Aninoasa / Proiecte edilitare pentru 2018

Aninoasa / Proiecte edilitare pentru 2018

DISTRIBUIȚI

Fiind început de an, continuăm seria „dorinţelor” primarilor Văii Jiului şi a proiectelor ce le pregătesc administraţiile locale pentru localităţile lor. Astăzi a venit rândul oraşului Aninoasa. Joi, abia întors din Capitală, unde a avut treabă la Ministerul Dezvoltării Regionale, semnând miercuri un contract de finanţare de 60 de miliarde lei vechi pentru modernizarea a nouă străzi importante din localitate, primarul Nicolae Dunca a stat de vorbă cu noi legat de acest subiect. Veţi vedea în continuare care sunt dorinţele din acest an ale primarului în materie de proiecte pentru oraş.

Cetăţenii
Întrebat care este cea mai mare dorinţă în plan personal în 2018, primarul Nicolae Dunca a dat un răspuns interesant: „Sănătatea. Fără ea nici vorbă să faci ceva. Pe de altă parte, cea mai mare dorinţă a mea în acest an este aceea pe care am avut-o şi în 2017 şi pe care o voi avea şi în 2018: aceea să nu dezamăgesc oamenii, care au avut încredere în mine şi m-au ales primarul lor”.

Blocul social 
În planul dorinţelor pentru oraş, Nicolae Dunca are un vis realizabil, din moment ce proiectul are finanţare de anul trecut şi s-a trecut la faza licitaţiei: „Cea mai mare dorinţă în materie de investiţii pentru oraş este să ne apucăm de treabă şi să înceapă construcţia blocului de locuinţe sociale! De doi ani aştept momentul acesta. Să nu mai spun de când aşteaptă toată lumea demolarea acelor barăci de lângă drumul naţional… Săptămâna viitoare vom avea probabil câştigătorul licitaţiei şi să sperăm că nu vor fi contestaţii, ori dacă vor fi să trecem repede şi de astea şi să pornim şantierul. În doi ani sper ca oamenii din barăci să se mute în locuinţe moderne, unde nu vor avea lipsă de nimic şi care vor avea obligaţia să le păstreze aşa cum le-au primit, să le întreţină cum s-ar zice, atât şi nimic mai mult. Cine nu va respecta regula va pleca, dar sper să nu se ajungă acolo şi oamenii să înţeleagă tot acest efort al nostru, al ce­tă­ţe­nilor până la urmă, că vorbim de o finanţare de 120 de miliarde lei vechi primiţi de la guvern, via Ministerul Dezvoltării Regionale, deci bani foarte mulţi. Pe locul fostelor barăci, vom ecologiza spaţiul şi apoi vom încerca să-l exploatăm, să mai atragem fonduri la bugetul local. Noi am vrea să se construiască acolo un supermarket. Suntem, şi nu ascund acest lucru, în tratative şi sper ca pe acel loc să răsară o afacere care să dezvolte zona şi să aducă bani la bugetul local. Spaţiul de-acolo, ecologizat, va fi generos, va avea toate utilităţile, e lângă drumul naţional, deci există toate premisele să se întâmple acest lucru în viitor, peste 3-4 ani”.

O nouă grădiniţă 
Legat de latura învăţământului preşcolar, Aninoasa are şi în 2018 un proiect important, după cel de anul trecut, când la Iscroni s-a ridicat o nouă grădiniţă pentru două grupe de copii, foarte necesară şi cerută de locuitorii din zonă. Este vorba de edificarea unei noi grădiniţe, de data aceasta în Aninoasa, mai mare decât cea de anul trecut pentru că va avea patru grupe de copii, aceasta fiind cererea în acest moment după cum susţine primarul. „Pentru această grădiniţă nouă am câştigat finanţarea, prin ministerul de resort, care va aloca 50 de miliarde lei vechi. Ea va fi construită pe locul fostului cămin de nefamilişti şi mă bucur că putem vorbi în acest moment de un proiect serios, cu finanţare existentă, trecut de la stadiul de dorinţă la stadiul de concretizare reală. Oamenii ne cereau aceste grădiniţe, Aninoasa avea nevoie de ele şi cu aceste două proiecte cred că s-a rezolvat şi această problemă”, susţine Nicolae Dunca.

Extinderea reţelei de gaz metan 
Pe linia gazului metan, lucrurile nu s-au încheiat în 2017 odată cu introducerea gazului metan şi în Aninoasa, la foarte multă vreme după ce Iscroniul avea această utilitate.
„Cererile sunt şi acum foarte mari, lumea ne roagă să extindem reţeaua şi faptul că mai avem câteva zone neacoperite cu reţea de gaz ne face să căutăm soluţii. Astfel, împreună cu colegii din primărie am stabilit, după modelul Coloniei din Petroşani, că şi noi putem face extinderi spre anumite clădiri sau obiective ce aparţin de primărie. Şi aşa vom proceda. Vom trage gazul prin lucrări plătite de la bugetul local spre astfel de clădiri, după cum legea ne permite, iar de acolo oamenii vor putea să-şi tragă conductă, contracost, până în casă. Astfel, vor scăpa şi ei de povara buteliei, pentru mulţi gazul fiind apoi şi necesar pentru încălzire, în condiţiile în care lemnul e tot mai scump iar cărbunele tot mai puţin din cauza închiderii minelor. Dacă vreţi, le dăm şansa şi celor ce stau mai departe de reţeaua principală de gaz să aibă această utilitate absolut normală în vremurile moderne pe care le trăim, Aninoasa intrând şi ea în normalitate şi la acest capitol. Am prevăzut anul acesta alocarea a 300.000 lei, urmând ca şi la anul să mai alocăm bani dacă vor mai fi cereri în acest sens”, ne-a spus primarul Nicolae Dunca.

Iluminat public şi loc nou de joacă 
În continuare vom vorbi de alte două proiecte din 2018 ce vizează alte două capitole. Unul este legat de reţeaua de iluminat. Aninoasa, se ştie, plătea până la sosirea în administraţie a acestui edil o „căruţă” de bani. Dar nu plătea să aibă lumină, aia venea de la Dumnezeu când răsărea dimineaţa soarele, plătea miliar­de pe tot felul de penalităţi. Iar oraşul trăia în beznă, cel puţin în ultima perioadă înainte de alegeri. Dunca a rezolvat situaţia, a plătit datoriile şi a făcut o mişcare ce trebuia făcută şi de cei de dinainte, dar care n-au făcut-o: a schimbat în tot oraşul, la toţi stâlpii, becurile, cu unele mai economicoase şi care dau şi lumină mai puternică. Încet-încet, s-a trecut şi pe LED-uri, e drept nu de ultima generaţie şi care tot mai ridică iarna, mai ales, facturile. „Vrem să schimbăm lămpile cu LED-uri performante. Să avem un sistem regenerabil dacă se poate. Din păcate, e foarte scump şi n-am prins pe fonduri europene un astfel de proiect. Dar când vom putea prinde, vom fi pe fază! Până atunci, cu bani de la bugetul local vom încerca să schimbăm lămpile cu unele şi mai performante şi mai economice, dar şi să mai extindem reţeaua existentă, deoarece avem destule solicitări de la cetăţeni. Anul acesta şi anul viitor ne vom ocupa deci şi de această reţea de iluminat, dar cum v-am spus gândul meu se îndreaptă spre un proiect modern finanţat de la Uniunea Europeană. Vom vedea”, a menţionat edilul.
Al doilea proiect de care v-am spus va fi implementat tot cu bani de la bugetul local. „Este vorba de un loc de joacă în Iscroni, în Cartierul Bujorului. Vom aloca de la bugetul local suma de 150.000 lei şi vom construi acel complex de distracţie pentru copii, solicitat în ultimii ani de foarte multe mămici şi bunicuţe, care ne spun, pe bună dreptate, că n-au unde să iasă cu copiii să se recreeze după ce vin de la şcoală”.

Reabilitarea a 18 imobile istorice 
Încheiem acest material cu o ultimă „dorinţă” a primarului pentru 2018: „În graba mea de a vă zice despre aceste proiecte, era să uit de proiectul ce vizează reabilitarea şi modernizarea unor case de colonie, imobile istorice pentru oraşul nostru. Este vorba de casele de la nr. 101 la 145 din cartierul vechi de colonie, 18 imobile practic, pentru care am depus proiectul anul trecut în vederea finanţării prin Compania Naţională de Investiţii. Proiectul are nevoie de o finanţare mare pentru posibilităţile noastre, vreo 80 de miliarde de lei vechi, dar mă gândesc că dacă am primit fonduri de la minister pentru blocul social, 120 de miliarde lei, de ce nu am putea primi şi din partea CNI finanţare pentru reabilitarea acestor case unde acum locuiesc oameni şi nu în cele mai bune condiţii. Asta este o mare dorinţă a mea pentru anul acesta, care sper să se împlinească”.
Aşa cum am spus şi în cazul celorlalţi primari, vom vedea la finele anului câte din acestea spuse s-au realizat, ori măcar au început. Sau mai de grabă cetăţenii Aninoasei şi Iscroniului vor vedea şi vor putea trage concluziile.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii