51 de probe de la mistreții vânați și 7 probe de la...

51 de probe de la mistreții vânați și 7 probe de la porcii morți din exploatațiile comerciale de suine, verificate la LSVSA Alba

DISTRIBUIȚI

Vineri, 17 ianuarie, Centrul Local de Combatere a Bolilor, Unitatea Locală de Decizie din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara se întrunea în ședință extraordinară pentru a stabili modul de acțiune în cazul combaterii pestei porcine, confirmată în 4 cazuri, atât la porci domestici cât și la un porc mistreț găsit mort pe fondul de vânătoare 65 Vulcan, aparținând Asociației de Vânătoare Băniceana– Aninoasa”.

Astăzi, Prefectura Hunedoara a emis un cominucat privind activitățile desfășurate în Valea Jiului în vederea combaterii pestei porcine.    În rapoartele zilnice primite la Instituția Prefectului Județul Hunedoara, referitoare la activitățile din Valea Jiului desfășurate de instituțiile județene implicate în combaterea cazurilor de pestă porcină africană, sunt precizate următoarele:

DSVSA Hunedoara a continuat planificarea și a confirmat prezența personalului sanitar-veterinar care asigură permanența în cele 2 filtre rutiere organizate conform planului de măsuri aprobat în CLCB.

Medicii veterinari care au participat la acțiunile din cele 2 filtre rutiere au anunțat că până la această dată nu au fost evenimente deosebite.

În conformitate cu procedurile Programului strategic privitoare la pestă porcină africană și pestă porcină clasică, au fost recoltate probe de la porcii domestici morți din exploatațiile comerciale și de la mistreții vânați pe fondurile de vânătoare din județul Hunedoara. Probele recoltate sunt pregătite în laborator pentru a fi trimise pentru examinare la LSVSA Alba. În data de 20.01.2020 au intrat în Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Hunedoara, 51 de probe de la mistreții vânați și 7 probe de la porcii morți din exploatațiile comerciale de suine de pe raza județului Hunedoara.

Totodată, Inspectoratul de Jandarmi Județean Hunedoara a efectuat următoarele    acțiuni, unele dintre ele împreună cu Poliția Rutieră: sprijinirea reprezentanților DSVSA pentru aflarea identității persoanelor verificate; patrularea în zona de competență a postului montan în vederea observării și eventual a identificării altor cadavre de porci mistreți.

În cadrul patrulărilor, structurile de jandarmi montane au în atenție autovehicule care transportă porcine, iar în cazul în care se identifică astfel de mijloace de transport, anunță prin Serviciul 112 Poliția Rutieră în vederea opririi acestora și verificarea existenței documentelor de transport.

Garda Forestieră a informat Instituția Prefectului că în zilele care au trecut de la confirmarea focarului, administratorul Fondului 65 Vulcan, aparținând AVPS Băniceana – Aninoasa – a început vânătoarea „prin dibuit și prin pândă”, acțiune impusă în astfel de situații și regăsită in Planul de măsuri adoptat sâmbătă 18 ianuarie 2020.

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii