s-ar zice!
Să vedem dacă au curajul! Ei trebuie să știe că din banii colectați plătim salariul minim pe economie la toți angajații, plus dările la stat, iar ce ne rămâne merge la ei. Nu ne putem bate joc de acești oameni, care muncesc corect și care au acceptat să revină într-un loc de muncă doar pentru iarna aceasta, cum am convenit. Ei ar vrea să le dăm lor toți banii și de oamenii ăștia să ne batem joc? Nu se poate! Eu, personal, nu mi-am mai luat onorariul de peste un an și jumătate. Am plătit din firmă o garanție celor care furnizează energia electrică, de 50.000 lei. Am făcut și fac totul ca să recuperăm banii de la abonați, de la unii îi vom recupera pe calea instanțelor, de la alții prin înțelegeri… e muncă multă, dar mi-am luat angajamentul și asta fac, eu nu calc înțelegerile pentru că sunt om de cuvânt. Vreți să vă mai spun ceva? Încasările sunt la nivelul așteptărilor noastre. Dacă nu scumpeau era și mai bine. Dar și ei se așteptau la asta, numai că acum trebuie și ei să zică ceva. Că așa-i la stat, să se justifice cu documente în caz de ceva.
Dar să mai știe domnii de la CEH: noi am plătit până acum 5 milioane lei la bugetul de stat, dumnealor cât au plătit??? Eu sunt pregătit de scandal, dacă îl vor începe. Dar vă dau în scris, dacă vreți, nu vor opri agentul termic. Să aibă numai curajul să facă asta și vom vedea apoi, eu atât spun… În rest, voi spune mai multe după acțiunea lor, necugetată, dacă ea va avea loc”, a menționat pentru ZVJ administratorul judiciar Radu Herlea.
Rămâne de văzut cum se va termina acest început de scandal. Dacă au fost înțelegeri la nivel politic, prin care se știa clar că suma totală lunară nu se poate recupera de la abonați, în condițiile în care s-a trecut peste ideea ca prețul la agentul termic să rămână același, atunci aceste vaiete ale celor de la CEH nu au acoperire. Dacă știau, că doar au experiență, că nu se pot recupera sumele lunare în totalitate decât peste o jumătate de an, un an, poate nici atunci toate sumele, atunci de ce nu au spus de la început: „nu putem și nu dăm!”?!
Nu poți să veni în toiul iernii să ameninți că oprești căldura, afectând sănătatea și viața a mii de oameni. Uitați-vă la București ce se întâmplă… Administratorul judiciar are dreptate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii