10 sfaturi pentru a deveni mai inteligent

10 sfaturi pentru a deveni mai inteligent

DISTRIBUIȚI

Fiecare om are posibilitatea de a-și spori capacitatea intelectuală, indiferent de vârstă. Nimeni nu se naște învățat, așa că dacă vrei să devii mai inteligent, trebuie să profiți de timpul pe care îl ai. Pe lângă instituțiile de învățământ și cursurile de toate felurile, există și alte metode, la îndemână, care te pot ajuta să te distrezi, să te relaxezi și să devii mai sănătos, iar în același timp să devii mai inteligent.

  1. Discută cu persoane mai inteligente. La fel cum sportivii evoluează mult mai rapid atunci când se confruntă cu adversari mai puternic, tot așa și creierul nostru se dezvoltă mai rapid atunci când ridicăm ștacheta. Să încerci să-ți educi grupul de prieteni nu este o idee rea, însă acest lucru nu va avea o eficiență deosebită. Important este să devii mai selectiv cu privire la anturaj și să-ți canalizezi discuțiile pe subiecte constructive și de unde să ai ceva de învățat.
  2. Practică un joc care-ți va pune mintea la treabă. Medicii le recomandă celor care suferă de Alzheimer să-și țină mintea ocupată cât mai mult, pentru că acest lucru îmbunătățește sau cel puțin ajută la conservarea memoriei – lucru care depinde în mare măsură de vârsta și starea de sănătate a persoanei. Fie că este vorba de șah, Monopoly, remi, poker sau de asamblarea unui puzzle, practicarea unui joc care îți antrenează mintea îți va fi de folos.
  3. Ascultă muzică clasică. Spre deosebire de muzica modernă, despre care s-a descoperit că ne afectează creierul, muzica clasică, pe lângă faptul că sporește secreția de dopamină în creier, ne poate ajuta să ne relaxăm sau să ne concentrăm. Spre exemplu, despre muzica lui Mozart se știe că aceasta îmbunătățește capacitatea de învățare, atenție și memoria celor care o ascultă. Același lucru este însă valabil și în cazul compozițiilor realizate de mulți alți clasici.
  4. Alege ce urmează să urmărești online. Un studiu realizat de către Asociația Salvați Copii în luna decembrie a anului 2019 ne arată că mai mult de un sfert dintre copii români stau peste 6 ore online, într-o zi cu școală. Nici adulții nu stau mult mai bine la acest capitol. Pe lângă faptul că ar trebui să reducem timpul petrecut în fața ecranelor, este important și ceea ce facem cât suntem conectați. Curentul actual în care utilizatorul își petrece timpul derulând paginile de pe rețelele de socializare nu este indicat pentru a spori inteligența, pentru că se irosește mult timp asimilând informații inutile. De aceea, dacă vrei să devii mai inteligent trebuie să-ți programezi ce ai de gând să faci online, și ți-ar fi util să înveți lucruri noi, prin intermediul unor cursuri sau documentare.
  5. Dansează des. Știm că dansul reduce nivelul de stres și mărește nivelul serotoninei (hormonul fericirii), așa că nu trebuie să ne mire faptul că în cazul anumitor persoane, provoacă dependență. Dansul este un bun medicament pentru Alzheimer și pentru alte tipuri de demență, și pe lângă asta, dansul crește acuitatea cognitivă la toate vârstele. Eficienta dansului la acest capitol s-a dovedit a fi mai pronunțată decât orice altă activitate fizică, fiind chiar de două ori mai eficientă decât rezolvarea rebusurilor.
  6. Citește regulat. Cititul este pentru creier echivalentul exercițiilor fizice pe care le facem pentru mușchi. Asta nu înseamnă însă că vei avea prea mult de câștigat dacă tot ceea ce citești se rezumă la articol de cancan și alte banalități. Cititul încetinește degradarea mintală specifică vârstei, îți îmbunătățește vocabularul, îți lărgește aria de cunoaștere, te face mai înțelegător față de cei din jur, îți conturează o mai bună inteligență emoțională și te ajuta să iei decizii mai bune, printre altele. Gândește-te că Bill Gates, cel mai bogat om al planetei și unul dintre cei mai inteligenți, citește în medie 50 de cărți pe an.
  7. Asigură-ți somnul de calitate. Deși omului modern nu-i mai ajunge ziua, reducerea somnului nu este o idee deloc deșteaptă. Asta pentru că în timp ce dormim, creierul nostru se organizează și stochează informații. Somnul este direct legat de cantitatea de informații noi pe care o putem asimila. Practic, dacă înveți ceva pentru școală, creierul tipărește asta în memorie în timpul somnului. În plus, somnul contribuie la regenerarea fizică, cât și psihică. Dacă programul nu-ți permite să dormi 8 ore în fiecare noapte, încearcă măcar să tragi un pui de somn ziua, chiar dacă acesta durează doar 10-20 minute, pentru că efectele se vor vedea imediat.
  8. Fă mișcare. Nu prea există minte sănătoasă într-un corp nesănătos. Sportul nu ajută doar mușchii, ci și memoria, dar te și destresează. În primul rând, sportul te face mai sănătos și mai bucuros. Automat, aceasta este platforma ideală pentru o minte inteligentă. Se spune că acum mii de ani, omul se deplasa 15-20 kilometri pe zi. Suntem programați să ne mișcăm. Nimeni nu spune că trebuie să mai alergăm după animale pentru a le mâncă, însă un fel de mișcare trebuie să facem. Sedentarismul îmbolnăvește. Ce alte argumente îți mai trebuie?
  9. Învață o limbă străină. Cercetătorii au descoperit că atât copii bilingvi, cât și adulții care vorbesc mai multe limbi, sunt mai inteligenți decât ceilalți. A învăța o limbă, nu presupune doar să asimilezi o serie de cuvinte, ci un fel de a gândi, vorbi și de a te exprima, diferit față de cel pe care îl cunoști. Gândește-te că nu este niciodată prea târziu. Nu ai nici un termen limită și dacă faci asta din plăcere, va merge altfel decât atunci când te forțezi să înveți o limbă în 3 luni pentru a prinde un job. Gândește-te așa. Dacă în fiecare zi înveți 2 cuvinte, la sfârșitul unui an vei știi 700 de cuvinte în limba respectivă. Este un parcurs, din care, cu siguranță, nu vei avea de pierdut!
  10. Treci peste bariere. Niciunul dintre sfaturile de mai sus nu-ți vor fi de mare folos dacă nu crezi în tine. Chiar dacă familia, colegii și societatea, în general, ți-au setat niște limite, nu trebuie să le iei în seamă. Poți deveni mai inteligent la orice vârstă, atâta timp cât îți dai silința, ești perseverent și capabil să te ridici după fiecare cădere. Fiecare persoană își poate găsi motivația în alt mod, așa că nu mai sta pe gânduri și apucă-te de treabă: în scurt timp vei găsi ce funcționează la tine. Fruntea sus!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii