Adrian David a discutat la Timișoara cu reprezentantul CE chestiuni esențiale despre...

Adrian David a discutat la Timișoara cu reprezentantul CE chestiuni esențiale despre perioada de finanțare 2021- 2027. Finanțarea pe paliere, descentralizarea sistemului de finanțare, obiectivele majore- puse pe tapet

DISTRIBUIȚI

Noua sesiune de finanațare europeană este în proces de structurare. La nivel zonal se discută, negociază, obiectivele de finanțat, modul în care se va face finanțarea, o reorganizare a sistemului de finanțare pentru a simplifica procedurile.

Se poartă discuții la toate nivelele, de la guvern, ministere, în structurile ADR, astfel încât să se cuprindă toate aspectele acestei strategii, să fie asimilate toate deficiențele sistemului de finanțare și să se stabilească cele mai favorabile obiective de finanțat.

Primarii din teritoriul sub controlul ADR Vest, administratorii publici, au avut ocazia să poarte discuții deschise cu Vittoria Alliata di Villafranca invitata ADR Vest de la Comisia Europeană, pe aceste teme. Director în cadrul DG Regio – Direcția Generală pentru Politică Regională și Urbană, doamna Vittoria Alliata di Villafranca este responsabilă de implementarea fondurilor structurale şi de investiţii europene în Bulgaria, Croaţia, Ungaria, România şi Slovenia.

Reprezentatul CE a vrut să afle ce aşteptări şi ce proiecte majore au ei pentru viitoarea perioadă de programare. Din partea municipiului Deva s-a prezentat la discuții Adrian David, administrator public al Devei, care a luat loc lângă primarul Timișoarei Nicolae Robu. Ministerul Fondurilor Europene a fost reprezentat de Gabriel Friptu, director general adjunct.

S-a discutat despre proiecte de dezvoltare urbană cu finanţare europeană în derulare, dar şi despre intenţii de investiţii pentru 2021-2027 şi propuneri de intervenţii în contextul începerii activităţii de planificare pentru perioada următoare. S-a discutat aşadar despre nevoile Regiunii Vest şi specificul fiecărui judeţ, despre investiţii, infrastructură, mobilitate urbană şi, nu în ultimul rând, despre Timişoara, capitală culturală europeană.

”În cursul zilei de ieri, la invitația ADR Vest, am participat la o întâlnire a reprezentanților municipiilor reședință de județ, cu doamna Vittorio Alliata di Villafranca, director în cadrul DG Regio.

S-a discutat despre proiecte de dezvoltare urbană cu finanţare europeană în derulare, dar şi despre intenţii de investiţii pentru 2021-2027 şi propuneri de intervenţii în contextul începerii activităţii de planificare pentru perioada următoare. S-a discutat aşadar despre nevoile Regiunii Vest şi specificul fiecărui judeţ, despre investiţii, infrastructură și mobilitate urbană.

S-au luat în evidență problemele POR 2014-2020: accesibilitate dificilă, documentații prea ample, timpi de reacție ai autorităților de reglementare prea relaxați. Pentru următoarea perioadă de finanțare, POR 2021-2027 s-a pus problema optimizării fluxurilor documentelor, întărirea rolului ADR-urilor, prin descentralizare.

Alături de ceilalți participanți, reprezentanți ai administrațiilor locale, am discutat de necesitatea investițiilor pe paliere: infrastructura, sănătate, educație, capital uman, reducerea emisiilor de carbon. A fost o discuție de principiu, dar absolut necesară”, a menționat Adrian David, numit prin dispoziție a primarului administrator public al municipiului Deva începând cu data de 9 decembrie.

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii