10 iunie, vernisaj în Sufrageria Bethlen a Castelului Corvinilor

10 iunie, vernisaj în Sufrageria Bethlen a Castelului Corvinilor

DISTRIBUIȚI

Duminică, 10 iunie, ora  14:00, în Sufrageria Bethlen a Castelului Corvinilor, are loc vernisajul expoziției itinerante comune:

–  „Semnele Ceriului” (expune: Ilie Tudorel, Baia Mare, judeţul Maramureş)

– „Constelaţii  Româneşti  Tradiţionale” (expune: Complexul Astronomic  Baia Mare, judeţul Maramureş).

Expoziţia este dedicată Centenarului  Marii Uniri de la 1918 și Anului  European al Patrimoniului Cultural – 2018.

Expoziţia de artă fotografică „Semnele Ceriului” este un proiect  fotografic aparţinând artistului Ilie Tudorel care îşi propune să  promoveze în rândul iubitorilor de cultură din ţară şi din străinătate cele mai importante reprezentări ale simbolisticii astrale prezente în  arhitectura tradiţională din România.

„Constelaţii  Româneşti  Tradiţionale” este un proiect al Complexului Astronomic Baia Mare început în anul 2012 şi îmbunătăţit de la an la an.

Intenţia organizatorilor a fost aceea de a descoperi ce au văzut strămoşii noștri pe cer, diferit de constelaţiile oficiale. Pe parcursul documentării au fost consemnate 39 de constelaţii românesti, multe dintre ele identice cu cele recunoscute de Uniunea Astronomică Internaţională. Varianta mobilă a expoziţiei destinată a apărut în anul 2017. Este vorba despre nouă standuri pe care sunt dispuse nouă monitoare. Pe fiecare monitor rulează în buclă povestea a patru sau cinci constelaţii. Fiecare monitor este dotat cu căşti pentru ascultarea poveştilor fără a-i deranja pe ceilalți vizitatori şi un afiş printat ce  conţine informaţia existentă pe acel monitor.

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii