Conform lichidatorului judiciar al S.C. Termoficare S.A. Petroşani, / Termoficarea aşteaptă joi o decizie...

Conform lichidatorului judiciar al S.C. Termoficare S.A. Petroşani, / Termoficarea aşteaptă joi o decizie din partea CEZ Craiova

DISTRIBUIȚI

Reluarea serviciului de termoficare în Petroșani „Ziarul Văii Jiului” a prezentat-o punctual, pas cu pas. Aceasta se află încă la pasul… 1. Dacă s-ar urma acești pași, vreo 9, pentru care există și o hotărâre a Consiliului Local Petroșani, cel mai devreme am putea știi câștigătorul licitației prin… ianuarie 2019. Chiar dacă licitația publică a serviciului de termoficare de către Primăria Petroșani nu a fost întreruptă, s-a căutat, se caută, în paralel putem spune, altă soluție. Care? Citiți mai la vale… 
Marian BOBOC

S.C. Termoficare S.A. Petroşani este o firmă aflată în faliment (de ce, poate o să ne spună consilierii locali), iar toate deciziile aparţin lichidatorului judiciar. Mai mult, deciziile ţin, în primul rând, de Adunarea Creditorilor. Unul dintre aceştia, practic creditorul principal, Termocentrala Paroşeni, a fost şi cel care a cerut intrarea în faliment a societăţii petroşenene de termoficare din cauza marilor datorii acumulate. Şi uite aşa, un cerc de factori, slăbiciuni şi situaţii din care cu greu se poate ieşi, chiar dacă unii sau alţii, persoane fizice, ar avea buna intenţie şi credinţă de a încerca să se dea drumul şi iarna aceasta la agentul termic pentru abonaţii care mai sunt, şi aceştia din ce în ce mai puţini şi la Petroşani. Acum, e drept că și abonații la termoficare au avut tot timpul din lume să treacă pe altă sursă de încălzire – pe curent, sau gaz. E drept, aceste surse nu mai sunt subvenționate, ca agentul termic, de municipalitate, în detrimentul celor care plătesc corect, fără niciun ajutor, încălzirea.
Am auzit că la societatea falimentară de termoficare petroşeneană se iau în calcul în perioada următoare angajări de personal, ba chiar că deja s-ar face anumite manevre şi probe pe reţele în vederea unei viitoare reporniri de instalaţie, deci în vederea repunerii agentului termic în calorifelele abonaţilor. Însă noi am vrut să aflăm ce şi cum, cu exactitate, minunându-ne oarecum cum se pot face angajări la o societate aflată în faliment.
Ei bine, după discuţia de marţi cu singura persoană care poate da declaraţii oficiale presei, din partea S.C. Termoficare S.A. Petroşani, domnul Radu Petre Herlea, din cadrul S.C. Heral Consult IPURL, lichidatorul judiciar, am aflat că zvonurile sunt perfect îndreptăţite şi că angajările sunt posibile și au temei legal, cu acordul celor din Adunarea Creditorilor, în contextul ideii de a reporni furnizarea agentului termic.
Vă prezentăm o parte din ceea ce ne-a spus domnul Herlea, partea oficială a discuţiei şi partea pe care domnul în cauză o prezintă în mod oficial prin intermediul ZVJ, celelalte discuţii, neoficiale, lăsându-le la o parte, conform rugăminţii acestuia.

Prefectul l-a sensibilizat pe Herlea 
„Toate deciziile în România se iau din păcate în ultima clipă. Aşa e şi în acest caz. Discuţia a fost şi la începutul verii, când eu am constatat că nu se mai poate aşa, urmând ce a urmat, deoarece toate părţile n-au venit cu soluţii clare. Apoi, Prefectura judeţului Hunedoara a ţinut pe la finele verii o şedinţă pe această temă cu toţi factorii principali. La şedinţă am participat şi eu. Prefectul a fost cel care a iniţiat această idee, de repunere în funcţie a agentului termic la Petroşani. Mi-a spus: Haideţi, domnul Herlea, să găsim o soluţie să dăm căldură, că e păcat… avem termocentrală modernă, cărbune… e păcat să nu încercăm să găsim soluţii. Vă spun drept, prin cele spuse şi prin iniţiativă, chiar m-a sensibilizat şi de-aici a reînceput totul. Dar este ultima oară când mai încerc aşa ceva, că lucrurile astea se discută concret când umbli în pantaloni scurţi, nu când toamna e pe tine şi frigul se apropie (…). În fine, am fost şi eu de acord să se redea căldura în calorifere la Petroşani şi a rămas să venim cu idei”, povestește Herlea.

Sună goarna la P.T.-uri!
„Ideile au venit. Bine, mă rog, eu nu sunt de acord cu ideea creşterii preţului. Eu am obosit ca întotdeauna să auzim chestiunea asta cu creşterea preţului. Ideea asta cade din start, altele au fost bune şi am găsit soluţii legale, atât să facem angajări, chiar dacă societatea este în faliment, prin acceptul celor de la Adunarea Creditorilor, care sunt de acord, cât şi la alte chestiuni ce ţin de societate şi de tot ce ţine de distribuţia agentului termic. Dacă Termocentrala Paroşeni a spus că ne poate furniza căldură, am găsit decizia juridică la limită şi am sunat goarna, cum se zice, începând să adunăm oamenii pentru punctele de lucru. Dar pe care-i vom angaja, dacă vom primi ultimul acord de care mai avem nevoie, doar începând cu data de 1 decembrie, când am vrea să pornim şi căldura în caloriferele petroşenenilor!”.

Dacă CEZ Craiova dă energie electrică, termoficarea va reporni. Dacă nu, nu… 
„Adunarea Creditorilor a propus o nouă formulă legată de desfăşurarea de activităţi specifice pentru furnizarea căldurii, deci totul e absolut legal.
Dar, staţi aşa, nu vă grăbiţi să trageţi concluzii, deoarece acest ultim acord este important şi vă spun ce-i cu el şi când primim acordul scris, că verbal l-am primit, dar până nu văd scris nu cred nimic. Joi, săptămâna aceasta, aştept acordul celor de la CEZ Craiova, furnizorul nostru de energie electrică. FĂRĂ ACORDUL LOR – şi subliniaţi asta! – TOTUL PICĂ! Adică tot ce v-am zis mai înainte cade şi cu asta basta! Chiar ieri (luni, 19 noiembrie – nota red.) am avut o discuţie cu ei, mai exact cu şeful lor. Mi-a spus că şi ei sunt o firmă privată, cu şefii mari aflaţi în străinătate şi că trebuie acordul lor şi aşa mai departe, dar că în principu lucrurile ar fi favorabile. O să vedem, repet, aştept un răspuns scris. În măsura în care acest răspuns va fi favorabil, atunci lucrurile vor fi clare şi la 1 decembrie am putea începe furnizarea căldurii. Joi aştept răspunsul, dacă e favorabil vineri îmi trimit condiţiile. Le analizăm şi vineri după-amiaza voi şti dacă mai trebuie adunaţi creditorii sau nu, şi dacă totul e în regulă, astfel încât să putem începe activitatea şi să facem angajările începând cu prima zi a lunii decembrie”.

Rolul primăriei
„Dacă vă mai interesează subiectul şi mă căutaţi, tot vineri după-amiaza, vă voi da atunci răspunsul, mai clar de data aceasta, că, repet, stăm în decizia celor de la CEZ Craiova. Vă spun încă o dată, deşi unii s-au alţii au tot zis de mine că nu ştiu ce… Subliniaţi, INTENŢIA MEA ESTE CA 100% SĂ DAU DRUMUL LA CĂLDURĂ ÎN CALORIFERELE OAMENILOR! Deja am şi informat primăria printr-o adresă că ar urma să reluăm activitatea. Dar fără preţ mărit! Altă idee unii nu au, decât mărirea preţului la orice îi interesează! Şi aşa Valea Jiului e atât de săracă… Unde pui, domnule, că avem termocentrală modernă, stăm pe cărbuni, vorba aia, şi nu suntem în stare să avem un sistem centralizat de termoficare, modern şi pus la punct! Asta trebuie să se facă urgent şi de către mass-media şi de către toţi cei doresc binele acestei zone: o campanie prin care să se ceară urgentarea unui proiect european, cu bani europeni, prin care toată Valea Jiului să beneficieze de agentul termic produs de Termocentrala Paroşeni! Cât mai repede, până ce se poate, că e păcat să nu se întâmple asta! Şi închei prin a mai spune ceva… Toată lumea zice… primăria, primăria… în acest caz. Nu, domnule redactor, primăria n-are niciun rol! Asta trebuie să se ştie. Acum, în acest caz, primăria nu are niciun rol, nu este problema primăriei. Cu ce poate să ajute primăria şi consiliul local, ajutând oamenii în primul rând, este chestiunea cu subvenţia. La Petroşani e mică, că atât se poate şi e de înţeles, că nu comparăm cu Capitala. Dar şi aşa mică e de bun augur şi este un sprijin real”.

Un proiect cu bani europeni. Dar când și pentru cine?
Cel mai important este ca primăriile, consiliul judeţean, toţi factorii de decizie să pună cât mai urgent în practică un proiect european legat de termoficarea localităţilor din regiune! Asta ar fi soluţia şi vă garantez că un sistem eficient de termoficare ar reîntoarce mulţi abonaţi, ba poate triplu decât înainte! Aşa susţin şi specialiştii, aşa spunem şi noi. A nu se uita că termoficarea centralizată prezintă şi cea mai mare siguranţă. Omul poate pleca de-acasă liniştit, fără frica că-i explodează centrala! Una e să se mai spargă un calorifer, o ţeavă şi alta să facă „bum” casa. Plus că dacă sistemul e nou, modern, şi preţul e pe măsură, adică mult mai ieftin ca pe încălzirea cu gaz, cele circa 30 de procente economisite contând pentru fiecare. Iar cine şi-a achiziţionat deja centrala pe gaz o va putea ţine ca o rezervă în casă, la vreo avarie a sistemului fiecare astfel de proprietar putând să comute căldura pe gaz (inclusiv pe partea de apă caldă, dacă omul crede că e mai convenabil). Să nu uităm ce a spus la Petroşani, şi nu numai, comisarul european Corina Creţu, ştiind şi faptul că avem cea mai modernă termocentrală din ţară: „bani sunt, veniţi, domnilor primari, cu proiecte, inclusiv pe partea de termoficare”. Este, credem, sugestiv, oare ce mai aşteptăm?!
Nu ne rămâne decât să auzim răspunsul de joi şi vă vom ţine la curent cu ultimele decizii. Ca de obicei, în chestiu­nea termoficării, „Ziarul Văii Jiului” e lider de piață.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii