Cu sau fără bani de monument nou, / De ieri Petroşaniul are...

Cu sau fără bani de monument nou, / De ieri Petroşaniul are buget

DISTRIBUIȚI

Ieri miercuri, 14 februarie, s-a desfășurat ședinţa extraordinară a Consiliului Local Petroşani. De ieri Petroșaniul are bugetul local pe anul 2018.
Proiectul iniţiat de primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a fost  votat în unanimitate de cei 18 consilieri locali prezenţi (a absentat consilierul liberal Constantin Lupu). În afară de acest proiect, pe ordinea de zi au mai existat alte două proiecte, plus un al treilea suplimentar, toate trecând de vot şi devenind hotărâri de consiliul.

Scandal la votarea bugetului local pe tema Centenarului!
Şedinţa n-a fost foarte lungă, semn că marea majoritate a discuţiilor s-au făcut anterior la şedinţele de comisii. Doar un singur consilier a ţinut să ridice o problemă în momentul în care preşedintele de şedin­ţă, consilierul Claudiu Cornea, a dat cuvântul, înainte de a supune proiectul la vot pe articole. Este vorba de consilierul ALDE Mihai Barbu. Pe bună dreptate, a menţionat faptul că în anul Centenarului istoric pe linie culturală nu se prea observă prea mulţi bani alocaţi. Semn că evenimentele dedicate acestui eveniment mult aşteptat de toţi românii sunt cam puţine. Tot aici consilierul a făcut referire şi la ridicarea unui monument, „aşa cum s-ar cuveni s-o facem ca să rămână ceva în urma noastră pentru ţara asta şi oraşul ăsta”.
Consilierul s-a zbătut însă cam singur, sprijinit timid de pe margine de celălalt consilier ALDE, Milu Vladislav, deoarece niciunul dintre ceilalţi 16 consilieri nu i-a venit în sprijin, ideea construirii unui monument „într-un an atât de slab financiar” fiind de neacceptat, se pare, de aleşii locali, atât din tabăra PSD, cât şi din tabăra liberală. Cum nimeni din sală n-a spus nimic, consilierul a revenit şi a întrebat din nou: „Aş vrea să întreb ca să mă lămuresc dacă pentru Anul Centenarului municipiul Petroşani a prevăzut bani la buget pentru a marca acest eveniment aşa cum se cuvine? Dincolo de nişte cântece, poezii, dansuri, manele… marcăm într-un fel, printr-o finanţare nu zic generoasă, dar decentă? Că e Anul Centenarului. Vorbesc şi de minunata comisie de culte, minorităţi şi cultură, dacă ştie ceva?”, a întrebat din nou consilierul.
După acest nou set insistent de întrebări pe aceeaşi temă, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a ţinut să-i răspun­dă consilierului: „Dacă vă referiţi la vreo chestiune legată de vreun edificiu sau monument, răspunsul este nu. Dar că vom face nişte activităţi mai largi cu ocazia acestui eveniment, răspunsul este da. Noi n-am individualizat nimic deocamdată, rămâne la latitudinea comisiei de cultură dacă se va face ceva în plus faţă de ceea ce facem în mod obişnuit cu ocazia Zilei Naţionale”.
„În mod obişnuit era acum 100 de ani, că acum e primul Centenar. Eu zic să facem ceva durabil, adică să zicem şi noi, cei din actualul consiliu local, uite că am făcut şi noi ceva şi oamenii la fel. Aşa, spune iar cineva o poezie şi s-a marcat Centenarul!”, a revenit consilierul Barbu, după care imediat primarul i-a dat dreptate. „Da, trebuie să ne gândim la ceva mai special, nu cred că e o problemă în acest sens să facem, dar nu cu foarte mulţi bani… vorbesc de un monument sau altceva de acest gen. Noi am intrat într-un parteneriat cu consiliul judeţean şi în special cu muzeul din subordinea acestuia, prin care vor fi organizate nişte activităţi legate de Centenar care ne vor fi aduse la cunoştiinţă pe parcursul anului. Pe de altă parte, ştiţi acel program pe care vrea să-l facă guvernul şi prin care vrea să aloce bani pentru anumite autorităţi. Se pare că s-a dus această idee şi au rămas doar nişte bani care s-au dat la Alba Iulia şi parcă la Focşani. Şi cam atât… ceva mai deosebit nu”, a răspuns din nou primarul, dând oarecum de înţeles că dacă guvernul din „plăcinta mare” nu dă deşi a promis, atunci de unde să mai dea administraţia locală din „plăcinţica” ei.

Contre între consilierii-scriitori Butulescu şi Barbu
Valeriu Butulescu, celălalt scriitor şi consilier local, ca şi profesorul Mihai Barbu, a cerut cuvântul, încercând să „clarifice problema”, după cum a dat de înţeles: „Doar atât aş vrea să spun, dacă aveţi o propunere concretă, spuneţi-ne aici şi discutăm. Dar dacă nu e altceva decât să invităm iar nişte scriitori din afară, să-i facem cetăţeni de onoare şi să le dăm o masă, atunci… Găsiţi altceva mai durabil şi mai consistent”.
„Dacă aţi fi fost atent aţi fi aflat că la asta mă refeream, ceva mai durabil şi mai consistent. Şi o carte este şi durabilă şi consistentă! Asta-i una. Dar mă refer şi la altceva consistent, de care văd că ne speriem, aceea de a face un monument, să lăsăm ceva în viaţa noastră pentru cultura locală, pentru cetăţenii care vin după noi. Nu trei poezii pe care le declamăm sau cinci aforisme, citite repede şi cu asta basta”, a răspuns tăios de data aceasta Mihai Barbu, semn că colegul său din Uniunea Scriitorilor şi pe linie de consiliu l-a cam enervat prin ceea ce a spus.
„Serios vorbind, vă gândiţi la un monument? Că deocamdată nu reuşim să ne acoperim pe un an întreg cheltuielile de funcţionare… (normal, la ce salarii uriașe există în primărie, la câtă risipă se face cu 15 pensionarii angajați ai primăriei – n.r.), deci nu ştiu dacă e cazul să discutăm acum de un monument”, l-a întrebat şi a dat şi un răspuns a ceea ce gândeşte preşedintele de şedinţă Claudiu Cornea.
„Eu, tot serios vorbind, susţin că am putea să ne mai tăiem de la bucatele de fiecare zi şi să ne mai gândim şi în perspectivă. Dacă consumăm totul, fără să lăsăm nimic după mandatul ăsta – sau poate după jumătate de mandat, că poate la noi se termină mai repede şi de aia şi suntem mai grăbiţi – n-am făcut nimic”, i-a răspuns preşedintelui de şedinţă Mihai Barbu.
„Apropo de lucrurile durabile care rămân, îmi aduc aminte de celebra frază a lui Brâncuşi care a rămas: România e plină de ciori. El se referea la monumentele de bronz făcute peste tot, cu eroi, cu vulturi… Și a spus aceste cuvinte când a făcut acel formidabil monument de la Tg-Jiu, că şi acolo anterior se dorea un vultur durabil. Decât să umplem iar ţara cu kitchuri – că am făcut o grămadă şi după 1989, considerând că sunt durabile, atunci mai bine să ne vedem de treabă şi să sărbătorim decent chiar aşa cum aţi spus. Dacă văd copiii la şcoală care recită cu sinceritate nişte poezii este suficient pentru mine. Decât să facem aşa-zisele lucruri durabile, dar insuficient de bine gândite, sau gândite de nespecialişti, mai bine să sărbătorim decent cum spuneam”, a spus Butulescu.
„Dacă tot sunteţi din apropierea Tg-Jiului, de-acolo parcă de prin Preajba, aţi aflat de Arethia Tătărescu, marea doamnă a Gorjului care a dat jos ciorile şi a chemat un mare sculptor. Nu? Nu mă refeream la ciori şi la vulturi pleşuvi, ci la artişti care să vină şi să realizeze ceva durabil”, şi-a încheiat pledoaria Mihai Barbu.
„Dacă îmi daţi voie, vreau să intervin şi eu încă o dată, a cerut imediat primarul. Eu cred că avem artişti de valoare pe plan local, deci nu trebuie să-i mai aducem din altă parte”, a pus punct discuţiei edilul. După care şedinţa a continuat, proiectul de buget a fost votat ulterior în unanimitate.
În ediţia de mâine, când vom trata şi proiectul suplimentar legat de prelungirea de contract cu Asociaţia Club Sprotiv Şirineasa, discuţiile pe această temă au reînceput la acest proiect şi la un moment dat chiar au degenerat, ajungându-se inclusiv la jigniri şi vorbe mai grele între doi consilieri.

Primarul: „Am votat un buget de austeritate”
Deoarece datele tehnice ale bugetului local v-au fost prezentate în ediţia de ieri de către colega noastră Alina Pipan, legat de bugetul local mai prezentăm doar o declaraţie a primarului Petroşaniului făcută după şedinţă jurnaliştilor prezenţi: „E un buget de austeritate, aşa cum am mai spus, investiţiile pe anul acesta nu există practic, decât investiţiile în continuare, plus faptul că nu ne-am putut bugeta până la sfârşitul anului cu cheltuielile de funcţionare. Sigur, sperăm ca pe parcurs să avem un grad de încasare mai bun şi să rezolvăm şi această situaţie. Asta în eventualitatea în care după luna iunie, când legea permite rectificarea bugetară, guvernul nu ne va da sumele care ni s-ar cuveni. Guvernul aşa a spus că ne dă sumele acestea de care vorbesc, dar în timp s-a dovedit că guvernul a spus multe şi, personal, nu prea îl mai cred. Pentru anul acesta, după cum se poate observa, prognozele sunt la jumătate în materie de venituri, deoarece s-a redus cu mai mult de o treime venitul la bugetul local prin reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%. În legătură cu ce mă întrebaţi, salariile n-au nimic de-a face cu banii de investiţii. Sper să înţeleagă toată lumea, avem buget de aproape 1.000 de miliarde şi salariile sunt de circa 120 de miliarde, deci nu din cauza salariilor nu sunt bani în administraţia locală. Repet, banii de investiţii sunt una, iar banii de salarii sunt altceva, deci nu putem amesteca lucrurile pentru că una-i una şi alta-i alta. Banii de investiţii locale sunt cei care vin pe linia impozitului pe venit, adică exact unde s-a făcut reducerea de 6% de către guvernanţi. Acei bani pe care-i pierdem pe linie de investiţii ne creează acum atâtea probleme şi nu faptul că s-au mărit salariile”.

„Mai pe româneşte cu denumirile astea…”
La punctul doi de pe ordinea de zi consilierii au aprobat alocarea sumei de 2.000 lei în vederea participării primăriei şi consiliului local în calitate de co-organizator, alături de A.S. Bike&Run Petroşani la ediţia a V-a a concursului „Parângul Night Challenge” din data de 17 februarie. Singura obiecţie făcută a fost trasă de consilierul Valeriu Butulescu, care a menţionat că n-ar strica pe viitor ca astfel de concursuri să poarte denumiri româneşti, „că doar limba oficială a acestei ţări e româna şi nu engleza şi sunt stupide astfel de denumiri date când avem o limbă aşa de frumoasă. Mai pe româneşte cu denumirile astea…”.

Undă „verde” pentru cinema
Şi cel de-al treilea proiect legat de procedura de selecţie a partenerului extern în vederea funcţionării în condiţii optime a Cinematografului „Victoria” Petroşani a fost votat în unanimitate, fără alte discuţii. De-acum, cum ne spunea Adrian David, se intră în linie dreaptă şi nu va mai fi mult până ce vor reîncepe proiecţiile de filme la Petroşani, în nişte condiţii moderne, plăcute. „Ştiu că lumea tot întreabă şi e nerăbdătoare să meargă la film şi vă tot întreabă când va fi inaugurarea, pot spune cu siguranţă că luna aceasta va fi inaugurată clădirea, care e gata, lucrările fiind definitivate. Mai sunt celelalte aspecte, importante, ce ţin de amplasament – CNI trebuie să ne predea nouă, de procedura de selecţie pentru firma care ne va aduce filmele, un alt proiect de hotărâre care trebuie aprobat de consiliul local…  Mă rog, chestiuni ce se vor rezolva cât de repede cu putinţă. Încă nu ştim o zi exactă când vom termina, dar în luna aceasta vom fi gata cu toate”, ne-a spus şi primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.

de Corneliu BRAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii