Conform drumarului șef Ion Tudor: Numai Dumnezeu știe când se va deschide Drumul...

Conform drumarului șef Ion Tudor: Numai Dumnezeu știe când se va deschide Drumul Regelui

DISTRIBUIȚI

Deși ne apropiem cu pași repezi de luna mai, iarna nu se dă bătută. Cel puțin la munte și în zonele înalte ale Văii Jiului și din vecinătate mai dă din când în când câte o fulguială zdravănă, dând peste cap circulația auto și calculele celor care doresc să viziteze sau să tranziteze aceste zone. 

În noaptea de vineri spre sâmbătă, pe Transalpina și în stațiunea vecină Parângului, Rânca, din județul Gorj, a nins, astfel că drumarii au avut ceva de lucru. Despre condițiile de trafic în această zonă, am stat de vorbă cu Ion Tudor.
„Am intervenit în stațiunea Rânca și în zonele apropiate ei pe tronsonul Rânca-Obârșia Lotrului de pe DN 67C pentru a îndepărta zăpada de pe carosabil, care se depusese vreo 10 cm după ce a nins aproape toată noaptea de vineri spre sâmbătă. Acum asfaltul e la negru, se circulă bine pe acest sector de drum în acest moment”, a declarat pentru ZVJ sâmbătă, 13 aprilie, Ion Tudor, directorul Secției de Drumuri Naționale Gorj.
L-am întrebat pe drumarul șef gorjean ce se întâmplă cu Transalpina în aceste condiții de iarnă, ținând cont că zilele trecute a bătut și vântul destul de tare, astfel că ce se deszăpezește azi pe această minunată șosea, mâine, din cauza vântului, zăpada e la loc pe anumite sectoare de drum, făcând imposibilă deschiderea drumului cât mai devreme, cum mulți turiști și iubitori de trasee montane poate că așteaptă.
„Da, mulți ne-au întrebat când deschidem Drumul Regelui. Vă spun sincer, numai Dumnezeu știe. Că există zăpadă pe creste și de patru metri, care e dusă de vânt sau de încălzirea vremii, ziua, direct pe șosea. Să nu mai spun că, din când în când, încă mai ninge. Ziua e mai bine, dar noaptea dă înghețul, mai fulguiește… Apoi, a doua zi ne trezim cu zăpadă de câțiva metri pe mai multe sectoare de drum. Hai să zicem un fel de mici avalanșe, cum ziceți dumneavoastră. Am retras deocamdată oamenii de pe Transalpina, luni dimineața vom decide, în funcție și de vreme, dacă intrăm cu oameni și utilaje din nou ori mai așteptăm. Noi vom încerca să facem eforturi ca măcar pe sectorul de drum dintre Rânca și Vârful Păpușa să se poată circula de Sfintele Paști, la finalul lunii, dar, repet, totul va depinde de starea vremii și de… Dumnezeu. Vom vedea”, ne-a răspuns Ion Tudor.  Care ne-a mai spus supărat și faptul că drumarii au serioase probleme cu șoferii care urcă la munte total nepregătiți, deși mereu se dau anunțuri cu starea vremii și cu faptul că la munte „mai dă încă cu ninsori”. Aceștia ignoră cu bună știință toate acestea, dorind să viziteze cu orice chip și orice risc „frumusețile zonei”:„Unii doresc să se plimbe și vin la munte cu mașina cu cauciucuri de vară, crezând că se plimbă pe la câmpie. Apoi, au serioase probleme și ne dau și nouă bătăi de cap. Șoferii trebuie să știe că iarna încă n-a trecut la munte și, ca să nu aibă probleme și să nu rămână blocați cine știe pe unde, să vină cu cauciucuri de iarnă la mașini. Dacă nu mai au cauciucurile de iarnă, atunci mai bine să amâne drumul până se va mai încălzi și nu vor mai fi probleme de acest fel. Noi mereu înștiințăm pe diverse căi care e starea drumurilor și ce probleme sunt, dar unii nu vor nicicum să înțeleagă! Asta e o problemă an de an… Din păcate, genul ăsta de oameni își pun în pericol și familia, copiii, ceea ce nu este deloc normal. Un părinte responsabil n-ar trebui să urce la munte cu soția și copiii cu cauciucuri de vară la mașină, știind că noaptea trecută tocmai a nins și că sunt astfel de condiții grele. Dar n-avem ce face cu încăpățânații și, alături de poliția rutieră, îi mai întoarcem din drum… Problema e că, câteodată, mai și scapă câte unii și apoi ne sună că au probleme, că au rămas blocați cine știe pe unde…”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii