Cetățeni, fiți vigilenți! / Pesta porcină ameninţă și Petroșaniul

Cetățeni, fiți vigilenți! / Pesta porcină ameninţă și Petroșaniul

DISTRIBUIȚI

În cadrul unei conferințe de presă organizată de către primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, unul dintre subiectele principale abordate de acesta a fost legat de pesta porcină, care, după cum știți, a afectat deja municipiul Vulcan, existând acolo deja confirmate câteva focare. 

Rugămintea primarului către crescătorii de porci 
„Legat de pesta porcină de la Vulcan, noi am primit o adresă și hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara. A fost o întâlnire organizată tot de domnul prefect, împreună cu administrațiile locale și cu cei care gestionează fondurile de vânătoare în Valea Jiului și până la Hațeg. Am văzut, de asemenea, toate comunicatele de presă și am considerat că este important să fac azi câteva precizări legate de subiectul acesta.
În zona de protecție se află în acest moment doar Vulcanul și Aninoasa. Acolo se aplică niște măsuri mult mai stricte decât în celelalte localități. Petroșaniul se află în zona de supraveghere, împreună cu Lupeni, Dealu Babii, Iscroni, Dâlja Mare, Bănița și Merișor. Însă trebuie luate câteva măsuri și în aceste zone pe lângă recensământul acesta pe care trebuie să-l facă Biroul Agricol, cu o evidență foarte clară a gospodăriilor unde există porci. Este interzisă circulația, sau mai bine spus transportul porcilor pe zonele publice sau private. Această interdicție nu se aplică la tranzitul de porci pe calea rutieră, deci pentru cei care vin din altă parte și nu se opresc aici. Pe de altă parte, rugămintea mea ar fi către toți cei care au în gospodării animale, în această perioadă să evite transportul lor sau să evite să cumpere, în special din zona de sud, mai exact județul Gorj, atât animale, porci în speță, cât și furaje pentru animale. Astfel, încercăm să evităm pe cât posibil posibilitatea infectării cu această pestă porcină. Pe lângă aceste măsuri de care v-am spus, noi mai luăm niște măsuri care țin de administrație… în caz de apariția unui focar la Petroșani, Doamne ferește! Noi ne asigurăm de niște lucruri care trebuie realizate de către autoritatea publică locală, fie că vorbim de dezinfectoarele acelea rutiere pe care se împrăștie substanțele respective, fie că vorbim de utilaje, sau de o groapă care să dispună de normele de protecție a mediului pentru a arde și îngropa aceste cadavre de animale. Repet, toate astea dacă va fi cazul. Să sperăm că nu va fi cazul și până acum s-au luat toate măsurile care trebuiau luate de către cei de la Direcția Județeană Sanitar-Veterinară la Vulcan și se încearcă prin aceste măsuri limitarea acestui risc de a se întinde aceste focare de pestă porcină”, a declarat și a făcut recomandări crescătorilor de porci  de pe raza Petroșaniului primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.

„Ignat” – la sfârșitul verii!
Ce trebuie să mai spunem este că petroșenenii și vulcănenii care dețin porci în gospodării din Petroșani și Vulcan, în aceste ultime zile n-au prea mai așteptat să vadă ce și cum va fi, de frică, foarte mulți sacrificându-și în mare viteză animalele din curte. Un mare „Ignat” în toiul verii, vorba aceea, „frica păzește pepenii”. Este mai bine așa pentru toată lumea, iar oamenii nu pot fi condamnați dacă fac asta, în condițiile în care omul nu este afectat de acest virus crunt ce s-a abătut în cele din urmă și asupra județului nostru. Vom vedea cum va evolua pesta porcină în Valea Jiului și vă vom ține periodic la curent. Bine ar fi să nu se întindă, dar din cauza porcilor mistreți, care circulă dintr-o pădure în alta, dintr-o localitate în alta, această boală va fi greu de controlat. Pe de altă parte, autoritățile trebuie să fie cumpătate și să nu provoace isterie generală cu acest subiect cum s-a întâmplat în unele județe, luând totodată măsurile ce se impun.

O lege absolut aiuristică ce trebuie schimbată de urgență!
Și ar mai fi ceva… Schimbați, domnilor parlamentari, legea aia proastă, care spune că porcul mistreț nu poate fi împușcat pe proprietățile particulare, decât în păduri și în habitatul natural al acestor animale sălbatice. Păi, ce-i cu prostia asta, când avem semnale că porcii mistreți umblă nestingheriți de exemplu, în turmă, în Dealu Babii, trecând agale drumul și pe lângă casele oamenilor, de la ultimii purceluși până la scroafă! Își dă cineva seama prin parlament cât de periculoasă poate fi o scroafă cu pui?
Cândva, un unchi de-al meu din județul Cluj era să-și piardă degetul mare într-o luptă cu o scroafă care credea că el i-a pus în pericol puii. Omul se afla la strânsul porumbului și s-a trezit cu animalul lângă el, doar prezența de spirit și faptul că a avut un arac de fasole mai sănătos lângă el l-a salvat de nebunia animalului. Am dat un mic exemplu… Pe de altă parte, o grămadă de terenuri agricole private au avut, an de an, praf recolta de porumb din cauza acestor porci mistreți, protejați de lege mai mult decât ar trebui, în detrimentul bietului proprietar care muncește toată vara pe câmp doar ca să aibă cu ce se hrăni porcii mistreți. Noi nu suntem împotriva acestui animal, să fie clar, dar atunci când oamenii au de suferit, ce alegem: porcul mistreț sau omul? Hai să ne mai deșteptăm puțin și să nu fim mai catolici decât Papa când nu e cazul…

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii