Cărbunele de la Uricani şi Paroşeni, / Dus la analize

Cărbunele de la Uricani şi Paroşeni, / Dus la analize

DISTRIBUIȚI

Pe parcursul acestui an, cărbunele de la Uricani şi Paroşeni va fi analizat în vederea stabilirii calităţii.
În acest sens Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului va încheia un contract cu o societate care va realiza servicii de colectare, prelucrare şi analiză a probelor de cărbune extras şi comercializat de la cele două sucursale, Paroşeni şi Uricani, în două etape distincte.
Se vor realiza 1.720 analize a probelor de cărbune brut extras de la Mina Paroşeni şi Mina Uricani.
Se vor ridica 379 de probe de cărbune, iar pentru fiecare probă se vor realiza 4 analize. De asemenea, se vor ridica 34 de probe decadale de cărbune pentru care se vor realiza câte 6 analize/ probă. Se va stabili valoarea energetică, umiditatea şi cenuşa rezultată.
În prima etapă, se vor stabili câte un punct de lucru la fiecare dintre sucursale. Colectarea probelor elementare se va face de personalul specializat din cadrul firmei care va prelucra probele. Colectarea probelor de cărbune se va face din fiecare vagon. Ele vor fi transportate în sala de prelucrare unde vor fi omogenizate şi vor fi concasate la o granulaţie de 20 mm, apoi cantitatea se va reduce pentru obţinerea probei necesare, care va fi depusă în silozuri de păstrare.
Vor exista silozuri separate pentru vagoanele încărcate şi acceptate şi pentru vagoanele încărcate şi refuzate. Prelucrarea probei totale pentru vagoanele încărcate şi acceptate se face la încheierea lotului zilei, iar a probelor din vagoanele refuzate la finele schimbului în care s-a făcut încărcarea. Proba totală pentru vagoanele acceptate se extrage din siloz, se omogenizează şi se reduce succesiv până la o cantitate de 40–45 kg care apoi se concasează la o granulaţie de 5 mm. Prelucrarea probei pentru vagoanele refuzate se face similar ca şi în cazul vagoanelor acceptate. Proba astfel concasată se omogenizează şi se reduce până la 6–8 kg, cantitate care se va împărţi în 3 părţi egale, respectiv pentru SNÎMVJ, societatea care face analiza, şi o probă martor.
A doua etapă cuprinde efectuarea analizelor fizico-chimice a probelor de cărbuni, în laboratorul propriu al prestatorului de servicii. Pentru fiecare probă de cărbuni se vor efectua patru analize, respectiv umiditate totală, umiditate de analiză, conţinut de cenuşă şi putere calorifică.
Rezultatele analizelor se comunică de furnizorul de servicii beneficiarilor livrărilor de cărbune, adică către Complexul Energetic Hunedoara, către SNÎMVJ, respectiv sucursalelor miniere beneficiare, în termen de 48 ore de la prelucrarea probelor prin eliberarea buletinelor de analiză care să conţină rezultatul probelor.
Valoarea estimată fără TVA a analizei calităţii cărbunelui este de 210.528 lei.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii