6200 de articole pirotehnice interzise, confiscate de polițiști la Brad

6200 de articole pirotehnice interzise, confiscate de polițiști la Brad

DISTRIBUIȚI

Articolele  pirotehnice  din categoria 1 sunt sigurele permise la vânzare pe piață, și singurele cu risc mic de accidentare. Celelalte materiale pirotehnice au provocat leziuni importante unor persoane, și sunt interzise la comercializare către publicul larg, de aceea este ilegală și se sanționează vânzarea lor. Și dacă sunteți prinși folosind astfel de articole puteți fi sancționați.

În data de 12 decembrie, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase din cadrul I.P.J. Hunedoara au efectuat un control la punctul de lucru, din Brad, al unei societăţi comerciale, unde au ridicat peste 6200 de obiecte pirotehnice comercializate fără respectarea prevederilor legale.

Poliţiştii au identificat 6.244 de bucăţi de articole pirotehnice („jerbe cu scântei”, „vulcani”, petarde) ce erau oferite spre vânzare, deşi făceau parte din categoria F2 (care nu sunt permise la comercializare către publicul larg).

În cauză, poliţiştii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de operaţiuni fără drept cu articole pirotehnice (faptă prevăzută şi pedepsită art. 37, alin 1, lit. c,  din Legea 126/1995, privind regimul materiilor explozive).

Întreaga cantitate de produse pirotehnice a fost ridicată de poliţişti, pentru cercetări.

În conformitate cu prevederile Legii nr.126/1995, republicată, privind regimul materiilor explozive, articolele pirotehnice de divertisment se clasifică în următoarele categorii:

a) categoria 1 – articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut, cu un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse;

b) categoria 2, 3 şi 4 – articole pirotehnice de divertisment destinate utilizării în exterior şi exclusiv de către pirotehnicieni;

Din motive de ordine, securitate, siguranţă publică şi pentru protecţia mediului se interzice deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii