A apărut televizorul şi la Hunedoara

A apărut televizorul şi la Hunedoara

Timp de citire: 3 minute

„Câteva zile în şir, în curtea Combinatului siderurgic <<Gh. Gheorghiu-Dej>> din Hunedoara, câţiva muncitori au lucrat la ceva asemănător cu panoul inovatorilor care străjuieşte intrarea în combinat.

În ziua de 25 ianuarie, acest <<ceva>> era gata. De departe, jurai că-i o simplă gazetă de perete. De aproape însă, acest <<ceva>> este un aparat uriaş de radio. Are tot ceea ce este necesar acestuia. Difuzor, de unde se schimbă muzica, butoane pentru schimbarea lungimilor de unde, o scală pentru fixarea posturilor…Numai că, în locul posturilor adevărate de radio-emisiune, sunt fixate posturile combinatului: oţelăria, laminoare, construcţii metalice, furnalul 6. Şi mai are ceva aparatul. Un ecran luminat de becuri puternice, întocmai ca la un aparat de radio-televiziune.

Deşi la ora 15 pe ecran încă nu se vedea nimic, un grup de muncitori ce ieşiseră din schimbul de dimineaţă, se şi adunase în jurul lui. Toţi ştiau despre ce e vorba, iar pe ici pe acolo, se auzeau şoapte: uite mă, a apărut televizorul şi la Hunedoara.

La ora 15 şi 5 minute, difuzorul <<televizorului>> anunţă: <<Atenţie! Atenţie! Aici televizorul vede tot şi spune tot, [s.n.] ce e bine şi cei rău>>…

televizorul-in-hunedoara-2Pe ecran au apărut primele imagini. Imaginea noului furnal, a noului laminor şi a oţelăriei ce se va construi în Hunedoara în decursul celui de-al doilea cincinal. În acelaşi timp, crainicul comunică:

<<Aşa cum se oglindeşte în Directivele Congresului, în cel de-al doilea cincinal, combinatul nostru va lua o dezvoltare nevisată altădată de către muncitori care mai acum 10 ani încărcau manual vechile cuptoare. Viitor luminos se deschide în faţa muncitorilor Hunedoarei. Noua oţelărie Siemens-Martin, noul furnal şi noul laminor, vor da patriei de câteva ori mai mult metal decât s-a produs în anii primului cincinal>>.

Şi după ce crainicul, în numele comitetului de partid adresează un călduros apel muncitorilor combinatului să urmeze calea indicată de partid, mărind continuu producţia de metal, pe ecran apare a doua imagine. Aceasta reprezintă un grafic de producţie pe care urcă laminoriştii. În urma laminoriştilor, merg oţelarii…Precis că peste puţin timp ei vor ajunge din urmă pe laminorişti, şi atunci, să vedem care pe care.

Stând în faţa televizorului, muncitorii află şi vestea că brigada utemistă condusă de candidatul de partid Sireţki Vasile de la laminoare a chemat la întrecere toate brigăzile utemiste din combinat, luându-se angajamentul să dea patriei peste plan până la 31 martie 500.000 kg laminate, să reducă preţul de cost cu 0,4% faţa de plan, să reducă procentul de rebuturi cu 8% faţă de cel admis, să participe întreaga brigadă la concursul <<Iubiţi cartea>> şi la cursurile de calificare.

Vestea transmisă este viu comentată. Un muncitor în vârstă, cu mustăţi cărunte, se adresează unui tânăr cu ochi strălucitori.

<<- Măi, dar grozavi sunt copiii ăştia de la laminoare>>.

Tânărul răspunde parcă supărat:

<<- Dar ce, parcă noi nu suntem grozavi? O să arătăm noi că şi cei de la construcţii metalice ştiu ceva>>!

Bătrânul vrea să continue vorba, dar pe ecran apare altă imagine şi toţi tac. Apare un desen din oraşul muncitoresc, reprezentând o parte a blocului nr.28. Crainicul, fără cruţare, anunţă că pe lângă locatarii vrednici ai blocului, se mai găsesc unii ca Drăguşin Constantin, Stoianov Ioan, Papadopolos Haralambie, oameni ce nu îngrijesc locuinţele, nu menţin curăţenia şi igiena, iar alţii ca Popescu Ioan, Sultan Ioan, Rîsnic Vasile, Preda Ioan, conturbă liniştea vecinilor prin chefurile care le fac adesea.

Râsetele şi glumele ca au fost stârnite de această imagine, au făcut ca unii spectatori să părăsească în grabă televizorul.

Au rămas însă destui care au privit şi comentat cu mult interes prima emisiune a televizorului. Apoi au venit şi alţii care întârziaseră puţin pe la locurile lor de muncă şi emisiunea s-a repetat a doua şi a treia oară.

Emisiunile au avut apoi loc şi seara şi a doua zi dimineaţa şi au fost primite cu mult interes.

televizorul-in-hunedoara-1Televizorul de la Hunedoara – ca şi cel de la Aninoasa instalat acum câteva luni – s-a dovedit a fi un mijloc de agitaţie [s.n.] deosebit de atractiv, a cărui eficacitate, fără îndoială, că se va vedea în curând”. [„Drumul socialismului”, Anul VIII, nr.557, 5 februarie 1956].

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii