Adunate de la şedinţa ordinară de Consiliu Local Petroşani

Adunate de la şedinţa ordinară de Consiliu Local Petroşani

DISTRIBUIȚI

Din 30 de proiecte de hotărâre, 27 au devenit hotărâri

Şedinţa ordinară de Consiliu Local Petroşani derulată joi, 26 aprilie, timp de aproximativ două ore în sala de şedinţe a Primăriei municipiului Petroşani, a avut iniţial pe ordinea de zi 23 de proiecte de hotărâre. Apoi, i-au mai fost adăugate alte 7 proiecte, astfel că pe masa de lucru a consilierilor au existat 30 de proiecte. Dintre acestea, proiectul 16 a fost amânat înainte de vot în condiţiile în care un grup de trei petroşeneni, doi domni şi o doamnă, au contestat proiectul; consilierii au căzut de acord că nu au toată documentaţia ataşată proiectului aşa cum ar trebui. Alte două proiecte de hotărâre n-au trecut la vot, dintre acestea amintind aici pe scurt proiectul prin care medicul sanitar-veterinar Octavian Popescu din cadrul Circumscripţiei control alimente din Petroşani era propus de consilierii ALDE, Mihai Barbu şi Milu Vladislav, a fi făcut „Cetăţean de Onoare al municipiului Petroşani” (şapte voturi pentru, unul împotrivă şi 10 abţineri!).

Un proiect vehement contestat

Proiectul nr. 16 prevedea „aprobarea concesionării prin licitaţie publică a unei parcele de teren în suprafaţă de 1.000 mp, situată pe strada Universităţii, zona Brădet. Este un subiect despre care ZVJ a scris, atât Alina Pipan cât şi subsemnatul tratându-l în două rânduri, de aceea nici n-o să mai facem referire, fiind vorba, se ştie, de interesul unei firme din Gorj pentru a-şi deschide un restaurant la Brădet.

Numai că, în momentul în care s-a discutat proiectul şi preşedintele de şedinţă Mihai Barbu a dat cuvântul celor trei ce asistau de la începutul şedinţei în sală, lucrurile s-au schimbat pe moment cu 180 de grade.

„Bună ziua. Numele meu e Roşca Mihai Radu şi sunt un proprietar al unui teren în zona Brădet, unde am început deja investiţiile pentru a face un restaurant şi o sală de evenimente. Suntem şi eu şi soţia, care e alături de mine, contrariaţi de acest proiect pe care-l văd total depăşit, în condiţiile în care, din ce ştiu eu este vorba de acel teren pe care acum există o parcare. E adevărat sau nu?”, aşa şi-a început discursul unul dintre cei trei petroşeneni. Au urmat vreo cinci minute de contre între Radu Mihai Roşca şi directorul Paulina Dragoş, funcţionarul încercând să explice petiţionarului că „piatra cubică din parcare a fost montată prin proiectul european”, timp în care cealaltă partea susţinea că „parcela aceea nu este inclusă în proiectul european”, nervii ajungând la maxim la un moment dat s-a trecut chiar la ameninţări de genul:„să vină DNA să întrebe cum s-au băgat bani europeni într-un teren care nu are nicio legătură cu proiectul…”. „Plătesc 100 de milioane de lei impozit pe an la primăria din Petroşani şi nu accept să mi se răspundă ironic”, a continuat într-un târziu cetăţeanul, după care, încet, încet, la îndemnul preşedintelui de şedinţă, lucrurile şi tonalitatea s-au reaşezat.

După o paralelă cu o investiţie dorită în Parâng de către Radu Mihai Roşca, dar care n-a primit girul administraţiei locale, e vorba de construcţia unui „apress schi”, acesta a continuat pe „subiectul Brădet”, menţionând supărat la un moment dat „că acum ne trezim că vine o investitoare din judeţul Gorj, nu ştiu cine e dar o să avem detalii mai multe despre doamna Mihăilă Raluca Maria şi care vine din satul Cărpiniş să investească la Brădet”. „Vi se pare normal?”. „De ce nu vine unul din Petroşani care să investească acolo? (…) O să-mi fac şi eu mutaţie în judeţul Gorj, poate aşa o să primesc şi eu aprobare…”, a concluzionat vorbitorul. La aceste vorbe nici consilierii n-au stat pe loc. Unii au strigat apăsat: „Puteţi participa la licitaţie ca oricine, cine vă opreşte?”. Consilierul liberal Petru Drăgoescu chiar a încercat să explice printre altele că „licitaţia este o procedură absolut legală, unde oricine doreşte poate participa”, dar şi faptul că acum, când „Brădetul a fost refăcut şi a început să prindă contur, e normal să apară şi concurenţa”. N-au fost suficiente „lămuririle”,, deoarece petroşeneanul a continuat extrem de agitat: „Păi, nu mi se pare normal. Vreţi să distrugeţi parcarea şi să faceţi ce? Un restaurant? (…) N-aţi mai găsit altundeva unde să se facă decât în parcare! Cel de lângă mine, prezent aici, este proprietar de teren lângă parcare. Întrebaţi-l şi pe dânsul ce părere are! Nu era normal să-l întrebaţi înainte şi pe el?”.

Astfel, consilierii i-au dat cuvântul şi celui de-al doilea cetăţean. „Mă numesc Lazăr Dumitru, am dublă cetăţenie, sunt plecat din Petroşani unde am fost sportiv, iar dragostea de oraşul acesta m-a readus înapoi. Am investit aceşti bani şi înainte de toate vreau să felicit pe toată lumea de aici pentru noua infrastructură de la Brădet. Asta m-a atras şi pe mine să investesc, am 6000 mp chiar la şase metri de concesiunea dumneavoastră”, a menţionat acesta. După care a continuat cu ironie: „Vă felicit cu ideea asta grozavă de a face un restaurant în parcare… dar clienţii care vin la restaurant unde parchează? Vă felicit încă o dată pentru că n-aţi fost în stare să găsiţi un investitor local care vrea să facă acest lucru! Trebuie să vină din Gorj (…) firma este o firmă fantomă, din 2007 nu mai activează… dimpotrivă sunt şi nişte transferuri de bani din judeţul Hunedoara în firma respectivă. Voi continua investigaţia mai târziu. Hai să facem un restaurant în parcare şi e foarte bine!”. Apoi Dumitru Lazăr a continuat serios: „Sunt la şase metri de proprietate, doresc să cedez teren pe un preţ de nimic sau chiar pe degeaba, să luaţi în considerare la modul cel mai serios ce spun: lăsaţi parcarea publicului!”. Discuţiile au fost destul de lungi, iar la un moment dat preşedintele de şedinţă şi consilierii, rând pe rând, au început să susţină faptul că „sunt câteva lucruri care lipsesc din proiect”, mai cu seamă că Dumitru Lazăr le-a prezentat şi o schiţă clară a locului respectiv, unde reieşea într-adevăr că ar fi vorba de o parcare unde ar urma să se construiască ceva, dacă proiectul ar trece… „Sunt nişte triunghiuri sau figuri geometrice care ni se spun că ăla-i locul… Nu avem vecinătăţi, nu ştim care-s drumurile de acces, nu ştim care-i parcarea. Această pagină care am primit-o de la domnul Lazăr putea să ne fi fost prezentată alături în mapa de şedinţă şi atunci, da, puteam fi acuzaţi că facem nu ştiu ce peste parcări sau peste alte proprietăţi. Acum văd după planul ăsta că aşa ar fi!”, a menţionat preşedintele de şedinţă, consilierul Mihai Barbu, cu studii și experiență de topografie.

După ce consilierul Claudiu Cornea a menţionat că în timpul discuţiilor a căutat pe Google şi lui îi apare că firma este în funcţiune, tot acesta a propus amânarea proiectului şi stabilirea unei zile în care consilierii, funcţionari din primărie, „cine vrea”, să meargă la faţa locului să vadă cum stau exact lucrurile, împreună cu cei trei cetăţeni din şedinţă. „Să vedem, concret, cum stau lucrurile, care sunt vecinătăţile care putem să le delimităm… Într-adevăr, din ceea ce avem în materialul de şedinţă nu se înţelege absolut nimic, aşa cum e făcut planul de delimitare a imobilului, poate să fie la Brădet, dar şi în…Petrila! Deci, cred că nu are rost să ne grăbim şi trebuie amânat proiectul”.

Şi aşa a rămas, proiectul a fost amânat, toţi consilierii votând treaba asta. Concluziile finale să le tragă fiecare.

Corneliu BRAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii