Castelul Nopcsa din Săcel este în plin proces de restaurare. Probabil anul...

Castelul Nopcsa din Săcel este în plin proces de restaurare. Probabil anul viitor va intra în circuitul turistic

DISTRIBUIȚI

Castelul Nopcsa din Săcel, comuna Sântămărie Orlea, clădire aflată în proprietatea Consiliului Județean Hunedoara este în plin șantier. În prezent, sunt în derulare ample lucrări de restaurare pentru introducerea castelului în circuitul turistic și deschiderea sa către public. Pe viitor se dorește introducerea lui în circuitul turistic.
Lucrările de restaurare se ridică la 6,4 milioane de lei și sunt finanțate de Consiliul Județean Hunedoara prin Programul Național de Dezvoltare Locală și din bugetul propriu. Lucrările au început în luna octombrie 2019, iar termenul de execuție este de 18 luni.Lucrările sunt executate de asocierea SC Metal Prod West SRL & SC Masecons 2010 SRL, iar valoarea contractului este de 9.151.826,76 milioane de lei. Fondurile au fost alocate prin Programul Național de Dezvoltare Locală și din bugetul județului Hunedoara.
Ieri a fost vizită de lucru pe șantierul castelului. Managerul județului, Costel Avram, alături de primarul comunei, Dumitru Oprean, de reprezentanții Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva, ai Bibliotecii Județene „Ovidiu Densușianu”, ai Agenției de Dezvoltare Economico-Socială Hunedoara, împreună cu reprezentanții Serviciului Investiții din cadrul CJ Hunedoara și cu constructorii, s-a ridicat problema introducerii monumentului în circuitul turistic după finalizarea lucrărilor.
Obiectivul general al proiectului este recuperarea și valorizarea patrimoniului material, imaterial și promovarea acestuia în context regional și european. Concret este vorba despre dotările necesare și amenajarea zonei. În acest sens, au fost transmise solicitări și Academiei Române pentru identificarea celor mai corecte soluții.
Interesul pentru derularea acestui proiect integrat strategiei locale de dezvoltare economico-socială, furnizând repere pentru atragerea de investiții în zonă, valorificarea forței de muncă disponibilă, a potențialului turistic pe coordonate de ecoturism, agroturism și turism rural sau de aventură, a factorilor de mediu și relief.
Castelul Nopcsa, ridicat în secolul al XIX-lea, este înscris în lista monumentelor istorice de categorie B.
Castelul cu al său domeniu, care se întinde pe circa 1,2 hectare, este situat în Țara Hațegului, la Săcel, într-o zonă pitorească aflată în vecinătatea masivului Retezat. Castelul Nopcsa este una dintre bijuteriile arhitectonice ale Țării Hațegului, fiind cunoscut pe plan internațional datorită activității științifice a baronului Franz Nopcsa, ultimul locatar celebru al imobilului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii