Cetăţean de onoare al municipiului Deva: Mariana Deac

Cetăţean de onoare al municipiului Deva: Mariana Deac

DISTRIBUIȚI

Proaspăt cetăţean de onoare al Devei, Mariana Deac este deja o legendă a folclorului autentic românesc, dar şi un manager cultural respectat pentru realizări deosebite.

Consilierii locali din Deva au adoptat în şedinţa de luni, 28 septembrie 2015, hotărârea prin care interpreta de muzică populară Mariana Deac a primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului reşedinţă de judeţ.

Artista s-a născut în data de 3 iunie 1970, în localitatea Gânţaga, judeţul Hunedoara, într-o zonă în care obiceiurile tradiţionale s-au păstrat neschimbate. Talentul muzical l-a moştenit de la mama ei, care avea o voce frumoasă, iar tatăl său a fost cel care i-a acompaniat la fluier primele cântece. Părinţii au făcut tot posibilul ca Mariana Deac să se înscrie în grupul soliştilor la ansamblul Casei de Cultură din Călan. Acesta a fost primul pas, urmând o carieră încununată de succes.

A urmat cursurile Facultăţii de management, având un Master în folclor.

A fost descoperită de Mărioara Murărescu în cadrul serbărilor de la Ţebea. De-a lungul carierei sale a participat la multe festivaluri şi emisiuni de televiziune, ajungând la scurt timp la sufletul omului prin melodiile sale. Primul trofeu l-a câştigat la 14 ani – „Premiul Tinereţii” la Festivalul Interjudeţean de Folclor, după care au urmat alte zeci de premii.

Avându-l ca mentor pe Gelu Furdui, artista face primele imprimări la Radio Cluj,

bucurându-se de ocazia de a-şi împlini fiecare vis. Piese precum „Cum să sting eu dorul tău”, „Fraţi români din lumea-ntreagă” sunt apreciate de ascultătorii săi, fiind nelipsite din repertoriul artistei.

Mariana Deac este una dintre cele mai îndrăgite interprete de folclor din zona Hunedoarei. Cu o carieră de peste 25 de ani în spate, Mariana Deac este un artist hunedorean desăvârşit.

Mihaela PETROŞAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii