Când nu te pricepi să accesezi fonduri europene, întinzi mâna la stat....

Când nu te pricepi să accesezi fonduri europene, întinzi mâna la stat. Banii de la guvern vin greu, dar se cheltuiesc cu perdea

DISTRIBUIȚI

Astăzi primarul Dan Bobouțanu se lăuda mândru pe Facebook cum că a semnat, la sediul Ministerului Dezvoltării Regionale,  Administrației Publice și Fondurilor Europene (M.D.R.A.P.), alte cinci contracte de finanțare pentru reabilitarea unor școli, grădinițe și  pentru o stradă din municipiul Hunedoara. Valoarea totală a investiției  este de 16.222.048 lei.

Vestea sună inițial fantastic. Ce să fie rău că Hunedoara primește bani prin PNDL 2 pentru a reabilita instituții școlare, străzi, etc. Nimic rău în a primi bani. Oricine cere ceva și primește grămadă se consideră norocos, dar nu este neapărat merituos. Banii primiți din finanțările PNDL nu vin grămadă, se decontează greu, și, în general, obiectivele realizate cu bani de la minister ajung să fie finalizate în ani de zile.

Dar banii de la minister se mai pot și palma. Dan Bobouțanu este deja recunoscut ca fiind un tip descurcăreț, care dă de lucru colaboratorilor înainte de a încheia procedurile de licitație. Practic el ar putea strânge bani ușor pentru finanțarea partidului generos, dacă  s-ar strădui un pic. Dacă banii europeni nu se prea pot cerne, cei de la minister se pot cheltui fără prea multe strângeri de inimă, mai ales după ce te vezi cu contractele semnate.

În ceea ce privește accesarea fondurilor europene Bobouțanu s-a tot împiedicat în ițele documentațiilor, și a dat vina tot pe birocrația de la centru. Practic, când ți se toarnă bani pe 35 de proiecte mărunte, din banii bugetului de investiții, guvernul este de treabă, dar când te chinui să atragi fonduri europene  pentru castel, și nu îți iasă treaba decât cu slujbe birocrația te doboară.

Din 35 de contracte de finanțare, 30 au fost semnate la Hunedoara. Fondurile nerambursabile vor fi folosite pentru modernizarea următoarelor obiective:     Grădinița „Prichindelul”, de pe strada I.L. Caragiale, valoare:  2.116.196 lei;  Grădinița „Dumbrava Minunată”, de pe strada Câmpului, valoare: 4.393.306 lei;     Grădinița „Floarea Soarelui”, de pe strada Cerbului, valoare: 4.415.930 lei;    Școala Generală Nr. 8, de pe strada Cerbului, valoare: 4.468.712 lei;    (reabilitare) Stada Mărțișorului, din cartierul O.M., valoare: 827.904 lei.

„Am semnat în cursul zilei de astăzi alte cinci contracte de finanțare  din cele 35 de proiecte depuse la M.D.R.A.P. în urmă cu câteva luni. Este rodul muncii unei întregi echipe din aparatul executiv al Primăriei și sper ca până la finalul anului să semnăm și ultimele cinci contracte de finanțare. Astfel, putem declara oficial că Primăria Municipiului Hunedoara a atras  finanțare nerambursabilă de peste 10 milioane de euro de la Ministerul  Dezvoltării Regionale. Prin comparație, investițiile pe care noi le-am  făcut în municipiul Hunedoara din bugetul propriu, deci din impozitele  și taxele încasate de la hunedoreni, au însumat 2,4 milioane de euro  (aproximativ 11 milioane de lei noi), deci fondurile pe care le-am atras  de la Ministerul Dezvoltării Regionale reprezintă de patru ori suma  investițiilor făcute din bugetul local”,spune Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara.

O mică mențiune, fondurile se pot declara atrase atunci când au fost și cheltuite. Dar știm noi proiecte finanțate cu bani de la diverse ministere în județ care se tot finanțează de 10 ani deja, și nu au ajuns nici la jumătatea implementării.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii