Petroşani. Anul şcolar a fost deschis de Adrian David, preşedintele CJH, şi...

Petroşani. Anul şcolar a fost deschis de Adrian David, preşedintele CJH, şi primarul Iacob-Ridzi

DISTRIBUIȚI

Ca de fiecare dată în ultimii ani, deschiderea noului an şcolar la Petroşani s-a organizat în Parcul Central „Carol Schreter”.
De data aceasta
vremea a ţinut cu cei veniţi în parc – câteva sute de oameni, mare majoritate elevi, părinţi, bunici sau cadre didactice – să asiste la ceea ce au de spus oficialităţile locale şi judeţene cu privire la acest nou început de drum în învăţământ, ediţia 2015-2016.
În prezidiu s-au aflat primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, însoţit de preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Adrian Nicolae David, viceprimarul Florin Nicolae, secretarul primăriei Petroşani, Adrian Negoe, şi o serie de directori de unităţi şcolare şi profesori, alături de inspectorul şcolar din cadrul Inspectoratului Judeţean Şcolar Hunedoara, d-na Dana Luiza Cioară. Din partea Poliţiei Române şi a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Hunedoara la eveniment a participat bravul comisar şef Tudor Dragomir.
Internetul, cel cu două feţe… 
Primul care şi-a intrat în rol a fost Gabriel Bulf, preotul ortodox care slujeşte la Paraclisul Adormirea Maicii Domnului de lângă parc, din viitoarea Catedrală Sf. Ilie Proorocul. După intonarea Imnului de Stat, părintele a început mica slujbă religioasă şi de binecuvântare a elevilor şi profesorilor la început de an şcolar cu rugăciunea de căpătâi a oricărui creştin, spusă de Iisus apostolilor, când a fost întrebat cum să se roage, „Tatăl Nostru”. La final, printre alte poveţe şi îndemnuri adresate copiilor, părinţilor şi profesorilor, preotul a subliniat o chestiune interesantă şi foarte adevărată în zilele pe care le trăim: „ (…) Să cooperăm în protejarea copiilor noştri de anturajele nocive şi chiar de unele influenţe negative ale internetului”. Tot părintele a subliniat rolul esenţial al părinţilor în educarea copilului în familie şi necesara cooperare între părinţi şi profesori, între familie şi şcoală privind viitorul acestuia şi intrarea lui cu bine în societate în momentul în care va trece de toate etapele de educaţie şi învăţământ.
„Declar deschis noul an şcolar!”
A urmat discursul primarului municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob-Ridzi: „Vă mulţumesc pentru că sunteţi azi într-un număr foarte mare, aici, în Parcul Central Carol Schreter, pentru a celebra începutul anului şcolar. Orice început de an şcolar reprezintă pentru comunitatea noastră un eveniment foarte important, din mai multe puncte de vedere, dar, în primul rând, pentru că este o zi importantă pentru cei mici, pentru cei care astăzi păşesc pentru prima dată pragul şcolii. Eforturile fiecăruia dintre noi se îndreaptă spre ei, spre copii, pentru că copiii sunt oglinda noastră, oglinda părinţilor şi pentru ei, noi, părinţii, facem tot ceea ce putem să facem ca ei să aibă un viitor mai bun decât al nostru. Comunitatea locală, consiliul local, administraţia în general fac tot ceea ce trebuie pentru a asigura condiţiile cele mai bune în şcoli şi grădiniţe şi, alături de noi, profesorii şi toţi dascălii fac cu mare pasiune această meserie; care, dacă vreţi, nu este o meserie, ci un har, pentru că nu poţi să modelezi caractere fără să pui mult suflet. Mulţumesc, pe această cale, tuturor dascălilor din Petroşani pentru eforul pe care-l fac şi pentru rezultatele pe care le obţin cu aceşti copii minunaţi. Vreau să le mulţumesc şi părinţilor, pentru efortul pe care-l fac zi de zi. Ştiu cât este de greu să asiguri şi să creşti aceşti minunaţi copii, dar peste toate aceste greutăţi, când un părinte îi vede fericiţi, trece peste toate. Nimic nu este mai important pe acest Pământ, decât să faci tot ce poţi să asiguri tot ce trebuie pentru fericirea copilului tău! De fiecare dată am spus că, în acest triunghi şcoală-părinte-administraţie, cel mai important lucru trebuie să fie copilul, elevul şi nu altceva. Cred că la Petroşani am reuşit acest lucru şi sunt convins că, conlucrând în continuare, vom reuşi să facem ceea ce trebuie în şcolile din municipiu şi pentru copiii noştri. Un deziderat al administraţiei locale, de câţiva ani buni de zile, a fost siguranţa în şcoli şi siguranţa în general a dumneavoastră. Cred că am reuşit în mare măsură să facem acest lucru şi în continuare vom accentua această latură. Sigur, nu vom neglija nici celelalte aspecte, privind ce înseamnă administraţie locală, dar pentru ca în continuare copiii noştri să se simtă apăraţi şi liniştiţi, la fel şi dumneavoastră, aceste lucruri le vom face în continuare. Încă o dată  eu vă doresc succes, copiilor, părinţilor şi profesorilor, şi cred că este important ca în astfel de momente să fim împreună. Vă asigur, în continuare, de tot sprijinul meu şi al consiliului local pentru tot ceea ce înseamnă procesul de educaţie în municipiul Petroşani. Declar deschis anul şcolar 2015-2016 şi să ne ajute Dumnezeu să ne vedem în fiecare an la fel, sănătoşi şi plini de speranţe!”.
„Sufletul meu a rămas aici, acasă!”
Adrian Nicolae David, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, a fost şi mai scurt în vorbe decât primarul, dar mesajul său pentru elevi a fost unul de încredere: „Am ţinut să fiu alături de dumneavoastră, astăzi, din mai multe motive… În primul rând, e un semn de apreciere din partea mea faţă de eforturile administraţiei locale, aceea de a pune la îndemâna profesorilor şi elevilor tot ceea ce este necesar pentru a putea pregăti actul educaţional la cel mai înalt nivel. Tot la fel de important este preocuparea profesorilor şi elevilor de-a lungul anilor pentru a obţine rezultate de nivel înalt pe plan şcolar. Un alt motiv pentru care mă aflu azi aici este faptul că sufletul meu a rămas aici, acasă, pentru că aici am început şi eu primii paşi şi aici am absolvit şi eu liceul. Încă o dată vă felicit pe toţi, sper să aveţi rezultatele pe care cu toţii le aşteptăm, să dea Dumnezeu să fim sănătoşi, că şi acest lucru e la fel de important ca şi educaţia. Să ne vedem cu bine la anul! Felicitări, încă de acum vă spun, pentru că sunt convins că rezultatele pe care le veţi obţine vor fi pe măsura aşteptărilor”.
Premiu pentru cel mai bun la BAC
Spre finalul discursurilor, s-au mai adresat mulţimii de elevi, părinţi şi dascăli doamna inspector şcolar Dana Luiza Cioară, care a adresat un mesaj din partea conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara, comisarul şef Tudor Dragomir care a transmis mesajul inspectorului general al Poliţiei Române, chestorul general de poliţie Petre Tobă (mesaj cu conţinut legat de prevenirea delincvenţei juvenile şi siguranţa în şcoli) şi directorul Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida”, doamna Gabriela Rus, care, la final, a premiat în bani, în numele unei asociaţii condusă de familia Laura şi Lucian Lupu Dima, din Petroşani, pe elevul care a obţinut anul acesta la bacalaureat cel mai bun rezultat, elevul Vlad Kormoş, viitor student la politehnică. Felicitările ZVJ tuturor celor implicaţi în această faptă bună.
Deschiderea anului şcolar – gaelrie foto

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii