ASVSA Valea Jiului, prin medicul-șef Octavian Popescu, ne liniștește: În Valea Jiului nu...

ASVSA Valea Jiului, prin medicul-șef Octavian Popescu, ne liniștește: În Valea Jiului nu sunt probleme cu carnea de porc infectată cu pestă porcină

DISTRIBUIȚI

La finalul săptămânii trecute mai multe agenții de știri românești informau că la mai multe depozite din Timiș și București au fost descoperite câteva tone de carne de porc importată ilegal din Ungaria, pe căi obscure, din zone ale acestei țări vecine unde este prezentă pesta porcină.

Firește că problema mare nu se pune în astfel de cazuri la oameni, după cum anunțau cei de la ANSVSA, ci riscul cel mare este răspândirea virusului, pesta porcină făcând oricum ravagii prin zeci de județe din țară.
Am aflat mai multe detalii privind siguranța cumpărătorilor de la medicul Octavian Popescu, șef coordonator pe Valea Jiului al DSVSA: „Da, faptul s-a petrecut, dar la noi n-a ajuns niciun kilogram de astfel de carne de porc, lumea poate să stea liniștită. Glumind puțin, noi suntem departe de Timiș, departe de tot… că suntem cam izolați pe-aici, după cum se știe. La modul cel mai serios, nu avem în Vale nicio problemă în acest sens și monitorizăm în permanență ca să nici nu fie vreun astfel de caz”.
L-am întrebat pe oficialul de la DSVSA ce sfat le-ar da cumpărătorilor atunci când merg să cumpere carne de porc.
„Păi, ca o regulă de bază, aș zice, ar fi ca primul organ de control să fie chiar clientul. El trebuie să fie cel mai vigilent atunci când face cumpărături, să vadă cum arată produsul, eticheta, ștampila, locul de unde cumpără și igiena de-acolo. În cazul acestui produs, carnea, indiferent că este de porc sau de vită, ori altă carne, cumpărătorul trebuie să vadă neapărat ștampila ovală pusă și pe etichetă și pe carcasă, iar acolo unde vorbim de carne congelată pusă pe pungă (iar în cazul cărnii ambalate în cutii de carton, ștampila va fi pusă pe cutie). Cetățenii mai trebuie să știe, deși vorbim demult de treaba asta mulți nu prea știu, că tot ce vine din import în materie de carne, dar și de alte produse, eticheta trebuie să fie tradusă în limba română, indiferent că vorbim de un produs ce vine de pe latura C.E. sau pe partea extracomunitară. Dacă nu există această etichetă tradusă, atunci cumpărătorul trebuie să-și pună un mare semn de întrebare. Firește, și nu în ultimul rând, oamenii trebuie să mai fie atenți și la termenul de valabilitate. Dar, repet, în piețele și magazinele de carne din Vale nu au fost semnalate probleme nici cu reetichetarea, cum s-a întâmplat cu acea carne de porc din Ungaria, nici cu lipsa ștampilei sau mai știu eu ce altceva. Noi monitorizăm atent acest lucru, inclusiv prin controale mixte, cu alte organe abilitate ale statului, făcute în piețe și peste tot unde se comercializează carne!”, a venit răspunsul interlocutorului nostru.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii