Aninoasa / Dezbaterea bugetului

Aninoasa / Dezbaterea bugetului

DISTRIBUIȚI

Miercuri, 14 februarie, cetăţenii oraşului Aninoasa au fost invitaţi în sala de şedinţe a consiliului local din clădirea PAPI (Punctul de Acces Public la Informaţii) la dezbaterea bugetului local pe anul 2018. 

Aninosenii au fost mai interesaţi de această dezbatere publică privind bugetul primăriei lor decât locuitorii din alte oraşe şi municipii din Vale. Au participat peste 40 de persoane, faţă de 10-15, câte s-au aflat în mai multe rânduri la Petroşani, ori 20 de persoane la Petrila în anii precedenţi. Numărul de cetăţeni n-a fost mare nici la Aninoasa, că vorbim totuşi de 40-50 de oameni, dar faţă de anul trecut, când în sală s-au aflat 12 cetăţeni, sau de acum doi ani când în sală s-au aflat 7 cetăţeni e totuşi o cifră rezonabilă.
„Chiar am fost surprins şi eu că anul acesta aninosenii au venit la dezbaterea bugetului într-un număr mult mai mare decât anii trecuţi, ţinând cont că vorbim totuşi de o zi lucrătoare din mijlocul săptămânii la o oră a dimineţii destul de devreme (de ce o fi fost pusă la această oră, dacă și primarul recunoaște că nu a fost bine aleasă, nu avem de unde ști – n.r.). Este bine, şi asta demonstrează că aninosenilor le pasă de oraşul lor!”, ne-a spus după acţiune primarul Aninoasei.
Dezbaterea a început cu o prezentare a bugetului. Primarul Nicolae Dunca a prezentat cifrele, din care aninosenii au putut înţelege printre altele că bugetul total local este de aproximativ 52 de miliarde lei vechi, din care 11 miliarde lei sunt pentru investiţii anul acesta, iar restul sunt bani pentru funcţionare, inclusiv pentru salariile angajaţilor.
După această prezentare au urmat discuţiile, inclusiv întrebările adresate de cetăţeni şi răspunsurile oferite de primar. Dintre problemele prezentate de cetăţeni, care au cerut sprijin în rezolvarea lor, amintim aici starea deplorabilă a unor drumuri mai mici din Aninoasa şi Iscroni, extinderea reţelei de gaz metan şi în alte zone mai îndepărtate de coloana principală, iluminatul public.
„A fost o transparenţă totală şi nicio întrebare nu m-a surprins, deoarece problema respectivă este în atenţia mea şi a noastră. La partea cu drumurile, le-am explicat domnilor respectivi că avem prinse lucrări prin proiectul finanţat prin PNDL, cele 9 drumuri de care dumneavoastră aţi scris. Dar probabil dumnealor n-au apucat să se informeze ori n-au crezut. În momentul când le-am arătat proiectul şi le-am spus paşii şi faptul că există finanţare, iar în bugetul local e cuprinsă inclusiv contribuţia ce revine administraţiei locale, oamenii s-au luminat la faţă. Şi îi înţeleg deoarece e normal ca fiecare să-şi dorească să scape de noroaie şi de apa din curte ce vine de pe drum. La întrebările legate de gaz metan, de extinderea reţelei, le-am spus care sunt planurile noastre de extindere, în sensul că vom putea trage conductă spre obiective ce ţin de primărie, dar mai mult nu. Din păcate, le-am spus faptul că legea nu ne permite să extindem reţeaua în zone unde nu avem proprietăţi. A înţeles treaba asta inclusiv domnul consilier Lucian Corlan, care dorea o extindere de reţea de gaz până pe strada Libertăţii, undeva sus pe vale… Or acolo noi nu putem interveni. În ceea ce priveşte iluminatul public, avem în vedere lucrări în acest sens, am prevăzut şi în buget bani şi vom continua procesul de modernizare. Eu mi-am notat toate problemele şi unde vom putea vom interveni”, a declarat pentru ZVJ Nicolae Dunca.
În încheiere mai dorim să subliniem faptul că absolut toate proiectele începute din anii anteriori, precum şi cele noi prinse prin PNDL ori prin guvern şi care au primit finanţarea (cele 9 drumuri, construcţia noii grădiniţe de la guvern, parcarea, împrejmuirea şi locul de joacă de la grădiniţa de la Aninoasa construită recent, ori proiectul ce vizează construcţia blocului social de 60 de locuinţe etc.) au prevăzute în bugetul din 2018 şi sumele necesare contribuţiei proprii. „Avem prevăzuţi aceşti bani şi sumele sunt suficiente. Ba, mai mult, avem prevăzută şi suma necesară pentru un studiu de fezabilitate în ceea ce priveşte construirea unui alt bloc social în fosta cantină minieră. Încercăm să prindem finanţarea unui proiect prin MDRAP, pentru că doar cele 60 de locuinţe sociale nu ajung Aninoasei. Iar cei de la MDRAP au spus că au bani pentru astfel de obiective, dar noi trebuie să depunem acest studiu de fezabilitate, altfel nu iau în calcul această chestiune. Aşadar, facem studiul şi sperăm ca apoi Aninoasa să prindă şi acest proiect”, a mai menţionat Nicolae Dunca pentru cotidianul nostru.

de Corneliu BRAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii