Boema caritabilă a învins!

Boema caritabilă a învins!

DISTRIBUIȚI

Nu am trăit vremurile când se sărbătorea Sfânta Varvara. Grație prietenului Adi Catană, care m-a împrietenit cu relatările sărbătorii din sec. XIX spre XX, am reușit să trăiesc, minut cu minut, acele vremi. Nu am trăit nici vremea Zilei Minerului Sovietic. În schimb, am trăit ani buni Ziua Minerului, pe vremea când se sărbătorea ca lumea. Nu ca acum, de fațadă…
Când mergeam cu tata la Peștera Bolii sau la Brădet, cu fanfara, nu mă gândeam că voi scrie o carte despre Ziua Minerului. Atunci scoteam cu un pai greierii din găurile lor și mă frecam la ochi din cauza fumului de la grătar. Atunci dansam pe muzica fanfarei. Atunci puneam la rece lubenițele în apa Băniței și, când nu erau atenți tata și mama, furam câte o gură de „Hațegana” din sticla de 1 l. Bună mai era așa amară. Atunci mă rătăceam în Peștera Bolii și mi-era frică de lilieci. Ehee, frumoase erau zilele acelea…
Timpul a trecut și s-a copt atâta de bine, încât am avut puterea de a scrie o carte despre aceste sărbători: Sfânta Varvara și Ziua Minerului. Marți, 4 decembrie, la Localul Românesc, am avut satisfacția să culeg rodul acesteia. Am lansat-o chiar de Sfânta Varvara, protectoarea minerului, într-un cerc intim de prieteni care au avut o relație cu mineritul și cu mine. Am avut pe masă un bulgăre de cărbune scos cu mâna mea din mina Lupeni, pe vremea când era director Emil Gheorghe. Am povestit și ce mi-a trecut prin minte despre prietenii mei din minerit: Dan Iosif Surulescu, Ştefan Adrian Jurca, Csaba-Ilie Silveşan, Emil Gheorghe, Petru Drăgoescu, Doru Urod (Micu).
Aron Dumitrescu, doamna Elvira David și Tic Mihuţ au fost gazde bune.
Poeta Anca Ciolca a fost singura „mineriță” care a onorat lansarea. Curajoasă femeie!
Nici rectorul Universității din Petroșani, Sorin Radu, nu a lipsit de la întâlnirea cu istoria.
Din păcate, nu a fost de față Găman George-Artur, prefațatorul și susținătorul acestei apariții editoriale, care cinstește 150 de ani de minerit industrial în Valea Jiului, dar și așa merită amintit și aplaudat.
Poate la lansare nu am fost mulți. Însă, am fost suficienți pentru a face o faptă bună… Boema caritabilă a reușit… Boema învinge mereu!
Titlul cărți: „De la Sfânta Varvara la Ziua Minerului, tur-retur”.
Autor:
Marian BOBOC

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii