Cu Emil Părău despre Drumul Crucii / La 20 de ani de la...

Cu Emil Părău despre Drumul Crucii / La 20 de ani de la prima procesiune

DISTRIBUIȚI

Vineri, 26 aprilie, creștinii ortodocși vor avea de pătimit alături de Mântuitorul, Cel care S-a pogârât pe pământ să ne mântuiască, Fiul lui Dumnezeu Tatăl care a murit pe Cruce pentru noi păcătoșii. Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor este o zi pe care cu toții trebuie să o avem în suflet, avându-l astfel în cugete și în inimi pe însuși Iisus Hristos. Postul și rugăciunea, gândul curat, fapta bună și milostenia, în toată această săptămână, până la Învierea Domnului de sâmbătă seara, trebuie să fi fost făcute și avute de oricare creștin adevărat.

La Lupeni,
de 20 de ani a devenit tradiție ca în Vinerea Mare, alături de preoții de la lăcașurile ortodoxe din toată Valea Jiului, în frunte cu Preasfințitul Episcop Gurie și alte înalte fețe bisericești din cadrul Episcopiei Devei și Hunedoarei sau venite ca invitați din țară, creștinii să poarte Crucea Mântuitorului pe Drumul Crucii, cale de peste 10 kilometri, pe drum de munte, din oraș până în Straja, la o altitudine de peste 1.400 metri. Cele 14 popasuri de pe drum, exact câte a făcut și Mântuitorul în drum spre Golgota cu Crucea mare și grea în spate, sunt un bun prilej de rugăciune și de aducere aminte a faptelor de pe vremea lui Hristos pe pământ, așa cum ne-au fost ele lăsate mărturie de apostoli și de Sfinții Părinți în cărțile sfinte și în Cartea Cărților, Biblia.
Există însă un om fără de care poate că toate acestea n-ar fi existat în Lupeni, Valea Jiului, Hunedoara. Este vorba de Emil Părău, lupeneanul de care toată Valea Jiului a auzit sau îl cunoaște. Fiindcă anul acesta vorbim de un jubileu al acestei inedite procesiuni religioase, două decenii de când Drumul Crucii se desfășoară neîntrerupt la Lupeni în Vinerea Marea a fiecărui an, am stat de vorbă cu el. Am aflat care au fost trăirile sale în decursul celor 19 procesiuni de până acum. Și mai ales care au fost episoadele cele mai interesante de până acum, dacă ținem cont că în fiecare an există anumite semne cerești, pe care Dumnezeu și Mântuitorul le arată în primul rând celor care au credință, dar și celor care au poate credință mai puțină, astfel încât dorește să le arate acestora calea de urmat, nelăsându-i – din prea multă iubire față de oamenii creați tocmai de de El – să-și piardă sufletul la cel viclean.

Anul 2000. Prima procesiune. Cerc albastru pe cer. Ploaia ocolește procesiunea!
Răspunsul ctitorului de mănăstire din stațiunea Straja din anul 1996 față de trăirile de pe acest Drum al Crucii începe așa: „În anul 2000, la prima procesiune Drumul Crucii din Lupeni au fost circa 150 de persoane, în frunte cu un sobor de preoți, printre care și părintele Ioachim, Starețul Mănăstirii Lainici, care, de altfel, de-atunci încoace a participat la toate procesiunile. Pornind pe Drumul Crucii, în spatele procesiunii venea o carosată, în care țin minte că aveam o folie lată de vreo 6 metri și lungă de circa 30 de metri. Am adus-o acolo pentru ca să o putem folosi în caz de ploaie. Țin minte ca și azi că atunci când am ajuns la Popasul nr. 6, cerul a început să se întunece, nori negri și grei acoperindu-l. Apoi a început să fulgere și să tune și, imediat, să pornească câteva picături de ploaie. Am luat repede folia să ne acoperim de ploaie, dar, în secunda doi, am observat cu toții că deasupra noastră era singura porțiune unde cerul nu era acoperit de nori, ca un cerc albastru se vedea, restul cerului fiind acoperit de nori amenințători. Astfel că am pornit în continuare fără folia respectivă și până la Popasul nr. 12, care se află la Răstignirea Mântuitorului (ce se află la Crucea Eroilor din Straja), nu ne-a plouat deloc! Acolo, dintr-o dată, s-a simțit o adiere puternică, ca un val de energie, pe care ulterior l-am simțit aproape în fiecare an când ajungeam cu Sfânta Cruce la acel loc. În același timp, a început o ploaie care a durat circa cinci minute, după care s-a înseninat brusc de parcă nimic n-ar fi fost. La terminarea procesiunii din acel prim an, am aflat că în toată Valea Jiului a fost în acea perioadă de timp de care vorbesc o ploaie torențială, în așa fel încât îmi aduc aminte că în Cartierul Aeroport din Petroșani apa căzută din cer a ajuns până la geamurile de la parterul blocurilor dintr-o anumită zonă a cartierului, presa vremii consemnând și relatând această inundație. Mai mult, am mai aflat că cei care se întorseseră de pe Drumul Crucii înainte de a se ajunge cu Crucea la Popasul nr. 6, au simițit pe propria lor piele tăria ploii, trăind periculos până la coborârea în oraș”.

Anul 2001. Pasărea sub formă de Cruce, pe cer
Emil Părău își amintește și un semn interesant primit de cei ce au făcut parte din procesiune în anul următor, 2001: „În anul următor, 2001, am avut parte în Vinerea Mare de o zi foarte frumoasă de primăvară. Dar ajungând la Popasul nr. 3, am observat pe cer, în jurul soarelui, o aură multicoloră, care ne-a făcut pe toți să ne dăm seama că e un semn dumnezeiesc și că nimic pe lumea asta nu este întâmplător. Apoi, la Popasul nr. 11, pe toată durata staționării și rugăciunilor deasupra noastră a stat o pasăre mare de culoare închisă (uliu sau șoim, nu-mi dau seama deoarece distanța era totuși mare), pasărea respectivă poziționându-se sub formă de cruce. Minute în șir a stat așa de parcă și ea participa la această procesiune, veghindu-ne de sus!”.

La Popasul nr. 12, „Răstignirea Mântuitorului”, an de an apar semne divine
Legat de semnele ce apar, Emil Părău, ca și mulți martori care ne-au tot spus că le văd sau le simt, susține că an de an este imposibil să nu se întâmple un acel „ceva”, care nu se întâmplă zi de zi ci doar la un an o dată, divinitățile încercând să le arate creștinilor prezenți că sunt alături de ei și de Mântuitor.
„Aproape în fiecare an la Popasul nr. 12, de sus din Straja, pe lângă senzația acelei energii divine, creștinii prezenți observă o schimbare climatică bruscă. Fie plouă dintr-o dată, fie cade chiar grindină sau lapoviță, fie tună sau fulgeră ori se pornește un vânt puternic din senin. Astea sunt semnele cele mai evidente și de ce spunem așa, deoarece e evident că doar în acea zi de Vinerea Mare au loc astfel de fenomene… că a doua zi, sau înainte, ori în toată luna după aceea sau înainte nu se întâmplă nimic din toate astea. Mie îmi este foarte clar și tuturor creștinilor ce participă la fel și să știți că nimeni nu exagerează. Aceste fenomene se întâmplă aproape an de an. De-a lungul vremii mii și zeci de mii de martori au fost, dacă ar fi să-i adunăm”.

„An de an la Drumul Crucii îl simt pe Mântuitor cu mine”
Reflexiile iubitorului lupenean de Dumnezeu sunt încheiate cu următoarele constatări interesante și demne de reținut: „Totodată, parcurgând Drumul Crucii, cale de 10.155 m, în cele circa patru ore de mers simt cu putere că Mântuitorul este alături de mine. Simt că nu am nevoie nici de apă, nici de mâncare sau altceva. Nu mai simt oboseala deloc și mai simt – cel mai important după părerea mea după faptul că-l simt pe Iisus cu mine – că fac ceea ce trebuie să fac. De altfel, mulți dintre cei care participă la Drumul Crucii spun că dacă te duci înaintea Crucii, drumul ți se pare mai ușor decât dacă mergi în spatele Crucii, ori dacă o duci pe umăr alături de ceilalți. Acest lucru l-am testat personal în ultimii doi ani împreună cu mai mulți credincioși de la noi din Lupeni și am constatat cu toții că, într-adevăr, așa este! Sunt foarte multe semne care s-au arătat de-a lungul celor 19 procesiuni de până acum, vineri va fi a douăzecea cum spuneam, unele semne au fost colective, în sensul că le-au văzut toți participanții, altele individuale – și nu puține. Cei care participăm an de an la procesiune și avem credință nu mai avem nevoie de semne pentru că suntem conștienți că Mântuitorul coboară în fiecare an pe Cruce pentru a Se Răstigni încă o dată pentru iertarea păcatelor noastre”.

Vineri, 26 aprilie
Încheiem prin a mai spune că și anul acesta, vineri, 26 aprilie, în jurul prânzului la Lupeni va începe slujba ce are loc întotdeauna lângă Biserica Sf. Nicolae din Lupeni, după care miile de participanți, inclusiv pelerini din toată țara, pleacă alături de soborul de preoți și de Preasfințitul Episcop Gurie pe Drumul Crucii. Fapt unic în România. Dumnezeu să ne ajute pe toți și să țină Valea Jiului ca un simbol creștin odată cu această procesiune sfântă!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii