105 arbori vor fi extrași din Parcul Municipal Orăștie pentru regenerarea speciilor

105 arbori vor fi extrași din Parcul Municipal Orăștie pentru regenerarea speciilor

DISTRIBUIȚI

În vederea salvării vegetației existente și viabile din Parcul Municipal Orăștie este nevoie  de o strategie de refacere treptată pe o perioadă medie de 15 – 20 ani, astfel încât parcul să își extindă longevitatea. În acest sens s-a realizat cartarea exemplarelor aflate în declin și a celor încă viabile și înlocuirea lor treptată cu alte exemplare adaptabile tipului de sol din acest loc. Este un proces de durată, care se poate face doar respectând o strategie coerentă pe baza unui proiect aplicabil pe toată perioada de refacere.

În acest sens în vederea extragerii în regim silvic a celor în cauză în colaborare cu Ocolul Silvic ”Valea Orăștiei” s-au parcurs până în prezent două etape de tratament privind igienizarea, respectând procedeul de inventariere fir cu fir. În anul 2012 au fost cartate și s-au avut în vedere extragerea a 85 de arbori. În 2013 au fost extrași 150 arbori și plantați 63, anul următor au fost extrași 116 arbori și plantați 137. În 2015 și 2016 au fost plantați câte 136, respectiv 247 arbori.

Anul acesta se va realiza extragerea celor 105 buc arbori, inventariați prin actul de depunere în valoare nr. 2216- IG/2017 se va efectua în această primăvară, în perioada aprilie –mai când timpul o va permite, fără a leza integritatea arborilor învecinați și a terenului afectat de transportul lor în vecinătatea parcului.

Totodată în cursul acestui an se vor executa lucrări de plantare în zonele libere cu specii de foioase de talie mijlocie pentru refacerea și regenerarea parcului, proces care se va continua și în anii următori.

Parcul din Orăştie a fost înfiinţat între anii 1900 – 1910, fiind un amestec de specii foioase şi răşinoase, plantate în asortimente şi aliniamente pe lungimea parcului, cu o cale de acces pietonală pe mijlocul lui. Speciile folosite sunt castan în aliniamente, stejar, cer, carpen, ulm, salcâm, tei, plop, pin silvestru şi ulterior au fost plantate alte specii. Vârsta optimă la maturitate a acestor specii este între 40 şi 90 ani, după care intră în declin, generând uscarea, creşterea lentă sau stagnarea, dezvoltându-se procesul de putrefacţie a trunchiului, din interior spre exterior.

În conformitate cu Legea nr.24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, proprietarii şi administratorii de spaţii verzi sunt obligaţi să asigure măsurile privind siguranţa persoanelor care pot fi afectate de ruperile şi desprinderile arborilor şi elementelor acestora, ca urmare a gradului de îmbătrânire avansat sau a stării fitosanitare precare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii