Cu Adrian Coroian, preşedintele ADI Serviciul Judeţean pentru Ocrotirea Câinilor fără Stăpân,...

Cu Adrian Coroian, preşedintele ADI Serviciul Judeţean pentru Ocrotirea Câinilor fără Stăpân, / Despre problema câinilor fără stăpân

Timp de citire: 7 minute

Probabil că după lipsa locurilor de muncă din această zonă monoindustrială, cu mineritul tot mai slab reprezentat din cauze bine ştiute şi deloc bine primite de cetăţenii acestei zone, o a doua mare şi nerezolvată problemă rămâne cea a câinilor care circulă în haite pe străzi, în toate localităţile Văii Jiului. După toate informaţiile venite de cei de la ADI Serviciul Judeţean pentru Ocrotirea Animalelor fără Stăpân, pentru ZVJ, tare ne e că această problemă nu se va rezolva foarte repede. Ca să vedeţi că suspiciunile noastre legate de această problemă sunt corecte, vă prezentăm azi câteva dintre informaţiile primite de la domnul Adrian Coroian, preşedintele acestei asociaţii care se ocupă în localităţile Văii Jiului – cu excepţia municipiului Vulcan – de problema câinilor fără stăpân de pe străzi.

2-3 lei pe zi pentru hrana unui patruped din adăpost

L-am întrebat pe preşedintele ADI Serviciul Judeţean pentru Ocrotirea Animalelor fără Stăpân care este bugetul alocat hranei câinilor prinşi şi duşi în adăposturile speciale, cum e cazul celor de la Petroşani sau Uricani. Am pus această întrebare pentru a vedea dacă, din punctul de vedere al hranei, patrupedele sunt sau nu supuse înfometării, cum susţin, nu de puţine ori, reprezentanţii judeţeni ai asociaţiilor sau ONG-urilor care se ocupă de protecţia acestor nevinovate animale care reprezintă un focar de infecţie şi o ameninţare la adresa oamenilor.

„Aici îmi este cam greu să vă răspund… Eu am nişte documente specifice care sunt prezentate de fiecare, se adaptează şi se prezintă în Adunarea Generală a Acţionarilor. În jur de 2-3 lei am cheltuit în ultimele săptămâni în privinţa hranei zilnice a unui câine. În mod normal, cheltuielile cu această hrană variază, în funcţie de talia câinilor din adăposturi, în funcţie de calităţile organoleptice şi aşa mai departe, în vizor fiind mai multe criterii. Dar cred că 2-3 lei pentru un câine pe zi e cea mai probabilă aproximare. Dar cu hrana e o întreagă poveste… Pentru că din experienţa pe care o am din 2012 şi până în prezent, ştiu că trebuie să avem în hrana zilnică o concentraţie proteică de peste 20%, ca să nu avem alte probleme de natură sanitar-veterinară la animalele cazate la noi, iar hrana începe de la 300 de grame până la 500 de grame pe exemplar”, ne-a declarat Adrian Coroian.

Condiţii bune pentru „oaspeţi”

L-am întrebat pe Adrian Coroian şi care sunt condiţiile din adăposturile pentru câini şi dacă prevederile legii protecţiei animalelor sunt respectate.

„Când am fost la Petroşani, săptămâna trecută, erau 60 de câini într-un spaţiu suficient şi acoperit. La Uricani erau parcă în jur de 30 de câini, la fel, cazaţi în condiţii bune. Discutăm de 1,62 mp pentru câine şi vreau să vă spun că avem boxe comune, unde sunt ţinuţi cam patru câini. Clar, nu facem rabat de la normative şi de la ceea ce trebuie să facem, iar asta se poate verifica oricând. Au condiţii bune în adăposturile din Vale şi sunt ţinuţi în condiţii bune. La Petroşani adăpostul este în reconstrucţie şi renovare, respectiv boxele adăpostului, exterioare, au fost demolate, deoarece erau boxe de un singur câine şi vom trece pe construirea de boxe pentru patru câini, ca să câştigăm spaţiu, ceea ce înseamnă că, în curând, capacitatea adăpostului va creşte la 80 de câini”, ne-a declarat preşedintele asociaţiei intercomunitare, unde primăriile plătesc din câte se ştie o cotizaţie lunară.

Legea blocată ţine problema nerezolvată

Adrian Coroian spune că legea care ar trebui să rezolve această problemă rămâne blocată, lucru susţinut şi de primarii localităţilor în repetate rânduri, un bun motiv ca nimic să nu se mişte, iar haitele de câini să-şi continue „activitate” pe străzi şi prin cartiere, terorizând locuitorii.

„În momentul de faţă, legislaţia care ne-a ghidat este de mai bine de un an de zile suspendată la Curtea de Apel de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În lipsa unei legislaţii specifice, e foarte greu să ne ducem această activitate, deloc uşoară cum ar crede unii. E vorba de Legea 258, Hotărârea 1059, care este suspendată. Noi suntem singura asociaţie de profil din România la nivelul acesta, dar cu toate acestea, fără o lege clară, aplicabilă, nu ştiu dacă vom putea scăpa în totalitate de câinii de pe străzi. Vom diminua numărul, temporar, dar mai mult nu se poate, pentru că trebuie să le dăm drumul iar pe străzi, după ce îi ţinem o perioadă mică de timp în adăpost şi după ce cheltuim destui bani cu ei”.

Acţiuni zilnice de capturare a câinilor de pe străzi

Oficialul de la ADI ne-a menţionat şi că, contrar celor susţinute de unii cetăţeni, ecarisajul asociaţiei capturează zilnic de pe străzi câini, care sunt duşi la adăposturi. Adrian Coroian a recunoscut şi că cea mai mare problemă există la Lupeni, unde numărul câinilor este încă extraordinar de mare pe anumite străzi şi în anumite cartiere: „Noi îi adunăm zilnic de pe străzi. Sunt echipe, care merg cu maşini, nu mai venim noi de la Deva cu oameni, avem oameni în teritoriu. S-au terminat vremurile când veneam cu 3-4 oameni de la Deva, să prindem câini într-o anumită localitate… La Petroşani avem un tehnician, un şofer, doi prinzători şi încă un ajutor. Încă 5 oameni avem la Uricani, deci vorbim de două echipe pe cele două adăposturi. Din păcate, deşi la Lupeni avem cea mai mare problemă cu câinii pe străzi şi prin anumite cartiere, acolo nu avem încă un adăpost. Dar se prind câini şi la Lupeni. Aşa a fost întotdeauna la Lupeni, cei mai mulţi câini şi probleme din cauza asta destule… Dar în timp vom rezolva şi acolo din aceste probleme, cu sprijinul autorităţilor locale măcar să mai reducem din ei de pe străzi”…

„Maşinile fantomă” aduc câini din alte judeţe?! Sau e doar o scuză ieftină?

Adrian Coroian ne-a mai dat o veste, ceea ce noi tot am scris de multă vreme şi mulţi nu au crezut, susţinând că inventăm! De data aceasta o spune chiar preşedintele ADI, asociaţia care se ocupă de problema animalelor fără stăpân. Citiţi şi vă minunaţi: „Nu ştiu când va sucomba acest fenomen de plimbare a câinilor dintr-o parte în alta, între judeţe sau localităţi! Până în prezent, organele care ar trebui să identifice aceste maşini care vin pe raza localităţilor noastre cu câini capturaţi din alte judeţe, au activitate zero. Zero, o repet! Pentru că n-au venit cu niciun caz în atâţia ani. Hoţul neprins negustor cinstit, e o vorbă… Aşa şi cu aceşti oameni. Nu i-a prins nimeni… Nu există. Totuşi, apar câini noi periodic şi deloc puţini… Iar cei care părăsesc animalele şi le lasă pe străzi ar trebui şi ei sancţionaţi. La fel şi cei care le iau din adăpost după care le dau drumul iar pe străzi. La Călan am avut un caz de genul acesta, un tip a venit şi a luat câinele din adăpost şi apoi l-a returnat pe stradă. Am făcut sesizare la poliţia locală şi a fost sancţionat. Dar acesta e doar un caz… Câte nu sunt altele. Veşnic avem câini străini, care vin nu se ştie de unde şi stau pe străzi… E un fenomen care trebuie stopat”.

Totuşi, l-am întrebat pe Adrian Coroian dacă a făcut vreo plângere la poliţie în legătură cu maşinile de câini „importate” de localităţile noastre, pentru că toată lumea vorbeşte de ele dar nimeni nu a făcut până acum măcar o poză acestor maşini, ca să nu spunem că poliţia rutieră ar trebui să aibă măcar un indiciu, (ţinându-se cont că acum sunt şi străzi cu camere video montate, care funcţionează şi pe timp de noapte). „N-am făcut nicio plângere că nu i-am văzut… Dacă vedeam maşina, făceam plângere fireşte! Dar vedem câini noi, care tot apar ca din senin, deci e clar că e ceva…”, s-a scuzat acesta, menţionând că ideea cu plângerea nu e rea, iar când pe străzi vor apărea câini care prezintă indicii clare de dezorientare şi comportament, care atestă că nu sunt câini din zonă, va face şi această plângere, „pentru că aşa nu se mai poate”.

Una peste alta, cu lege sau fără, cu câini importaţi sau autohtoni, rămânem deocamdată tot la stadiul în care această problemă rămâne nerezolvată. Imediat se împlinesc patru ani şi vin alegerile, iar administraţiile locale, judeţene, guvernanţii sau parlamentarii n-au rezolvat nici acum această problemă. Şi când ne gândim că în campania electorală mulţi cu asta începeau şi ne povesteau cum o să rezolve „treaba”…

Corneliu BRAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii