62.735 de  persoane din județul Hunedoara sunt diagnosticate cu hipertensiune arterială

62.735 de  persoane din județul Hunedoara sunt diagnosticate cu hipertensiune arterială

DISTRIBUIȚI

România rămâne în topul ţărilor cu risc cardiovascular ridicat, iar rezultatele SEPHAR III confirmă, încă o dată, că hipertensiunea arterială, alături de ceilalți factori de risc cardiovascular reprezintă probleme majore la nivelul sănătăţii populaţionale.

Este îmbucurător faptul că numărul diagnosticărilor crește de la an la an, ceea ce permite aplicarea tratamentului și controlul terapeutic. Nediagnosticată afecțiunea poate face ravagii.

În urma studiului SEPHAR III derulat în 2016, s-a estimat ca doar 80,9% dintre adulţii hipertensivi ştiu că suferă de această boală, în timp ce restul de 19,1% au fost diagnosticaţi cu ocazia studiului SEPHAR III. Aceasta înseamnă că aproximativ 1 din 5 români nu ştie că are hipertensiune arterială, fiind expus unor riscuri importante în ceea ce priveşte starea de sănătate, generate de lipsa unei îngrijiri adecvate, care să asigure controlul eficient al afecţiunii.

Date statistice pentru județul Hunedoara arată că în anul 2017 persoanele diagnosticate cu HTA( hipertensiune arterială) sunt în număr de 62.735, iar cei cu boli cardio-vasculare  în număr de 32.621.

Rezultatele studiului SEPHAR III arată că factorii de risc cardiovascular rămân o problemă critică. Dintre aceştia, diabetul zaharat şi dislipidemiile generează cele mai multe îngrijorări, dat fiind că prevalenţa celor două afecţiuni este de două ori mai ridicată decât în 2006, fapt care creşte riscul de apariţie a complicaţiilor. Astfel, studiul SEPHAR III a identificat o prevalenţă de 12,2% a diabetului zaharat, în timp ce procentul persoanelor cu dislipidemie se situează la 73,2%, la nivel global şi la 77,8% în rândul hipertensivilor.

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Hunedoara, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, cabinetele medicale de familiei, cabinetele medicale școlare, Crucea Roşie Deva şi Casa de Ajutor Reciproc a  Pensionarilor Deva organizează în perioada 17-24 mai 2018, activităţi de informare şi conştientizare a populaţiei referitoare la hipertensiunea arterială. În data de 18 mai 2018, ora 10³º, Compartimentul Evaluare si Promovare a Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate va celebra la Sala POLIVALENTĂ – Centrul de zi al C.A.R.P.Deva ,  Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale cu prezentare pentru măsurarea tensiunii arteriale şi se vor distribui materiale informativ-educative.

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii